Abilitățile de comunicare

Cea mai importantă modalitate prin care copiii asimilează abilitățile ce țin de comunicarea socială este reprezentată de conversațiile cu membrii familiei.

Părinții joacă un rol esențial în construirea abilităților de comunicare ale copiilor deoarece copiii petrec mai mult timp cu părintii decât cu oricare alt adult.

De asemenea, copiii sunt mai atașati de părinți decât de orice altă persoană, iar familia, ca nucleu social, asigură un contact pe toată durata vieții între membrii ei.

Părinții controlează multe din contactele pe care un copil le are cu societatea, dar și contactele societății cu copilul lor.

Adulții, părinții si profesorii furnizează un exemplu puternic de comunicare – bună sau proastă. Abilitatile de comunicare sunt influentate de exemplele pe care copiii le vad si le aud. Părintii si profesorii care îsi ascultă copiii cu interes, atenție si răbdare reprezintă un exemplu pozitiv de urmat.

Cel mai important public pe care îl poate avea un copil este un adult care contează pentru el si care îi arată interes.

O relatie în care doar adultul comunică, iar copilul trebuie să se supună este sortită din start eșecului!

O problem importantă pentru mulți dintre părinți este găsirea timpului necesar pentru a vorbi cu copiii.

Unii părinți fac acest lucru seară de seară la culcare, alții de-a lugul săptămânii în timpul plimbărilor lungi sau călătoriilor cu mașina, fiind bune ocazii de comunicare directă cu al lor copil.

Adevăratele conversații se caracterizează printr-o sinceritate ce implică împărtășirea gândurilor și a sentimentelor, a greșelilor sau eșecurilor, a aspirațiilor și viselor noastre.

Atunci când copiii întâmpină dificultăți în relaționarea cu ceilalți și dispun de slabe abilități conversaționale ar putea fi necesare activități mai elaborate.

Aceste abilități conversaționale pot fi dezvoltate prin exerciții.

Care sunt abilitățile conversaționale și cum îți poți ajuta copilul să și le dezvolte?

  • Exprimarea clară a nevoilor și dorințelor

Pentru a dezvolta această abilitate descrie ceea ce simți, motivul pentru care ai acele sentimente și ce anume îți dorești.

De exemplu, daca esti preocupată de rearanjarea mobilei, implică-ti si copilul prin întrebări de tipul: „Nu sunt sigură unde să asez acest raft. Unde crezi că ar fi locul cel mai potrivit?”.

  • Transmiterea informațiilor personale

Vorbește cu al tău copil despre lucrurile care te interesează și care sunt importante pentru tine.

  • Adaptarea reacțiilor la semnalele și mesajele verbale ale celorlalți

Fii atent la lucrurile pe care le spune o altă persoană și la modul în care le exprimă. Conversațiile sunt asemenea balansoarelor, este nevoie de două persoane pentru a le pune în mișcare.

  • Întrebări adresate celorlalți

Fii curios află cât mai multe lucruri despre persoana cu care vorbești, iar al tău copil îți va urma exemplul.

  • Oferirea ajutorului și a sugestiilor

Află ce doresc cei din jurul tău, încurajându-ți și copilul să facă același lucru. De obicei oamenii vor spune ceva de genul: “nu știu ce să fac”.

  • Formularea invitațiilor

Atunci când îți place compania cuiva, spune-i acest lucru și invită acea personă să ia parte la activitățile ce vă plac amândurora, învață-l și pe copilul tău să facă la fel.

  • Oferirea unui feedback pozitiv

Atunci când îți place o idee sau o afirmație a altei persoane, dă-i un feedback pozitiv: “Ce idee bună!”

  • Întreținerea conversației

Evită desfăsurarea altor activități în același timp. Nu schimba subiectul și nu te eschiva.

  • Demonstrarea însușirii de a fi un bun ascultător

Formulează întrebări referitoare la cee ace ți se spune. Cere lămuriri sau detalii suplimentare. Ascultă-ti întotdeauna copilul cu atentie, dacă vrei ca acesta să dea ascultare pe viitor la ceea ce încerci să îi transmiți verbal.

  • Capacitatea de a sesiza, a înțelege emoțiile persoanei cu care discuți și de a empatiza cu ea

Majoritatea oamenilor sunt capabili să recunoască foarte puține emoții la persoanele din jur. Pentru obținerea succesului în viață e necesară abilitate, care se numește inteligență emoțională și se bazează pe empatie. Un mod distractiv de a dezvolta această calitate atât la copilul tău, cât și la tine, este prin jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale. Vă oferă prilejul să exersați, pe rând, fiecare emoție, astfel încât sî o recunoașteți mai ușor și să puteți acționa în consecință.

Cum îți poți ajuta copilul să-și dezvolte abilități conversaționale mai bune? 1

  • Manifestarea interesului față de alte persoane

-zâmbește

-dă din cap pentru a-ți arăta interesul

-stabilește contactul vizual cu persoana cu care vorbești cât mai des

-întreabă lucruri relevante

  • Exprimarea acceptării

-ascultă ideile celorlalți, dar în special ascultă ideile copilului tău

-încearcă să faci lucrurile conform sugestiilor celeilalte persoane

Comunică cu el constructiv, găsind mereu soluții la probleme, învățând din greșeli și găsind metode de a se revanșa sau de a-și răscumpăra faptele nesăbuite.

  • Încurajează-l în tot ceea ce încearcă să facă sau reușeste:

    • „ai făcut o treabă bună”;
    • „sunt foarte mandra de cum te-ai descurcat cu tema la matematica”;
    • „imi place sa ma joc cu tine”;
    • „ce frumos e desenul tau”;
    • „ce idee grozava”;
    • „ai reusit”;
    • „a fost o incercare reusita” etc.

Sunt tehnici de comunicare pozitivă si încurajări sau aprecieri care-l ajută pe copil să crească si să se dezvolte armonios, dar si să deprindă anumite abilităti de comunicare esențiale.

  • Exprimarea să fie simplă, clară, concisă

Copilul are de asimilat o sumedenie de informatii, într-un timp relativ scurt. Nu îi îngreuna si mai mult efortul de întelegere si retinere a informatiilor prin folosirea unor cuvinte complicate (pe care nu le cunoaste), fraze lungi si pronuntare rapidă si precipitată a cuvintelor.

Nu încărca frazele cu multe informatii, cu atât mai putin cu directive sau solicitări, deoarece nu le poate retine.

Folosește cel mult trei instructiuni o dată, deoarece atât poate întelege. De exemplu, spune-i „Andrei, ia te rog cămașa de aici, du-o la tine în camera si așeaz-o în sifonier”. Este mai mult decat suficient, altfel va uita ce trebuie să facă.

  • Limbajul corporal

De cele mai multe ori, actiunile si gesturile vorbesc mai mult decât cuvintele. Limbajul non-verbal sau corporal este esential în consolidarea comunicarii verbale si trebuie să respecte câteva reguli esențiale, pentru a avea efect si pentru a putea fi însusit de cel mic:

  • când vorbesti cu copilul, aseaza-te la nivelul lui, astfel încât să vă puteti uita cu usurinta unul la celalalt;
  • mentine contactul vizual cu el pe tot parcursul conversatiei;
  • zâmbeste, deoarece detensionezi atmosfera;
  • evită să îi vorbesti atunci când stai cu spatele la el sau faci altceva (dacă nu poti amâna ce ai de facut, spune-i frumos că mai dureaza 5 minutele până când termini si că apoi vei fi atentă la el);
  • atentie la tonul pe care-l folosesti; ai grijă să fie prietenos, calm;
  • îmbrătisează adesea copilul, sărută-l pe frunte sau obraz ori mângâie-l pe crestet;
  • evită să îți dai ochii peste cap în timpul dialogurilor, să dai din picior, să suspini sau să gesticulezi agresiv din maini – sugerează nerabdare si plictiseală.

In procesul comunicării, copilul trebuie pe de-o parte să privească, să fie atent si să asculte, si pe de alta parte, să reactioneze la o cantitate enormă de informatii, prin alegerea cuvintelor potrivite, a tonului si modului în care se exprimă, pentru a se putea face usor înteles.

Modul în care te exprimi si vorbesti cu el este exemplul pe care-l preia si el, la rândul lui. Dacă obisnuiesti să vorbesti pe un ton înalt, țipător, așa va încerca si el să comunice cu tine, dacă nu îl asculti când vorbeste cu tine, nici el nu te va asculta când încerci să vorbesti cu el.

Nu o face pentru ca este obraznic, ci pentru că asa a văzut la tine si consideră că asa se face.

Comunicarea eficienta si pozitivă cu copilul te ajută să te apropii mai mult de el, să îl întelegi si contribuie si la dezvoltarea lui cognitivă, socială sau emotională, dar si la disciplinarea lui.

Comunicarea este o abilitate care nu se poate dezvolta altfel decât comunicând!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse