Există arta de a dărui?
Cu siguranță că există. Și asta o spun cu convingere pentru că așa cum există arta de a picta sau de a cânta, la fel se exprimă și personalitatea unui individ dăruind ceva ce, de cele mai multe ori, e dincolo de noi.
Simțim pur și simplu în noi că avem de dăruit. Și o și facem fără să ne întrebăm de ce să o facem, ci o facem pentru că asta ne face fericiți.
Iar altruismul se învață în copilărie. Mai exact, în perioada în care ieșim cu toții în parc să plantăm un copac sau să strângem gunoiul de pe pârâul din spatele casei.
Sunt mici acțiuni de voluntariat care ne plasează în comunitate și ne face să simțim, pe de o parte, că beneficiem de comunitate, dar, pe cealaltă, că și dăruim comunității.
Este esențial să ne învățăm copiii să dăruiască pentru că așa construim pentru ei, pentru copiii noștri o lume mai bună.
1. Dă sens dăruirii
Creează un eveniment special de Crăciun, de exemplu, când toată familia participă la a cumpăra cadouri pentru copii nevoiași. Sau să confecționați chiar voi acasă jucării pentru astfel de copii.
Ieșiți împreună la acțiuni de voluntariat, de fapt, chiar bucurați-vă și implicați-vă în astfel de acțiuni oferind cel mai bun exemplu propriului copil. Desigur că este indicat să participați la acele acțiuni în care credeți.
Apoi vorbiți despre aceste acțiuni și chiar gândiți-vă cum s-au simțit acei copii când au primit cadourile realizate de voi.
Adresați-vă întrebări de genul:
- Oare cât de tare s-au bucurat când au primit cadourile?
- Crezi că se joacă chiar acum cu acele jucării?
- Dacă un cadou ar avea viață cât de tare s-ar bucura împreună cu cel care a primit cadoul?
2. Transformați valorile familiei în acțiuni
De exemplu, dacă sunteți pacifiști, vorbiți despre asta și ieșiți la proteste pașnice, desigur, dacă aveți ocazia.
Sau, dacă sunteți ecologiști, creați un obicei din a planta copaci în weekend sau în zile speciale ale lunii transformând această acțiune într-un obicei.
3. Construiți rețele de altruism
Cu siguranță că mai sunt oameni ca tine. Și acum, mai mult ca oricând, avem mediul online social care ne ajută să ne organizăm și să construim aceste rețele de altruism.
Organizați împreună cu cei care doresc să participe la astfel de acțiuni evenimente în care să fiți voluntari chiar voi. Sau alăturați-vă grupurilor de acest gen.
Implicați-vă activ în viața comunității și asta pentru a înțelege că noi facem parte dintr-o comunitate; care și ea, la rândul ei, ne oferă beneficii de tot felul. Vorbiți despre aportul în cadrul comunității și beneficiile oferite de comunitate.
4. Jucați-vă jocul de a dărui
Organizați de două ori Crăciunul pe parcursul unui an. Și impuneți regula ca toate cadourile să fie realizate manual, fără a putea fi achiziționate.
Astfel fiecare va depune eforturi serioase pentru a realiza aceste jucării. Și, în mod special, cadourile vor primi o însemnătate mai mare și ne vom întoarce la sensul pe care îl aveau odată.
Inteligența emoțională dezvltă altruismul și pentru asta am creat acest joc împreună cu fiul meu: EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale, pe care îl găsești aici:
Spor la altruism, dragă părinte, și să nu uit: altruismul este o bucățică din noi cu siguranță!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 115 shares