Oboseala severă poate avea urmări asupra comportamentului (anxietate, stres, agresivitate etc.) și poate genera situații care ne scapă de sub control.
De aceea, pentru a evita epuizarea ca părinte, este necesar să faci un pas înapoi, să nu dramatizezi și să te detașezi de părerile celorlalți. Un părinte este deja un supererou, așa că nu ar trebui să fii prea exigent față de tine însuți.
Dacă ești suprasolicitat, limitează-ți activitățile – ale tale sau ale copiilor tăi. Mizează mai degrabă pe calitate decât pe cantitate: este mai bine să fii pe deplin prezent timp de o oră decât să alergi continuu.
Dacă poți, încearcă să-ți restabilești ritmul, culcându-te mai devreme sau oferindu-ți din când în când o mică pauză. Dar, mai presus de toate, comunică cu copilul tău. Ai dreptul să spui că ai nevoie de o pauză. Este important să-ți acorzi timp, să te odihnești, să te plimbi sau să faci sport. Trebuie să știi cum să predai ștafeta și să-ți permiți o pauză.
În acest sens, în cartea sa „Părinți epuizați”, Valérie Duband ne sugerează câteva modalități de a evita epuizarea ca părinte:
1. Reînvață să apreciezi momentele de calitate
Când ești epuizat, este greu să identifici și să întreții momentele bune. De aceea, îți poate fi de folos întocmirea unei liste a momentelor frumoase trăite în fiecare zi. Prețuind ceea ce ai deja îți va permite să-ți dai seama cât de norocos ești.
2. Înconjoară-te de oameni „resurse”
Atunci când nevoile noastre emoționale și relaționale sunt nesatisfăcute, suferim. Valérie Duband propune, în acest sens, câteva întrebări care te pot ajuta în lupta împotriva sentimentului de singurătate în fața greutăților:
• Astăzi, cine mi-a acordat atenție? În general, cine sunt oamenii care îmi acordă atenție?
• Cine a avut grijă de mine astăzi? În general, cine sunt oamenii care au grijă de mine?
• Astăzi, cui i-a păsat de emoțiile mele? În general, cine sunt persoanele cărora le pasă de emoțiile mele?
• Astăzi, cine mi-a influențat starea de bine? În general, cine sunt oamenii care mă ajută să-mi cresc nivelul de bucurie?
• Cât timp a trecut de când i-am văzut pe acești oameni? Am discutat cu ei?
Dacă lista este limitată, află cum te poți înconjura de oameni „resurse”. Aceștia pot fi prieteni, parte a familiei, vecini, profesioniști, chiar și comunități virtuale.
3. Evită oamenii care îți fură energia
Oamenii care îți fură energia sunt cei care fac observații nepotrivite, care știu ei mai bine decât ceilalți, care vorbesc despre problemele lor fără să le asculte pe ale tale sau care contrazic orice părere a ta. A te îndepărta de acești oameni nu este un semn de egoism, ci autoapărare și prețuire de sine.
4. Fii prieten cu tine
A fi blând cu tine presupune a fi atent la propriile nevoi și dorințe, a știi cum să faci diferența între ceea ce este bine și ceea ce este rău pentru tine.
Un părinte epuizat este unul care suferă și care trebuie să se repare înainte de a încerca să-i repare pe ceilalți.
Unui prieten bun aflat în suferință ce i-ai spune pentru a-l mângâia? Ce cuvinte ai alege să-l susții, să-l consolezi și să-l încurajezi? Ei, bine, adresează-ți aceste cuvinte ție însuți! Adesea, ne iertăm mai mult prietenii decât pe noi înșine. Însă abia după ce îți vei fi recăpătat încrederea, după ce vei fi învățat să faci față gândurilor și stresului negativ, după ce vei fi acceptat să ai grijă de tine și mai ales să fii bun cu tine, vei putea să te apropii de familia ta, după cum subliniază Valérie Duband.
Concluzie
Epuizarea fizică și emoțională, dezangajarea emoțională și sentimentul pierderii eficacității parentale nu sunt aspecte care trebuie neglijate. Iar una dintre modalitățile importante de reducere a impactului stresului ca părinte este adaptarea așteptărilor la propria realitate.
Cu alte cuvinte, este important să conștientizezi propriile așteptările excesive și să fii flexibil pentru a te adapta și pentru a recâștiga bucuria pe care ți-o oferă calitatea de părinte.
De aceea, iubește-te și respectă-te pe tine însuți, pentru a-i putea iubi și respecta pe cei din jur. Și pentru că întotdeauna va exista cineva sau ceva care te va face să te îndoiești de capacitatea ta de a fi un bun părinte, înconjoară-te de oamenii potriviți. Nu există părintele perfect, ci infinite moduri de a fi un părinte bun.
Mai multe informații despre cum te poți ajuta pe tine însuți ca părinte găsești și în acest articol.
Tu ce metode folosești pentru a evita epuizarea?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares