Ți s-a întâmplat și ție ca puiul tău să-ți răspundă sistematic „nu” la orice i-ai cere. Specialiștii în psihologia copilului  susțin că acest lucru este normal – pentru a crește frumos și pentru a se afirma, copilul trebuie să se opună din când în când regulilor care i se impun. Dar ce atitudine să adoptăm ca părinți în fața unui astfel de comportament?

Elisabeth Brami susține,  în acest sens, că „nu-ul” pe care copilul îl repetă părinților poate fi văzut ca un „da” pentru el însuși. De aceea, îți propunem în cele ce urmează câteva idei despre cum să intervii atunci când copilul tău se opune.

 

Cum să intervii când copilul tău se opune?

Copilului tău îi place să te contrazică? Iată ce poți face! 3

Încercă să înțelegi de ce copilul tău se opune. Încurajează-l să vorbească despre ceea ce își dorește și să-și exprime sentimentele în cuvinte. Acest lucru te va ajuta să înțelegi mai bine reacția lui. În plus, atunci când dovedești interes față de ceea ce simte copilul tău și îl faci să vorbească, îi dai ocazia să se exprime fără să se certe.

Recunoaște-i dorința. De exemplu, dacă vrea să continue să se joace când este timpul de baie, spune-i: „Știu că vrei să te joci din nou, dar e târziu și acum trebuie să te duci să-ți faci baie”. Din momentul în care se simte înțeles, copilul va deveni mai cooperant.

Explică-ți motivele cererii tale pentru ca el să le înțeleagă. De exemplu, îi poți explica că la vârsta lui are nevoie de mai multe ore de somn și că trebuie să doarmă pentru a fi apt pentru grădiniță sau școală.

Oferă-i alegeri. Spune ceva de genul: „Ce pijamale vrei să porți?” Albastru sau verde? Lăsându-l să aleagă, îi dai puțin control. Nu funcționează întotdeauna, dar acest sentiment de putere îi poate determina pe unii copii să colaboreze mai mult și să se opună mai puțin.

Fii ferm când vine vorba de regulile pe care trebuie să le respecte. Este cazul regulilor de siguranță – spre exemplu, trebuie să se asigure înainte de a traversa strada, să nu alerge în timp ce se spălă pe dinți sau să nu înoate în piscină fără supravegherea unui adult. Dacă nu aplici cu regularitate regulile, copilul tău va încerca să negocieze mai mult pentru a ocoli regula. Totuși, adaptează regulile la vârsta și dezvoltarea lui. Îi poți permite, de exemplu, să nu te mai țină de mână pentru a traversa strada atunci când simți că este pregătit pentru asta.

Respectă-ți limitele fără a te justifica. Asigura-te că puiul tău a înțeles ce dorești, dar apoi nu repeta cererea de mai mult de două sau trei ori. De asemenea, amintește-ți că este mai bine să spuni clar ceea ce dorești într-o manieră calmă, decât să acumulezi și izbucnești apoi.. Puteți alege apoi să nu răspundeți la argumentele sale pentru a pune capăt negocierilor.


Atitudini de evitat

Evită să vă certați. Cu cât repeți mai mult explicațiile și răspunzi la argumentele copilului tău, cu atât este posibil să se înrăutățească. Dacă îi răspunzi la fiecare dintre argumentele sale, va simți că poate continua să negocieze.

Evită amenințările. A spune, de exemplu, „dacă nu-ți lași jucăriile deoparte, le voi arunca” creează frică și furie în copilul tău, ceea ce îl face să fie incomod să te asculte. De asemenea, dacă nu acționezi conform cuvintelor rostite, el va înțelege că ceea ce spui este lipsit de importanță și va ajunge să creadă că nu este important să respecte ceea ce spui.

Evită tocmeala. Expresii precum „dacă te îmbraci acum, poți să te joci încă 10 minute pe tabletă” îl învață pe copilul tău că poate negocia pentru a obține anumite privilegii.

 

Pentru a reduce frecvența negocierilor

În cartea sa, “Copilul meu se opune. Ce să spun? Cum să reacționez?”, dr. Gisèle GEORGE susține că pentru a reduce frecvența negocierilor, este necesar să încerci să scazi frustrarea copilului tău. Iată cum să o faci:

– Printr-un joc de rol în care copilul tău este părintele și tu ești copilul. Poate că vrea să-ți dea ordine de genul: „Vino să-ți faci baie!”, „Pune-ți jucăriile deoparte!”, „ Nu mai alerga!” în astfel de situații, nu ezita să răspunzi așa cum ar face el: “De ce trebuie să-mi fac baie și tu nu?”.

– A arăta puțină autoritate în timpul unui joc îl ajută pe copilul tău să tolereze mai bine situațiile din viața reală în care trebuie să respecte regulile sau să răspundă la una dintre solicitările tale.

Încearcă să te distrezi cu copilul tău în fiecare zi. Vă puteți juca sau puteți găti împreună, puteți face un puzzle sau puteți citi o poveste. A petrece timp de calitate împreună este un mod de a-i arăta că el este important pentru tine. Dacă nevoile sale emoționale sunt îndeplinite, va colabora mai mult.

Fă cereri clare. Cu cât cererile tale sunt mai clare și mai specifice, cu atât va găsi mai puțin spațiu pentru argumente. De asemenea, este mai ușor pentru copilul tău să înțeleagă ce vrei de la el. De exemplu: „Pune-ți ghetele pe covor” este o instrucțiune mult mai clară decât „Ridică-ți lucrurile întinse pe hol”.

Obișnuiește-te să-ți ajuți copilul să-și exprime sentimentele în cuvinte pentru a-i înțelege reacțiile. De exemplu, invită-l să deseneze o imagine despre cum se simte când este supărat. Acesta este un mod bun de a-i arăta cum să exprime ceea ce simte. Vorbește despre activitatea lui, subliniind emoția care reiese din ceea ce a făcut: „Acest monstru este foarte mare și pare foarte supărat. Este înfricoșător! Încetul cu încetul, în loc să se certe, copilul tău poate să-ți spună cum se simte atunci când se confruntă cu frustrare.

Laudă-ți copilul când raspunde la o solicitare fără să se certe. Spune, de exemplu: „Bravo! Ți-ai îmbrăcat pijamaua fără să negociezi. Îmi place când se întâmplă astfel. Comentariile tale bune îl fac pe copilul tău să vrea să repete acest comportament pozitiv. Dacă își dă seama că atmosfera de familie este bună și mai relaxată atunci când colaborează, va avea tendința să se opună mai puțin.

 

Concluzie

Prin urmare, opoziția copilului tău nu este un capriciu, ci un proces fundamental. Ține cont de faptul că situația se poate bloca foarte repede atunci când dorești, în loc de „ascultare”, să ai ultimul “cuvânt”. În astfel de situații, copilul se poate simți trist și neînțeles. Uneori,  a renunța la „nu”-ul lui pentru a se supune sau pe a te mulțumi este pentru el echivalent cu a-și nega identitatea în curs de dezvoltare.

De aceea, se poate afirma că un copil care își „menține” opoziția față de dorința adultului dovedește, în fapt, o bună stare de sănătate.

În plus, câteva trucuri precum a utiliza tu însuți mai puține “nu”-uri, a-ți schimba modul de abordare, a reduce numărul întrebărilor la care copilul tău poate răspunde cu „nu” sau „da” îți pot fi oricând de folos pentru a determina o mai bună colaborare.

În acest sens, în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag poți găsi informații valoroase, care te pot ajuta pentru o conectare profundă și reală cu puiul tău.

Tu cum gestionezi momentele în care copilul tău manifestă opoziție față de solicitările tale?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes