Vrei să ai momente frumoase în familie, la fel cum vrei și o carieră de succes, stabilitate financiară și o viață socială.

Să nu mai vorbim de faptul că e esențial să nu renunți la grija pentru tine, la pasiunile tale și la momentele de relaxare. Trebuie să ai grijă și de activitățile casnice. Relația cu partenerul e atât de importantă, în fond nu sunteți doar părinți, ci și iubiți.

Mesele în familie - Unul din cele mai puternice instrumente de parenting 1Nu v-ați descurca fără atenția, suportul emoțional și tandrețea pe care vi le oferiți unul altuia. Vrei să îi oferi copilului tău orice are nevoie ca să devină un adult responsabil, încrezător, împlinit.

Sună copleșitor! Cand o să ai timp să le faci pe toate? Și nu oricum, ci la potențialul tău maxim!

Evident că nu e ușor.  Dar poți face alegeri inteligente, prin care să împuști mai mulți iepuri dintr-o lovitură! Una din soluțiile pe care ți le propun sunt mesele în familie

Există numeroase motive pentru care mesele în familie au devenit un ritual în majoritatea societăților. Din păcate, stilul de viață modern ne impune un ritm nebun în care trebuie să facem față solicitărilor. Așa că, din ce în ce mai des, mesele în familie sunt înlocuite de mese luate cum, când și cu cine apucăm, haotic.

Iată ce îți propun pentru a întări relația cu familia ta

Măcar o dată pe săptămână, rezervă-ți câteva ore pentru o masă cu familia și prietenii tăi apropiați. Mai mult decât atât, încearcă să iei zilnic măcar o masă alături de partenerul tău și copii. Dacă accepți propunerea, o să fii surprins de câte beneficii îți va aduce!

6 beneficii pe care le vei câștiga dacă veți lua masa împreună

1. Îi aduci laolaltă pe cei dragi ție

Iei contact cu evenimentele din viața lor, îi cunoști mai bine, ești mai prezent și implicat în viața lor. În felul ăsta, capeți un sentiment de apropiere și conexiune. 

2. La o masă în familie, se schimbă păreri

Se expun probleme. Se caută soluții. Tensiunile dintre membrii familiei tale se dizolvă. În schimb, deveniți solidari. Și asta vă aduce sentimentul de apartenență și siguranță.

3. Îi poți lăsa pe toți să se implice în organizarea meselor și să coopereze, ca o adevărată echipă

Tu și Cinainfamiliepartenerul tău puteți prepara mâncarea, în timp ce copiii așază masa, bunicii aduc desertul, iar prietenii voștri vin cu băutura. Bineînțeles că puteți schimba rolurile și vă puteți surprinde cu alegeri de gusturi noi.

Relațiile vor deveni mai sudate. Nu privi organizarea mesei în familie ca pe o solicitare în plus, ci ca pe o activitate plăcută alături de cei pe care îi iubești.

4. Ești într-o atmosferă relaxantă, în care îți permiți să uiți de stres și de suprasolicitare

Închide televizorul și pune telefonul pe silent. Momentul ăsta e doar pentru tine și cei dragi, bucură-te de el

5. Accentul cade pe relaționare, nu pe consumul alimentar

Dar chiar și-așa, mănânci mai sănătos, pentru că ai control asupra  ingredientelor pe care le folosești și asupra modului de gătire. Așa că nu mai trebuie să îți faci griji vis-a-vis de conservanți, hormoni de creștere, cantitatea de zahăr sau sare și de numărul de calorii

6. Ai în mână unul din cele mai puternice instrumente de parenting

Hai să vedem de ce sunt mesele în familie considerate astfel!

mama și copil în bucătărie gătesc mâncare sănătoasă

De ce sunt mesele în familie unul din cele mai puternice instrumente de parenting?

  • E ocazia perfectă de a le arăta celui mic cum se planifică și se organizează o astfel de întâlnire. Astfel, copilul tău va învăța să țină cont de programul celorlalți, dar și de gusturile, afecțiunile și obiceiurile fiecăruia. Va fi nerăbdător să afle cum funcționează aparatele de bucătărie, cum se așază tacâmurile, cum se împăturesc șervețelele, cum se condimentează mâncărurile, cum se toarnă băuturile.
  • E ocazia perfectă să îi transmiți copilului tău obiceiuri sănătoase și să îl responsabilizezi. Implică-l în alegerea alimentelor din magazin, după ce îi explici de ce sunt mai sănătoase unele alimente decât altele. Implică-l în alegerea felurilor de gătit și observă care-i sunt criteriile. Implică-l din ce în ce mai mult în pregătirea mâncărurilor.
  • E ocazia perfectă să îl înveți pe micuț bunele maniere. Astfel, îl pregătești pentru o viață socială în care politețea, bunul simț și atenția vor fi apreciate.
  • E ocazia perfectă să afli mai multe despre copilul tău. El se dezvoltă într-un ritm amețitor. Pentru că nu poți fi mereu lângă el, sunt atâtea detalii semnificative care îți scapă. În timpul pregătirii mesei, întreabă-l cât mai multe lucruri. Astfel, în decursul timpului, vei putea să îl ajuți să ia deciziile potrivite pentru a-și valorifica pe deplin potențialul.
  • E ocazia perfectă ca micuțul să exerseze comunicarea cu persoane de toate vârstele. Se va obișnui să asculte, să fie atent la nevoile celorlalți, să se implice în conversații și să își formuleze păreri, pe care să le exprime cu respect. Ia-i mereu în considerare opiniile.
  • E ocazia perfectă pentru clădirea stimei de sine a copilului tău. Încurajează-l să vorbească despre el însuși și planurile sale. Nu îl lua în derâdere, raspunde-i serios și implicat. Asta îl va face pe cel mic să simtă că e important pentru cei din jurul lui, că el contează și e respectat pentru felul de a fi și de a gândi.
  • E ocazia perfectă ca cel mic să-și clădească sistemul de valori. Copilul tău învață observând și imitând. Transmite-i lucrurile pe care le consideri importante. De exemplu, faptul că timpul e valoros și trebuie petrecut în compania oamenilor pe care îi prețuiești.
  • La fel ca și tine, copilul tău va căpata un sentiment de apartenență, conexiune și siguranță. Familia va fi pentru el un mediu în care se poate exprima cu sinceritate și degajare, în care va găsi sprijin și iubire.
  • Studiile arată că obiceiul meselor în familie scade considerabil șansele ca fiul sau fiica ta să fumeze, să consume droguri, să ia note proaste, să sufere de anxietate sau depresie. În schimb, va deveni un adult mai încrezător, mai apropiat de familie, mai sociabil și mai sănătos.

Concluzie

Sper că îmi vei accepta propunerea.

Oricum, cu toții avem nevoie să mâncăm. Așa că de ce să nu o facem în cel mai frumos fel cu putință? Din dragoste și respect pentru noi înșine, pentru prieteni și familie și mai ales pentru copiii noștri.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes