Postul este o formă de asceză, care îți cere să renunți la unele plăceri fizice, ca spiritul să ți se purifice. Din punct de vedere alimentar, asta presupune reducerea porțiilor mari de mâncare, care te fac să te simți plin, dar și renunțarea la proteina animală: carne, lapte, ou.
Sună minunat pentru a și pierde câteva kilograme. Însă, de multe ori și fără să vrei, se întâmplă ca în urma unei astfel de perioade cu restricții alimentare, să câștigi kilograme în loc să le dai jos.
Hai să vedem ce e de făcut pentru a evita un plus de greutate nedorit.
„De ce mă îngraș în timpul postului?”
Postul îți oferă șansa de a renunța, măcar pentru o perioadă, la combinații alimentare greu de digerat și la mâncăruri ultraprocesate. E bine ca proteina animală să fie înlocuită cu următoarele surse de proteină vegetală: legume, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe. Prin urmare, ajungi să te îngrași dacă:
- În loc de grupele alimentare menționate mai sus, alegi să îți cumperi produse de patiserie de post, mezeluri vegetale, pateuri vegetale, legume conservate, snacks-uri și dulciuri de post, margarină.
- În loc să pui accentul pe grupele alimentare de mai sus, consumi zahăr alb, orez alb, făinoase, compoturi și dulcețuri, cartofi în exces.
- Nu ai grijă la cantitatea de mâncare pe care o consumi.
- Nu ai minim 3 mese pe zi, la intervale regulate. Este bine cunoscut defectuosul obicei de a nu mânca în decursul unei zile și de a ajunge seara acasă cu o foame de lup, din cauza căreia nu mai contează ce și cât mănânci.
- După ce postul s-a terminat, te năpustești asupra produselor din carne, ou și lapte, eventual prăjite sau în combinații alimentare grele. Sursele de proteină animală trebuie reintroduse treptat o dată ce postul a luat sfârșit, corpul tău trebuie să se reobișnuiască să le prelucreze.
„Ce mâncăruri sunt sănătoase, sățioase, bune la gust și mă și ajută să slăbesc în perioada postului?”
1. Iaurtul de soia
În care poți să adaugi ce îți place mai mult: semințe măcinate de chia, in, susan sau cânepă, muesli, fulgi de hrișcă sau ovăz.
2. Pâine integrală cu salată de vinete/ humus/ guacamole
Dacă simți nevoia să mănânci mai mult decât poți întinde pe două felii de pâine integrală, poți să folosești fâșii late de ardei gras.
Humusul are ca ingrediente principale năutul fiert și tahini (pastă de susan), deci e plin de proteine și fibre, cremos și sățios totodată. De asemenea, susține buna funcționare a sistemului vascular.
Legumele sunt foarte bogate în fibre și sărace în grăsimi. Ideal ar fi să le consumăm la fiecare masă și să cumulăm un total de 60g-100g de legume consumate pe zi. În particular, vinetele conțin 93% apă, restul fiind vitamine, minerale și fibre. Prin urmare, sunt ideale pentru a fi consumate în anotimpul cald, în perioada postului și în cadrul unei diete.
În guacamole, ingredientul principal este avocado, care ajută la scăderea colesterolului, hidratează pielea din interior și este foarte sățios. În plus, conține vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea inimii, a creierului și a oaselor. Dacă îl faci cremă și îi adaugi puțina zeamă de lămâie, chilli și sare, obții un delicios guacamole, plin de fibre și extrem de benefic pentru corpul tău.
3. Supe creme de ciuperci/linte/mazăre/broccoli/dovlecei/morcovi/roșii sau supă de legume și verdeață.
Supele au darul de a hidrata și de a păstra toate vitaminele și mineralele din legume.
Le poți mânca la orice oră din zi, fiindcă sunt ușor de digerat, chiar dacă sunt pline de nutrienți. De aceea, poți considera supele medicamente fără efecte secundare.
Așa că alege-ți leguma preferată care să dea gustul următoarei tale supe! Nu uita să fii generoasă la adăugarea condimentelor, pentru plus de gust și de antioxidanți.
4. Legume la grill sau la cuptor, servite cu salată verde, ruccola sau baby spanac (nici murăturile nu sunt de neglijat)
Grătarul nu scurge legumele de sucul propriu, așa că nu vei simți nevoia să adaugi sosuri sau glazuri. Aici poți găsi grill-ul ideal pentru tine, în caz că nu ai deja unul.
Nu uita că legumele sunt esențial de consumat la fiecare masă. Alege între dovlecei, vinete, ardei gras, ciuperci, andive, ceapă, morcov, conopidă, broccoli, cartof.
Dintre toate legumele, ciupercile sunt considerate cel mai apropiat substitut al cărnii, doar că au mai puține calorii și se digeră mai ușor decât carnea. Conțin apă în proporție de 90%, dar și fibre, proteină, minerale și vitamine. Sunt ideale în cazul unor indigestii, depresiilor și anxietății și scad riscul unor tipuri de cancer și al accidentelor vasculare.
Nu trece cu vederea zilele cu dezlegare la pește și adaugă acestor legume o bucată de carne de pește la cuptor de aproximativ mărimea unei palme.
5. Mâncare de spanac sau de urzici cu orez integral sau negru
Atât spanacul, cât și urzicile au rol de medicament pentru diverse afecțiuni. Ca să te bucuri de efectele lor terapeutice, le poți consuma în stare crudă (smoothie, tinctură, salată) sau preparate în: supă, ceai, mâncare de spanac sau urzici.
Îți propun să le combini cu orezul integral sau negru, pentru ați lua și porția de glucide și a te simți sătul. Spre deosebire de orezul alb, prelucrat, cel integral are mai multe fibre, proteină, vitamine și minerale. Prin urmare, e mai sățios, se digeră lent, îmbunătățește funcția intestinală și echilibrează nivelul glucozei în organism. O și mai mare cantitate de fibre, proteină și antioxidanți o are orezul negru, care combate constipația și are cei mai puțini carbohidrați și cea mai slabă valoare calorică.
Dacă nu ai încercat încă orezul negru, ți-l poți procura de aici.
6. Mâncare de mazăre, fasole, linte, năut, ciuperci.
7. Tofu, brânza din soia care potolește rapid foamea și e săracă în calorii.
Cel mai rapid e să o tai cubulețe și să o servești într-o salată verde, cu legume, la micul-dejun sau la cină. Are efect antioxidant, Omega3 pentru inimă și creier și multe minerale (calciu, fer, magneziu, fosfor etc)
Nu uita de fructe, nuci și semințe, la gustările dintre mese. Cantitatea ideală e aceea care se potrivește în căușul palmei (de exemplu, 8-12 migdale sau căpșune).
Fă din fiecare masă o experiență plăcută. Fă-ți timp pentru a găti sănătos pentru tine și familia ta. Ai grijă la cat de mare e farfuria în care mănânci și la aspectul mâncării. Mestecă mult fiecare gură de mâncare și vei realiza că, în felul acesta, te vei sătura cu o cantitate mai mică decât credeai că ai nevoie.
Amintește-ți constant că postul este despre lipsa exceselor și despre controlul cantității și al calității actelor noastre.