Gândirea critică se referă la procesul mental de analiză sau evaluare a informaţiei.
Atunci când un copil analizează dacă ce a făcut este un lucru bun sau rău, el își folosește gândirea critică pentru a evalua corect situația.
Specialiștii Deanna Khun și Amanda Powell sugerează că dezvoltarea gândirii critice este atât de eficientă, încât poate spori IQ-ul copilului.
Datorită proceselor cognitive complexe pe care le implică, de la asimilarea informațiilor până la luarea deciziilor corecte, gândirea critică oferă cadrul perfect pentru dezvoltarea IQ-ului.
Cu cât un copil învață mai repede să caute și să selecteze din baza sa mentală de date informații utile, cu atât IQ-ul său se va putea dezvolta, formând noi sinapse în creier.
Principalele elemente ale gândirii critice care pot face acest lucru sunt dezbaterile sau conversațiile argumentative.
Problema este că puțini copii întâlnesc astfel de lecții bazate pe dezbateri la școală sau în liceu. Volumul informațional este atât de mare, încât dictarea este principalul mod de a face față programei școlare stufoase.
Dictarea, din păcate, nu încurajează dezvoltarea gândirii critice și a creativității.
Experimentele sugerează că elevii au mai multe șanse să stăpânească un subiect atunci când trebuie să-l explice unei alte persoane.
Din acest motiv, orele de curs ar putea include câteva minute de argumentare a conceptelor tocmai dobândite pentru a-i ajuta pe copii, prin întrebările potrivite, să ajungă și singuri la descoperirea obiectului despre care se predă la clasă.
Atunci când un copil este încurajat să-și expună părerea despre ceva anume, nu numai că înțelege mai bine acel lucru, dar își și dezvoltă capacitatea de a evalua informațiile, a comunica eficient și a coopera.
Vestea bună e că gândirea critică poate fi dezvoltată acasă, în mediul familial, prin intermediul a două metode:
- Scriere
- Opoziție
Scrierea
Cred că mulți dintre noi am observat faptul că actul de a scrie ne poate clarifica gândurile. Așa este.
Scrierea poate să ne facă conștienți de anumite lacune care ne împiedică înțelegerea exactă a lucrurilor. Ne poate veni în ajutor să identificăm informațiile care lipsesc. În concluzie, actul de a scrie poate încuraja elevii să construiască argumentări mai bune.
Exercițiu propus pentru acasă:
Încearcă să găsești un subiect de interes pentru copilul tău, (în funcție de vârsta sa, poți alege între: desene animate, povești, animale, dinozauri, mașini, păpuși, mâncare, călătorii etc.) și să îl dezbateți împreună.
„- Cum crezi că ar proceda dinozaurul dacă, dintr-odată, s-ar trezi singur pe planetă? Ce crezi că ar mânca? Ar încerca să caute și alte vietăți sau s-ar consola cu gândul că e singur? Tu ce ai face dacă ai fi în locul său?”
Lasă copilul să își argumenteze alegerile și să-și noteze lucrurile pe care el le consideră esențiale sau să le deseneze, în funcție de preferințe.
Opoziția
Deși ai putea crede că adesea copiii se supără atunci când nu ești de acord cu ei, ei bine, acest lucru îi poate ajuta să depășească barierele gândirii limitative, dacă le oferi argumente pertinente și o șansă la dezbatere.
Copiii au nevoie de cineva care să li se opună. Au nevoie de un critic inteligent.
Pentru a evolua, au nevoie să experimenteze cu o altă persoană argumentarea disciplinată, logică, receptivă, bazată pe dovezi.
Dezbaterea îi determină pe copii să ia în considerare mai multe perspective, nu doar pe cele proprii. Îi încurajează să anticipeze obiecții la argumentele lor, să răspundă contraargumentelor și să cântărească dovezile din mai multe puncte de vedere.
Explică motivele pentru reguli și invită-ți copilul să negocieze.
Exercițiu propus pentru acasă:
Întreabă-ți copilul ce părere are despre regula somnului de după-amiază și lasă-l să aducă argumente în acest sens. Apoi explică blând și specific de ce este important să nu sară peste acest moment al zilei.
„- Știai că dormitul după-amiaza te ajută să ai mai multă energie pentru joacă?”
În plus, o altă metodă de a dezvolta gândirea critică a copiilor este jocul. Cărui copil nu îi place să se joace? Ei bine, jocul „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale – îi poate oferi următoarele beneficii:
➡ dezvoltă gândirea critică a copiilor
➡ creează oportunități de dezvoltare a IQ-ului
➡ dezvoltă încrederea în forțele proprii
➡ ajută la integrarea în grup
➡ dezvoltă capacitatea de adaptare
➡ dezvoltă calităţi de lider
➡ crește capacitatea de concentrare
➡ dezvoltă capacitatea de cooperare
➡ impulsioneză creativitatea
Prin antrenarea inteligenței emoționale, copilul va avea baza necesară pentru a-și dezvolta IQ-ul și toate celelalte aspecte necesare unei vieți de succes.
Poți găsi jocul aici:
https://tikaboo.ro/eq-game-apr/?
Jucați-vă și distrați-vă înțelept!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 125 shares