„Iubirea necondiţionată este cel mai înalt sentiment uman.” Michelle Rosenberg
Iubirea necondiţionată înseamnă a dărui iubire din inima fără a aştepta nimic în schimb. Este forma cea mai pură de iubire, pentru că transcende orice granițe. Iubirea necondiționată nu are nevoie de aprobare sau de adorație.Este o iubire dăruita fără cerere și care nu spune: „Dacă te iubesc, vei face acest lucru”. Totodată atunci când iubești necondiționat nu-ți retragi iubirea atunci când te enervezi.
În ziua de azi nu mai știm ce înseamnă iubirea neconditionată. Iubim doar dacă primim iubire, doar dacă suntem acceptați, apreciați, iertați, ajutați, etc.
Am ajuns să ne iubim pe noi înșine doar dacă avem ceea ce ne dorim, doar dacă arătăm așa cum ne dorim, doar dacă avem rezultatele pe care le asteptăm, etc.
Mulți dintre noi am ajuns să iubim din frică. Iar acolo unde este frică, nu poate să existe iubire. Iubirea dizolva întotdeauna frica.
Iubirea din frică nu e iubire
Este o nevoie de afecțiune, este atașamentul față de o persoană. Ne este frică de singurătate pentru că ne este frică să rămânem singuri cu gândurile noastre.
Tot din frică, ne mințim că iubim și acceptăm relații toxice.
Uneori ne iubim copiii tot din frica: ne este frică să nu pierdem iubirea lor sinceră și necondiționată.
Știm cu toții că pentru a prospera, copiii au nevoie de iubire necondiționată. Dar mulți dintre noi ne simțim incapabili să le-o dăm? Nu putem da, pentru că nici noi nu o avem înăuntrul nostru. Pentru a ne putea iubi copiii este important să începem întotdeauna să ne iubim mai întâi pe noi înșine.
Sentimentul iubirii funcționează pe același principiu ca legea atracției. Cu cât vom crede în el, cu atât va fi mai puternic. Atragem exact ceea ce dăruim.
Poți iubi neconționat ca părinte atunci când ești mai mult irascibil decât empatic?
Cercetările arată că putem să creștem mereu emoțional. Putem să devenim mai iubitori față de noi înșine și față de ceilalți, dacă lucrăm zilnic în acest sens.
Meseria de părinte este calea ce mai rapidă pentru a ne dezvolta emoțional, pentru că dragostea față de copilul nostru ne motivează să creștem.
Este adevărat că a fi părinte presupune multă muncă, dar vestea bună este că nu doar devenim părinți mai buni, ci suntem oameni mai fericiți.
Ce faci când ți-e greu să iubești necondiționat?
ÎNVEȚI! Iubirea necondiționată se învață.
Iubirea aceasta necondiționată trebuie învățată pentru că, în universul acesta al parentingului, noi cunoaștem, de fapt, numai un model. Este modelul cu care am fost crescuți.
În momentele dificile, când nu știm în ce direcție să mergem și cum să reacționăm, în lipsa unui model, este mai ușor să părăsim calea iubirii necondiționate și să aplicăm ceea ce am văzut și am trăit.
Iată câteva idei pentru atunci când ți-e greu să iubești necondiționat:
1. Iartă-te pentru că nu ești perfect/ă
Iubirea necondiționată înseamnă a renunța la acea listă de moduri în care trebuie să fii diferit de ceilalți pentru a fi destul de bun în ochii tăi.
Perfecțiunea este cel mai mic standard pe care îl poate avea oricine. Nu sutem aici să fim perfecți. Suntem aici să ne iubim pe noi și pe ceilalți oameni din jurul nostru!
Copilul tău are nevoie de prezența și de aprecierea ta completă, nu de perfecțiune. Uneori vei face greșeli. Atâta timp cât te poți ierta, vei găsi o cale de a repara acele mici rupturi cu al tău copil. Acest lucru va întări relația dintre tine și copilul tău și îl va face mai cooperant.
Începeți prin a schimba modul în care vorbești cu tine însuți în mintea ta.
De fiecare dată când observi autocritica, amintește-ți că obiectivul tău nu este perfecțiunea. Scopul tău este iubirea de sine și de ceilalți.
2. Iubirea necondiționată este ca un mușchi
Are nevoie de antrenament zilnic. Pentru reusși a începe prin a-ți promite să te tratezi pe tine însuți și pe toți din jurul tău cu compasiune.
De fiecare dată când observi că judeci, critici sau ai alte sentimente negative față de tine, de copilul tău sau oricine altcineva, oprește-te și găsește ceva de apreciat la acea persoană. Fără excepții.
3. Oferă-ți lucrurile și timpul de care ai nevoie, pune-te pe primul loc în viața ta
Știm cu toții că atunci când ne conectăm la fântâna internă a bunăstării, ea se revarsă peste copiii noștri și suntem părinți mai răbdători, mai iubitori și mai bucuroși. Pentru a ne iubi copiii necondiționat, trebuie să ne păstrăm proprii pahare pline.
Și totuși, cei mai mulți dintre noi trăim într-un stres constant, care ne epuizează și care ne face să ne punem mereu pe ultimul loc.
Dar ce s-ar întâmpla dacă te-ai angaja să ai grijă de tine mai întâi, la început fie doar și pentru zece minute?
Atunci când ai timp pentru tine, cât de puțin ar fi, devii un părinte pașnic, răbdător, încurajator, empatic,etc.
4. Vindecă-ți inima, vindecă-ți copilăria
De fiecare dată când te superi, observă contractia din corpul tau. Respiră adânc și eliberează-te de acea greutate din piept. Observă emoțiile care se mișcă prin corpul tău, fără a fi prins în capcana lor. Odată ce le observi lasă-le să plece, nu reacționa și nu le întreține cu gânduri negative.
Multe din neplăcerile pe care le avem atunci când suntem la rândul nostru părinți ne vin din propria copilărie, în scopul de a le vindeca. Uneori dacă suntem conștienți de clipele pe care le trăi ajungem să le vindecăm. Alteori ajungem doar să le mai repetăm odată.
Modul în care comunicăm cu ai noștri copii ne ajută să determinăm modurile în care ei învață să-și controleze emoțiile și impulsurile.
Citește mai mult despre cum poți avea o relație grozavă cu al tău copil în cartea ”Copilul tău este un geniu!”:
5. Fă zilnic un lucru care să te ajute să devii mai bun
Iubirea nu este un sentiment. Iubirea este o acțiune, actul de a crea dragoste acolo unde nu a existat nimic. Iubirea este munca internă dificilă pe care o faci pentru a-ți transforma viața, pentru a simți generozitate emoțională, compasiune.
Folosește-ți greșelile în avantajul tău. Ele nu sunt greșeli dacă înveți din ele. Ele sunt lecții de viață în „meseria” ta de părinte.
Observă zilnic lucrurile pozitive la ceilalți! Ajută de câte ori poți și ai ocazia! Uneori și un zâmbet este mai mult decât nimic.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 101 shares