Majoritatea dintre noi părinții ne luăm foarte în serios meseria noastră, cea de părinți. Ne învățăm copiii culorile, să citească, să scrie, să diferențieze binele de rău, să-și aștepte rândul, etc.
Dar de multe ori nu observăm lucrul cu adevărat important care îl învață copiii noștri de la noi, și anume cum să-și gestioneze emoțiile și, prin urmare, comportamentul lor.
Aceasta este baza inteligenței emoționale (EQ), care va determina calitatea vieții lor, și care este mult mai fundamentală decât IQ-ul.
IQ-ul
Reprezinta potentialul genetic cu care ne naștem și care se fixează după vârsta de 12 ani. Coeficientul de inteligență nu poate fi dezvoltat sau îmbunătățit după aceasta vârstă. IQ-ul este un prag care poate doar să îți arate drumul către o anumită carieră sau spre un anumit domeniu.
EQ
Coeficientul emoțional, poate fi învătat, dezvoltat și îmbunătățit la orice vârstă. El reprezintă îmbinarea abilităților personale cu experiența, adică maturitatea emoțională care ne poate ajuta să obțim promovarea în cariera aleasă. Dacă vom crea o balanță între IQ și EQ, drumul către succes ne este deschis.
Copiii învață cum să-și gestioneze „emoțiile puternice” atunci când noi:
1. Rămânem calmi și răspundem cu blândețe nevoilor lor emoționale
2. Le acceptăm emoțiile în timp ce le punem limite
3. Răspundem furiei lor cu compasiune, și le permitem să plângă și să-și exprime temerile din spatele furiei lor
Cercetările arată că prin acest proces creierul lor va învăța auto-controlul. În cele din urmă, ei învață să se auto-controleze în fața situațiilor și emoțiilor stresante.
Aceasta este iubirea necondiționată, de care are nevoie fiecare copil.
Cum putem oferi iubirea necondiționată?
- văzând dincolo de comportamentul greu de gestionat al copilului copleșit, înspăimântat
- ascultându-l, atunci când trece prin momente grele fără să-l trimitem în altă cameră să le trăiască singur
- răspunzând furiei și nevoilor lui întrebându-l „Cum te pot ajuta?” în loc să ne lăsăm prinși și noi în furie
- ajutându-l mai întâi să gestioneze acele emoții puternice și apoi când sunt este calm să-i explicăm ce vroiam să-l învățăm de fapt
Modul în care comunicăm cu ai noștri copii ne ajută să determinăm modurile în care ei învață să-și controleze emoțiile și impulsurile.
Citește mai mult despre cum poți avea o relație grozavă cu al tău copil în cartea ”Copilul tău este un geniu!”:
Atunci când părinții își gestionează emoțiile și acceptă emoțiile copilului, copilul învață să-și gestioneze sentimentele și comportamentul mai devreme decât alți copii.
Acești copii au o conexiune mai puternică și mai stabilă cu părinții lor în decursul anilor și după aceea. Sunt mai în măsură să se liniștească, și gestionează situațiile stresante mai ușor, atât copii fiind, cât și după aceea în viața lor de adulți.
Iubirea necondiționată creează un EQ mai înalt. Asta înseamnă un copil care își poate gestiona emoțiile și, prin urmare, comportamentul său.
Un copil care crește cu persoane care-l iubesc necondiționat, își urmează propria voce interioară și acționează în conformitate cu ce simte. Acest gen de copii sunt persoane care fac lumea un loc mai bun, doar fiind ei însuși.
Vârsta optimă de învățare a abilităților emoționale
Dezvoltare a inteligenței emoționale, este dată chiar de primi ani din viața copilului nostru. Perioada prescolarității este esențială, deoarece copiii atunci învată vocabularul emoțiilor, asocierea dintre emotii si contextele de viață, exprimarea facială a emotiilor (ei pot să decodifice o frunte încruntată ca fiind semn de îngrijorare sau supărare, un zâmbet ca semn al bucuriei etc.), modalități de reacție la emoțiile celor din jur.
Noi părinții suntem primii care contribuim la dezvoltarea abilitătilor emoționale ale copiilor, prin exprimarea propriilor noastre emoții în familie, prin reacțiile și răspunsul comportamental la emotiile copilului si prin crearea de contexte în care se vorbește despre emoții.
Un părinte care ridică tonul atunci când este nemultumit de ceva, îl va învăța pe copil (prin modelare comportamentală) să ridice tonul în prima situație mai dificiă.
Într-o familie în care nu se vorbeste deschis depre emotii și nimeni nu arată ceea ce simte, copilul învață ca a-ți exprima emotiile si a vorbi despre ele este neadecvat sau chiar semn de slăbiciune.
Așadar dragi părinți, inteligența emoțională este cel mai important lucru pe care îl predați în fiecare zi copiilor voștri.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 97 shares