Li se întâmplă și azi copiilor noștri, ni s-a întâmplat și nouă în adolecență să fim în situații neplăcute nouă. Situații în care să ne simțim blocați cu alți adolescenți; situații în care urma să fim umiliți, situații în care ne lipsea curajul să plecăm de teama de a nu fi judecați sau desconsiderați.

Există situații în care adolescentul tău fiind sub presiunea grupului de prieteni, nu poate refuza alcoolul, drogurile sau sexul. Acestea sunt situațiile în care adolescenților le este greu să spună nu. Le este greu din teama de a fi excluși de grupul de prieteni sau ridiculizați.

Mulți dintre ei nu sunt pregătiți pentru acest pas, dar nici nu știu cum să scape și, în același timp, își doresc să rămână în grup.

Planul X

Să spunem că adolescentul tău (o să-l numim Marcu) este la o petrecere. Dacă ceva de acolo îl face incomod, tot ce trebuie să facă este să scrie unuia dintre părinți, sau amândurora un mesaj cu litera „X” .

Cel care primește textul trebuie să-l sune pe Marcu. Atunci când Marcu răspunde, conversația decurge așa:

Părintele: „SAlut!” Marcu, a intervenit ceva și trebuie să vin să te iau chiar acum de la petrecere.

Marcu: „Ce s-a întâmplat?”

Părintele: Îți spun când ajung acolo. Fii gata de plecare în cinci minute. Sunt pe drum.”

În acel moment, Marcu își anunță prietenii că s-a întâmplat ceva acasă, iar cineva vine să-l ia și trebuie să plece.

Pe scurt

Marcu știe că are o cale de ieșire; în același timp, nu există nici o presiune asupra lui să din partea prietenilor săi.

El are libertatea de a se proteja în timp ce continuă să crească și să învețe să-și gestioneze viața sa de adolescent și de viitor adult.

Acest plan este o soluție care le oferă adolescenților un sentiment de securitate și încredere într-o lume care tinde să-i facă pe tineri să fie ușor de supus.

Regulile planului X

Odată ce a ieșit din situație, Marcu știe că le poate spune părinților cât de mult sau cât de puțin dorește el din ce s-a întâmplat acolo. Este alegerea lui dacă le spune ceva sau nu le spune nimic.

Planul X vine cu acordul că nu va fi judecat și că nu i se vor pune întrebări. Planul funcționează chiar dacă el se află la 100 de km distanță de locul în care ar fi trebuit să fie.

Acest lucru poate fi un lucru greu de acceptat și greu de pus în practică pentru unii părinți. Motivul ar fi că unii dintre noi suntem dependenți de control complet.

Pare greu?

Dar acest lucru nu numai că îi poate salva viața copilului tău, dar va conta foarte mult în construirea încrederii între tine și el.

Totodată copilul tău va avea încredere să mărturisească sau să ceară ajutorul atunci când cineva sau chiar el se află în pericol. Acest lucru fără să-i fie teamă că va fi pedepsit.

El va putea să treacă peste această teamă a pedepselor, reușind să pună pe primul loc siguranța sa și a celor din jurul său.

Mulți părinți se pot întreba dacă acest plan încurajează minciuna sau falsitatea

Bineînțeles că nu. De fapt, este o oportunitate pentru tine ca părinte să-ți înveți copiii că pot fi cinstiți (ceva a intervenit și trebuie să plece). Totodată ei învață că pot alege lucrurile pe care le pot dezvălui altora.

Nu datorează nimănui o explicație a doua zi și, dacă li se cere, pot da răspunsul cinstit: „Este ceva privat și nu vreau să vorbesc despre asta”

O altă șansă pentru o lecție de viață de îndemânare socială de la mama și tata.

Nu cumva acest plan îl învață pe copil să se eschiveze în societate, în loc să-l învețe să le reziste celorlalți?

De multe ori și nouă adulților ne este greu să rezistăm în fața celorlalți, fără să cedăm la un moment dat. Acest plan îi oferă copilului o cale de siguranță. În timp el continuă să își cultive acea abilitate valoroasă, de a ști exact cum să gestioneze acest gen de situații cu fermitate.

Ce se întâmplă dacă acest plan devine pentru el un obicei și în viața de adult?

Atunci când îți ajuți copilul în mod regulat să iasă din diferite situații, cu siguranță că veți purta și niște conversații despre asta.

Dacă nu-l întrebi nimic, decât dacă alege el să îți spună ceva, atunci cum învață ceva din toate astea?

Dacă tu ca părinte construiești o relație de încredere cu copiii tăi, probabil că aceștia vor începe singuri conversația. Iar cel mai important lucru este ca majoritatea acestor conversații să aibă loc încă de la începutul acestor evenimente.

Dacă tu le vorbești copiilor tăi despre cât este de important ca tu să ști din timp ce se întâmplă ca să îi poți ajuta să iasă din anumite situații mai ușor, ei nu vor aștepta ca situația să fie gravă ca să ceară ajutorul.

Ei vor veni și îți vor spune încă de la început cu ce se confruntă.

Este important cum reacționezi tu atunci când îți pun întrebări. La fel de important este și ce le răspunzi, dar și modul în care o faci.

Dacă adolescenții nu sunt acolo unde ar trebui să fie, nu ar trebui să existe consecințe?

Un copil căruia îi este frică de pedeapsă este mult mai puțin probabil să ajungă să ceară ajutor atunci când are probleme.

Faptul că au ajuns într-o asemenea situație și sunt nevoiți să ceară ajutor este o lecție de viață destul de mare de la sine.

Nu te îngrijora și nu te lăsa cuprins de copleșeală

Cu toate acestea, nu te îngrijora și nu te lăsa cuprins de copleșeală. Aceasta nu este o schemă unică. Fiecare părinte, fiecare copil și fiecare situație este unică.

Ce s-ar putea întâmpla în familia ta ar putea fi complet diferită de alte familii – și asta e în regulă.

La sfârșitul zilei, cel mai important lucru este să discuți deschis și onest cu copiii tăi. Continuă să construiești o relație de încredere.

Citește mai multe despre activitățile concrete pe care le poți realiza cu al tău copil în câteva minute zilnic pentru a-i crește încrederea în sine în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru împreună cu prof. Florian Colceag (supranumit ”antrenorul de genii”):

Dă-i adolescentului tău o cale de ieșire din situațiile neplăcute - Planul X 1

Acestea nu mai sunt vremurile în care am crescut noi. Copiii noștri se confruntă zilnic cu lucruri care pot fi fatale dacă iau o decizie greșită.

 

This Post Has 2 Comments

  1. Catalin

    Un articol excelent, pe mine mă ajută mult, e o soluție la care nu m-am gândit. Eu am clădit încrederea intre mine și copii dar nu m-am gândit că ai nevoie de o cale de evadare.

    1. Ina Lupu

      Ne bucurăm că ai găsit o soluție nouă! 🙂

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse