Cel mai bun moment pentru a deveni părinte depinde adesea pe cine întrebi.

Carieră, obiective de viață, planuri de vacanță … există vreodată un moment potrivit pentru a avea un copil?

Dar adevărul este că toate acestea sunt simple generalizări ale sarcinii, maternității și creșterii unei familii. A rămâne gravidă, a avea un copil și a crește o familie este diferită pentru fiecare femeie, indiferent de vârsta ei.

Femeile în vârsta de 20 de ani au o energie aparent fără sfârșit pentru a fii pregătite să devină mame.

Femeile în vârsta de 30 de ani se bucură că au atâta experiență de viață înainte de a avea copii.

Femeile care devin mame la 40 de ani știu adesea cine sunt și ce au de făcut.

Se pare că fiecare vârstă aduce beneficii diferite atunci când vine vorba de a-ți întemeia o familie. Statutul de mamă este diferit pentru fiecare femeie, indiferent de vârsta ei.

Deși nu există o formulă magică pentru a decide momentul potrivit pentru a încerca și a concepe un copil, există câteva motive care ar putea părea convingătoare, dar nu sunt niște factori foarte buni după care să iei o decizie atât de importantă.

Iată totuși câțiva factori importanți de are să ții cont atunci când decizi să devii părinte:

Atunci când decizi să concepi un copil pune-ți următoarele întrebări:

  • Cât de mult îți dorești să fii părinte?
  • Relația în care ești acum este destul de stabilă și sănătoasă? Partenerul/a ta dorește să devină părinte?
  • Sunteți amândoi dispuși să faceți ajustările stilului de viață care vor fi necesare pentru a fi părinți?
  • Există suficiente resurse materiale pentru a sprijini copilul la un nivel considerat acceptabil?
  • Ți-ai terminat studiile sau proiectele importante, care atunci când va apărea copilul vor fi greu de dus la bun sfârșit?
  • Locuiți în condiții sănătoase pentru a avea un copil?
  • Sunteți sănătoși?

Trăim într-o societate care idealizează parentingul și pune presiuni enorme asupra cuplurilor ca părinți exemplari; motiv care ne facem să fim și mai confuzi când vine vorba să ne decidem dacă să concepem un copil sau să mai așteptăm.

Toată lumea are anumite puncte forte și puncte slabe ca părinte; așa cum au aceleași puncte forte și slăbiciuni în orice încercare din viață.

Ceea ce contează cu adevărat este să fii cinstit și să accepți toate sentimentele, emoțiile, situațiile de viață prin care treci și să înveți din ele.

Sarcina și parentingul se învață din mers și nu e ceva pentru care te poți pregăti din timp, poți exersa. Dar nu vei simți niciodată că ești pregătit pentru că în fiecare zi este ceva nou de învățat.

Pregătirea

Copiii „înfloresc” intr-un mediu în care dragostea și cooperarea între părinti e puternică. Pregătirea pentru a avea copii include crearea unei viziuni comune asupra modului de a-i crește si stabilirea unui plan.

Pregătește de acest pas important citind cartea Primul copil – Ce este important să știi de la deicizie la naștere:

Când este momentul potrivit să dăm naștere unui copil? 1

Este foarte important ca în cuplu deciziile să fie luate împreună. Tot împreună e important să decideți fiecare cât este dispus să se implice și în ce fel.

Pe termen lung, ar fi bine să discutați despre cum vede fiecare dintre voi viața de familie, cariera după ce a devenit părinte, cine va sta acasă cu copilul și cât.

Chiar și cele mai bine stabilite planuri se pot schimba. Așa că este nevoie ca fiecare dintre parteneri să fie flexibil la ideile noi care vor apărea, și împreună să găsească cea mai bună soluție.

Una dintre cele mai bune metode de pregătire pentru a deveni părinte este de a privi aceasta experiență ca pe o adâncă chemare spirituală.

Părinții trec printr-o lunga serie de încercari, unele cunoscute, altele impredictibile. Toate contribuind foarte mult la propria lor dezvoltare spirituală.

La urma urmei, intenționezi să faci un angajament pe tot parcursul vieții față de o viitoare persoană.

Ca părinte e nevoie să înțeleagi si să accepți faptul că te angajezi la ceva pe termen lung; ceea ce necesită să-ti asumi responsabilitatea de a parcurge drumul ales în cel mai frumos mod posibil.

Ca orice mare aventură, a fi părinte presupune planificare si încredere în capacitatea proprie de a înfrunta necunoscutul. Poți fi sigur de un singur lucru: vei da mult si vei primi mult.

Așadar fiecare dintre noi știm când este momentul potrivit pentru a devenii părinți, dacă ne urmăm intuiția.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes