Trăim într-o societate în care ni se cere să fim puternici, însă a fi puternic presupune o lupta. De ce, cu cine și pentru ce luptăm? Oare ar putea lupta pentru putere să fie înlocuită, simplu, cu bucuria de a fi?
Fie că vorbim despre relația cu partenerul, despre relația cu copiii sau despre relația cu prietenii, ni se întâmplă tuturor să trăim, uneori, momente tensionante, să ne simțim manipulați, constrânși, să încercăm să manipulăm la rândul nostru ( chiar și inconștient ).
Iată de ce, pentru a evita jocurile de putere în relații, cea mai bună soluție este aceea de a învăța valoarea cooperării.

Pentru că, în calitate de părinți, oferim un model copiilor noștri, astăzi ne-am gândit să vă prezentăm 4 modalități eficiente de a evita jocurile de putere în relații prin intermediul comunicării nonviolente:

1. Ascultă-l pe celălalt!

Atunci când ne confruntăm cu o critică sau cu un reproș, când cineva ne judecă, în loc să ripostăm, am putea alege să vedem în atacul celuilalt un mod disperat prin care cere să fie ascultat, prin care vrea să ne împărtășească ceea ce simte și ceea ce are nevoie. Aceast proces presupune observarea și identificarea emoțiilor, a nevoilor din spatele comunicării și formularea unei întrebări care să dezmorseze jocul de putere.
Însă ascultarea profundă a celuilalt poate apărea numai atunci când avem suficientă seninătate în noi pentru a înțelege ceea ce trăiește acesta fără a ne simți atacați personal.

2. Mesajul EU sau reluarea informației într-un limbaj personal

Când ne aflăm față în față cu o judecată, cu o critică, cu un reproș, putem alege să-i spunem celuilalt ce simțim când primim mesajul său, apoi să-i adresăm o întrebare pentru a crea o legătură, fără a căuta să preluăm puterea.
Această situație poate apărea însă numai atunci când putem vorbi despre o clarificare internă a emoțiilor care curg prin noi în legătură cu nevoile noastre și cu valorile care ne sunt dragi.
Expresia în limbajul personal servește intenției de conectare și permite o interacțiune empatică: “Când spui asta, simt … pentru că am nevoie … . Ce părere ai când îți prezint astfel lucrurile?”
Această reluare a informației poate servi drept suport pentru a ne exprima într-un limbaj personal, autentic, vulnerabil, fără a intra într-un joc de putere.

3. Empatie față de propria persoană

A dovedi empatie față de sine presupune un moment de tăcere, de introspecție care necesită timp pentru a intra în contact cu ceea ce este important pentru noi. Este posibil să ceri persoanei care te acuză o pauză pentru a avea timp și spațiu, pentru a practica empatia față de sine.

Prin acest proces de auto-empatie, vom realiza că propriile noastre judecăți vorbesc despre valorile noastre de bază, despre ceea ce este cu adevărat important pentru noi. Aceasta oferă apoi o direcție semnificativă a ceea ce vrem să experimentăm în relațiile noastre. Astfel, auto-empatia deschide calea spre ascultarea celorlalți sau spre exprimarea în limbajul personal, în funcție de ceea ce solicită situația și de ceea ce putem oferi.

4. Recunoștință

Procesul de comunicare nonviolentă indică trei componente pentru exprimarea eficientă a recunoștinței:
• acțiuni concrete care au contribuit la bunăstarea noastră;
• nevoile pe care le-am simțit că sunt satisfăcute;
• sentimentul de plăcere care rezultă din satisfacerea acestor nevoi.

În acest fel, comunicarea nonviolentă ne invită să trecem de la complimente la recunoștința care vine din interior, autentică, aceea care nu caută nimic în schimb. Cu cât practicăm mai mult recunoștința, cu atât schimbările din noi și din mediul nostru sunt mai vizibile și mai durabile. Deci, să ne oprim atenția asupra a ceea ce este bun și frumos în ceilalți, pentru a-i oferi binelui șansa să crească.

Concluzie

Comunicarea nonviolentă se conturează ca o practică a limbajului care face posibilă stabilirea unor schimburi binevoitoare și eficiente cu ceilalți. Așa cum susține Marshall B. Rosenberg, doctor în psihologie, acest mod de comunicare ajută la crearea de relații bazate pe empatie, pe compasiune, pe respect față de sine și față de semeni. În plus, este un instrument recomandat pentru rezolvarea conflictelor, instrument care ajută la dezvoltarea unor relații armonioase din perspectiva unei comunicări autentice.

Mai multe informații despre nevoi afective și modalități eficiente de comunicare, poți găsi și aici.

Tu cum reușești să dezamorsezi conflictele în relațiile tale?

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes