„O atitudine pozitivă determină o reacție în lanț a gândurilor, evenimentelor și rezultatelor pozitive. Este un catalizator și provoacă rezultate extraordinare.” ~ Wade Boggs

Gândirea pozitivă

Fiind o persoană fericită, concentrându-ne mai degrabă pe bine decât pe rău, pe pozitiv decât pe negativ, pe ceea ce vrem mai degrabă decât pe ceea ce nu vrem, suntem capabili să ne transformăm, viața și viața celor din jurul nostru.

Copiii pozitivi devin adulți pozitivi și ca părinți putem juca un rol semnificativ în modelarea perspectivei și a mentalității copiilor noștri.

Este bine cunoscut faptul că în general copiii învață ceea ce trăiesc. Copiii mai mici pot să nu înțeleagă toate cuvintele, dar înțeleg emoțiile care stau la baza lor. Ei pot simți acele emoții.

Negativitatea transmisă de la un adult la altul este destul de nocivă, dar atunci când această negativitate este îndreptată asupra copiilor, ea poate fi devastatoare. Copiii mici doresc atât de mult să le facă pe plac părinților; ei doresc și au nevoie de acceptare, iubire și înțelegere.

Schimbarea atitudinii

În momentul în care începi să-ți schimbi atitudinea de la negativ la pozitiv, vei observa, fără îndoială, și o schimbare imediată a atitudinii copiilor. Atunci când copiii sunt în jurul adulților calmi, fericiti, pozitivi, ei înfloresc.

Dacă te simți fericit și pozitiv în legătură cu viața și interacționezi cu copilul tău într-un mod pozitiv, acesta va răspunde în același fel, la fel de ușor, acel copil poate să-ți preia starea de nefericirea și negativitate și să răspundă în același mod.

Copiii nu pot fi păcăliți cu atitudini false. Nu te poți preface că ești pozitiv și optimist, pentru că ei știu diferența. Dacă nu ești autentic, vor ști; copiii urăsc să fie mințiți la fel de mult ca și adulții.

Așadar, dacă vrei ca ai tăi copii să fie pozitivi în perspectiva lor față de viață, trebuie să vadă acest lucru la tine; trebuie să o trăiască în fiecare zi.

Ei trebuie să învețe să se valorifice pe ei înșiși și pe ceilalții pentru cine sunt, nu pentru ceea ce dețin.

Mulți părinți consideră că viața copilului este o fericire și o bucurie, că negativitatea și grijile nu ar putea face parte din ea când sunt atât de tineri.

Copiii pot deveni foarte îngrijorați, chiar și la o vârstă fragedă, iar acest lucru se întâmplă datorită autocriticii și îndoielii de sine.

De unde vin gândurile negative la copii?

  • vin din tiparele de gândire si comportamentul moștenit si adoptat de la părinți
  • din frica de a eșua la școală
  • din tema de a fi respinși de anumite grupuri sau teama de a nu avea prieteni
  • din teama de a fi diferiți de ceilalți copii
  • din teama de a dezamăgi
  • din relatiile toxice în care a fost implicat
  • din negativismul contagios al celor din jurul său
  • din așteptările mai mult sau mai putin realiste ale celor cu care își petrece cea mai mare parte din timp
  • din modul în care a învățat de la părinți să-și construiască prezentul și viitorul

Cum influentează gândirea pozitivă viața copiilor?

  • le dă încrederea de a depăși obstacolele și de a obține note bune la școală
  • îi ajută pe copiii să se gândească la obiectivele lor
  • îi ajută să-și îmbunătățească abilitățile sociale prin atragerea de prieteni și prin a fi mai sociabili
  • îi ajută să evite problemele de sănătate legate de stres
  • mintea pozitivă atrage evenimente pozitive
  • când aleg să aibă o atitudine pozitivă, vor începe să observe o mulțime de calități pozitive în oameni și să ignore defectele lor
  • vor începe să creeze prietenii însemnate și relații minunate
  • gândirea pozitivă și atitudinea optimistă vor transforma problemele în oportunități
  • vor începe să observe soluții și vor înțelege că fiecare problemă este de fapt o oportunitate de a crește
  • vor începe să își atingă obiectivele mai repede și mai ușor

Cum îți poți ajuta copilul să gândească pozitiv?

1.Învăță-ți copilul:

  • să nu se mai îngrijoreze în legătură cu ce s-ar putea întâmpla
  • să se gândească la ceea ce ar dori să se întâmple în schimb
  • cât este de important să spună lucruri bune despre el însuși și despre ceilalți
  • cum ar trebui să se comporte

Spre exemplu: Ce faci dacă fiul tău vine la tine într-o dimineață și te anunță că nu vrea să meargă la școală?

Tu îl întrebi:”De ce nu?”

Iar el îți răspunde: „Pentru că nimeni nu mă place; toți se distrează pe seama mea „

Aici poți să-l înveți să-și imagineze ce vrea să se întâmple. Poți să îi spui ceva de genul: Ce-ar fi dacă ți-ai face un nou prieten mâine, cineva de care îți place foarte mult și ar vrea să joace aceleași jocuri ca și tine, iar acesta ar deveni cel mai bun prieten al tău? Cum ți s-ar părea?

Dacă nu mergi la școală, e posibil să ratezi ocazia de a-l întâlni pe noul tău prieten.

  • arată-i mereu partea pozitivă, ce lucruri bune se pot întâmpla

2. Vorbește mereu cu amabilitate tuturor membrilor familiei și prietenilor

Amabilitatea, bunătatate, altruismul, generozitatea sunt surse de autosatisfacţie, ne face să fim mai fericiţi, mai puţin stresaţi şi depresivi, ameliorând şi modul în care ne privim şi ne judecăm pe noi înșine. Amabilitatea este, aşadar, o sursă de împlinire sufletească şi pentru sine, şi pentru anturaj.

3. Vorbește despre viața, serviciu, oameni cu entuziasm și bucurie

Entuziasmul este impulsul motivațional care:

  • pune lucrurile în mișcare și ne ajută să ne urmărim scopul în viață
  • întărește personalitatea
  • înlocuiește atitudinea indiferentă cu o poftă nestăvilită de viață
  • este rețeta sigură pentru o viață împlinită
  • sensibilizează spiritul
  • alungă monotonia și oferă o motivație puternică pentru schim­bare atunci când o dorești dar și în scopul promovării și întăririi calităților pozitive
  • te eliberează de îngrijorare

4. Vorbește în așa fel încât cuvintele tale să transmită speranță și pozitivitate

Felul în care vorbim vorbește despre felul în care trăim. Dacă ne gândim la raportul părinte-copil și la felul în care proiectăm și trasăm viitorul copiilor noștri prin cuvintele cu care ne adresăm lor, nu exagerăm deloc.

Imaginați-vă câtă încredere și ce statornicie au cuvintele asupra lor, cuvintele pe care noi le rostim, ele formând universul și stâlpii realității copilului nostru.

Atunci când copilul suferă un eșec sau nu reușește adresează-i-te în maniere de acest gen:

”Nu deznădăjdui, pregătește-te mai bine, dezvoltăți abilitățile ce te pot ajuta să izbândești. Chiar dacă acum nu ai reușit, eu sunt bucuros pentru munca și aspirația ta, te încurajez și am mare încredere în progresul pe care-l vei face prin muncă și perseverență, în viitor. Tot ce-ți propui să faci, prin muncă și credință vei dobândi, iar eu, mereu îți voi fi alături, ca sprijin, încredere și iubire. Eu am încredere în tine!”

5. Zâmbește zilnic

Zâmbetul nu doar schimbă expresia feței ci și stimulează creierul să producă endorfină care reduce durerea fizică și emoțională și dă o senzație de bună-dispoziție, relaxează, îți oferă încredere în tine, te ajută sa fii mai pozitiv, te face să vezi viața cu alți ochi, să găsești lucruri mărunte pentru care sa fii recunoscător.

6. Corectează-l într-o manieră pozitivă atunci când greșește

Cel mai important este să-l ajuți să se concentreze asupra realizărilor în loc de eșecuri. Când îi ajutăm pe copiii noștri să se aștepte la succes, să caute succes și să sărbătorească succesul, ei găsesc mai mult succes și câștigă mai multă încredere. Desigur, ei trebuie să învețe din greșelile și eșecurile lor, dar să-i ajutăm să treacă peste ele.

7. Întreabă-l în fiecarea seară care a fost cea mai mare realizare a lui din ziua respectivă

În fiecare seară înainte de culcare, la cină sau în timpul unei plimbări după cină, întreabă-l care a fost realizarea lui cea mai mare din acea zi. Succesul ar putea fi o conversație minunată, o realizare la școală, ceva de care este mândru, o situație în care au ajutat pe cineva etc.

8. Învață-l să nu se plângă

Învață-l că ste permis să se plângă numai dacă identifică una sau două soluții posibile la situația pentru care se plânge. Acest lucru le permite copiilor să devină conducători ai “autobuzului” lor, în loc să fie un pasager în „autobuz”.

Folosește formula E + Rp = R

Formula aceasta dezvăluie faptul că nu putem controla (E) evenimentele din viața noastră. Dar putem controla răspunsul pozitiv (Rp) la aceste evenimente, iar răspunsul nostru determină rezultatul (R).

Prin această formulă, ei ajung să creadă că nu sunt victime a circumstanțelor, ci mai degrabă eroi în propria lor poveste, unde își pot transforma provocările în oportunități, evenimentele rele în rezultate bune. Acest lucru îi ajută să rămână optimiști.

9. Învață-l despre recunoștință zilnic

Cercetarile spun că nu putem fi stresați și mulțumitori în același timp. Ajută-l pe copilul tău să identifice 3 lucruri pentru care este recunoscător în fiecare zi.

Puteți crea împreună un jurnal de recunoștință sau îl poți încuraja să scrie despre aceste binecuvântări pe blog, sau pur și simplu să vorbească despre ele la cină.

Ori de câte ori se simte stresat, îl poți încuraja să-și amintească ceva pentru care este recunoscător.

Citește mai multe despre gândirea pozitivă a copilului tău în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru și ”creatorul de genii” prof. Florian Colceag:

Cum influențează gândirea pozitivă viața unui copil și cum îl poți ajuta să gândească pozitiv? 1

Gândește-te la mintea copilului tău ca la o grădină. Ajută-l în fiecare zi să scoată acele gândurile negative și ajută-l să-și planteze gândurile pozitive.

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse