Ca părinţi, ne dorim copii descurcăreţi. Ei bine, copilul poate face faţă provocărilor, dezvoltându-şi abilităţi de viaţă. Iar abilităţile de viaţă se învaţă de la vârste mici.
Formarea lor conduce către o viaţă de calitate, către îndeplinirea scopurilor, către dezvoltarea de relaţii interpersonale optime.
❗️❗️❗️ Pentru a se putea descurca pe cont propriu, copilul trebuie să îşi formeze aceste abilităţi de viaţă.
Julie Lythcott-Haims, autoarea cărţii „Cum să creşti un adult”, ne avertizează asupra importanţei formării de abilităţi de viaţă în ceea ce priveşte o dezvoltare armonioasă a copiilor. Ca viitori adulţi, aceştia trebuie să fie capabili să se integreze în societate, să poată alege, să facă faţă deopotrivă succesului şi eşecului, să evalueze riscuri şi să treacă peste obstacole.
❗️❗️❗️ Ce vizează abilităţile de viaţă ale unui copil?
✅ Inteligenţa emoţională
✅ Dezvoltarea personalităţii
✅ Abilităţile sociale
✅ Abilităţi de gândire
✅ Valori
✅ Calităţi
✅ Deprinderi.
❗️❗️❗️ Abilităţile de viaţă şi şcoala
S-a pus deseori problema că şcoala nu se axează pe formarea abilităţilor de viaţă şi de aici rezultă copii capabili să rezolve ecuaţii complicate, dar neadaptaţi nevoilor sociale.
Programa şcolară le încarcă elevilor bagajul de cunoştinţe, dar ei nu pot face faţă cerinţelor sociale, ajung greu la independenţă şi se descurcă tot mai dificil în relaţiile cu ceilalţi.
Deşi se promovează mai multe proiecte în acest sens şi un învăţământ centrat pe elev, în care se pune accent pe dezvoltarea abilităţilor de viaţă pentru a răspunde nevoilor sociale, adesea ne lovim doar de un concept teoretic, neaplicat în totalitate. Dovada fiind chiar un studiu al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei – „Cultura elevilor şi învăţarea” din care reiese că tinerii din ziua de azi evită să îşi asume responsabilitatea, intră cu uşurinţă în conflicte, fapt pentru care stabilesc greu relaţii interpersonale, aleg variantele cele mai uşoare şi se blochează adesea în faţa sarcinilor dificile.
✅ Într-un asemenea context, formarea abilităţilor de viaţă în afara programului şcolar rămâne soluţia aplicată. Iar dezvoltarea inteligenţei emoţionale a copilului este primul pas în acest demers.
❗️❗️❗️ Cum îi dezvolţi copilului inteligenţa emoţională?
Cel mai uşor putem face acest lucru prin activităţi plăcute şi prin jocuri, iar EQ Game este jocul cel mai indicat în acest sens.
EQ Game este primul instrument din România care dezvoltă inteligenţa emoţională! Şi, odată cu inteligenţa emoţională, copilul îşi dezvoltă numeroase calităţi, de care te poţi bucura, la rândul tău, ca părinte.
Jucându-te împreună cu cel mic EQ Game, acesta va învăţa cum să îşi identifice emoţiile, cum să şi le gestioneze, cum să recunoască emoţiile la celelalte persoane şi astfel va deveni mai cooperant, mai înţelegător, va trece mai uşor peste stările de agitaţie, va comunica mai bine, se va integra mult mai lejer în colectivitate.
❗️❗️❗️ Cum îţi mai ajută EQ Game copilul?
Odată cu dezvoltarea inteligenţei emoţionale, acest joc combate şi:
✅ Timiditatea
✅ Complexele de inferioritate
✅ Lipsa încrederii în propria persoană
✅ Problemele de relaţionare
✅ Depresia
✅ Stările de agitaţie şi stres
✅ Anxietatea.
Mai multe despre EQ Game – Alfabetul Inteligenţei Emoţionale, jocul prin care îţi ajuţi copilul să se descurce în viaţă, găseşti aici: https://tikaboo.ro/eq-game-apr/
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 451 shares
This Post Has One Comment
Publicati un video cu o demonstatie a jocului EQ Game. Ar fi utila.