Copiii pot fi excesiv de dramatici din fire. Pentru adulți, emoțiile lor par iraționale și complet disproporționate cu situația. Dar este in regula. Li se permite să simtă orice vor, chiar dacă tu nu simți la fel cum simt ei. Desigur, asta nu înseamnă că se pot comporta cum doresc.

Corectează-ți copilul pentru încălcarea regulilor, rănirea altor persoane sau comportamentul neadecvat din punct de vedere social. În același timp, spuneți-i că este în regulă să se simtă supărați, tristi, speriați, entuziasmați sau orice altă emoție pe care o experimentează. Orice emoție care nu este acceptată, ajunge să fie reprimată, iar acest lucru este nociv pentru sănătatea emoțională acopilului.

Evitați minimizarea emoțiilor

Copiii care cred: „Nu ar trebui să mă simt trist”, vor face tot posibilul pentru a evita durerea. Dar asta nu este sănătos. Durerea este un proces de vindecare și nu trebuie evitată. În mod similar, copiii care cred: „A fi supărat nu este bine”, pot să lipească un zâmbet și să refuze să vorbească pentru ei înșiși.

De fapt, furia nu este rea. Este modul în care copiii aleg să-și facă față mâniei care poate duce la alegeri sănătoase sau nesănătoase. Scopul tău nu ar trebui să fie să schimbi emoțiile copilului tău. Evitați să spuneți lucruri precum:

“Încetează să mai faci din țânțar armăsar!”

„Nu te supăra atât de mult pentru ceva atât de mic.”

„Nu mai plânge sau îți dau eu motive să plângi.”

„Te sperii din nimic.”

“Nu fi așa de copil.”

“Nu-ți mai face griji pentru ceva atât de prostesc.”

 

Separați emoțiile de comportament

Faceți diferența între ceea ce face copilul dumneavoastră și ceea ce simte. Furia este un sentiment, iar lovirea este un comportament. Tristețea este un sentiment și țipatul este un comportament. În loc să încerci să-ți forțezi copilul să nu simtă anumite lucruri, învață-l cum să facă față emoțiilor incomode.

De exemplu, predați în mod proactiv tehnici de gestionare a furiei. Arătați-i copilului că să se simtă supărat este normal, dar să faci o criză de furie nu este sănătos. Apoi, fă-i să înțeleagă că nu se vor confrunta cu consecințe pentru sentimentele lor, dar o vor face dacă își exprimă emoțiile purtându-se greșit.

Înțelegerea emoțiilor lor și răspunsul adecvat este o parte importantă a dezvoltării cognitive a copilului. De fapt, atunci când copiii au o înțelegere solidă a emoțiilor lor, cercetările au arătat că se descurcă mai bine la școală și au interacțiuni mai bune cu colegii și profesorii lor.

   Pe aceeasi tema 👉 6 lecții vitale pentru a-i învăța pe copii cum să-și gestioneze emoțiile

emotii

Învățați-i cum să gestionezi disconfortul emoțional

Uneori, părinții cred că creșterea unui copil puternic mental înseamnă creșterea unui copil lipsit de emoții. Dar asta nu este adevărat. Copiii puternici din punct de vedere mental își recunosc emoțiile și apoi aleg modalități sănătoase de a face față acestor sentimente.

Un studiu asupra copiilor preșcolari a constatat că vorbirea regulată despre emoții și etichetarea acestora îmbunătățește capacitatea copilului de a înțelege termenii asociați cu emoțiile. În plus, vorbind despre emoții, chiar și la o vârstă fragedă, puteți îmbunătăți înțelegerea emoțiilor copilului dumneavoastră.

Învață-ți copilul că poate face față unor sentimente incomode, cum ar fi anxietatea. Când le este frică să facă un pas în fața întregii școli la ortografie, vor fi dispuși să încerce dacă le-ați oferit abilitățile pentru a-și înfrunta temerile. Dacă, totuși, trimiteți mesajul că anxietatea este rea, aceștia pot evita să facă lucruri care îi fac să se simtă anxioși.

În mod similar, arată-i copilului tău că emoțiile incomode fac parte din viață. Și uneori, trebuie să te comporți contrar felului în care te simți.

De exemplu, vorbește despre modul în care îi tratezi în continuare pe ceilalți cu amabilitate, chiar și în zilele în care te simți morocănos. Arată-i copilului tău că în zilele în care te simți trist, tot mergi la muncă. Spuneți clar că uneori trebuie să duceți lucrurile la bun sfârșit, chiar și atunci când nu aveți chef.

 

Învățați copiii să gestioneze emoțiile folosind acești pași simpli

Când îi înveți pe copilul tău că emoțiile lui sunt în regulă și că poate găsi modalități adecvate din punct de vedere social de a face față acestor emoții, probabil vei observa o îmbunătățire semnificativă a comportamentului său. Urmați acești pași pentru a ajuta copilul să-și gestioneze emoțiile și să-și controleze comportamentul.emotii

  • Etichetează emoțiile copilului tău. Învață-ți copilul să numească ceea ce simte, astfel încât să înceapă să dezvolte o mai bună înțelegere a emoțiilor lui. Spune ceva de genul: „Se pare că te simți cu adevărat dezamăgit că nu mergem în parc astăzi”.
    Dacă vrei să îți ajuți copilul să recunoască emoțiile mai ușor, începe cu  EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale
  • Învățați abilități sănătoase de adaptare. Învață-ți copilul în mod proactiv cum să facă față disconfortului într-un mod pozitiv. Arată-le că pot colora ceva sau asculta muzică atunci când sunt triști sau că se pot juca afară când sunt supărați.
  • Arată-i copilului tău că are un anumit control. Dacă sunt într-o dispoziție proastă, vorbește despre modul în care anumite comportamente, cum ar fi îmbufnatul în camera lor, sunt susceptibile de a-i ține blocați într-o dispoziție proastă. Explicați cum alte alegeri, cum ar fi un joc distractiv, i-ar putea înveseli.
  • Disciplinați copilul pentru comportament neadecvat. Dacă copilul tău sparge jucăria fratelui său când este supărat, fă-l conștient de consecințe. Spuneți clar că nu vor fi pedepsiți pentru sentimentele lor, dar li se vor suporta consecințe pentru încălcarea regulilor.
  • Evitați să acceptați emoțiile ca scuză. Dacă copilul tău spune că nu-și poate face temele pentru că este trist, nu-i permiteți să renunțe la muncă. Cu rare excepții, trageți-i la răspundere pentru comportamentul lor. Excepțiile rare pot include lucruri precum abordarea unui deces în familie sau o altă urgență familială.

 

Pe măsură ce copilul tău crește, va dobândi un control mai bun asupra emoțiilor sale. Dar asta nu înseamnă că nu se vor lupta pe tot parcursul școlii și adolescenței. Copilăria poate fi un roller coaster emoțional.

Căutați momente prielnice de învățare pentru a vă antrena copilul. Și fiți pregătit să lucrați pentru a vă gestiona mai bine propriile emoții. Copilul tău va învăța multe despre emoții prin modul în care reacționezi la obstacole, oameni dificili și eșecuri.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse