Deși, uneori, nu ne este tocmai ușor să recunoaștem, noi, părinții, avem superputeri în a construi o lume mai bună. Cum anume? Începând cu propria persoana și continuând fiecare cu copilul său. Da, în această formulă putem zugrăvi o lume mai senină, mai puternică, mai plină de iubire, de frumos și de bine.
Poate că atunci când întâlnești conceptul de gândire pozitivă ești reticent și-ți spui că viața se trăiește, nu se teoretizează. Și poate că ai dreptate. Cu toate acestea, a te educa să gândești pozitiv presupune a te elibera de gândurile negative, de acele gânduri care te slăbesc și care nu-ți hrănesc stima de sine sau dorința de a evolua în ciuda tuturor dificultăților. Prin urmare, a oferi un exemplu copilului tău sau a-l încuraja să gândească pozitiv îl poate ajuta să abordeze viața cu încredere și entuziasm. Cu mult dincolo de simpla bună dispoziție, această stare de spirit sau filozofie de viață contribuie în profunzime la bunăstarea sa.
În acest sens, Cécile Neuville, specialistă în psihologie pozitivă, ne vorbește despre beneficiile gândirii pozitive la copii, din perspectiva științifică. Iată care sunt acestea:
1. Copilul va performa mai bine la școală
Un sondaj efectuat în 2004 de cercetători de la Universitatea din Rennes a confirmat că studenții optimiști obțin note mai bune decât cei pesimiști. Pur și simplu pentru că au așteptări pozitive cu privire la rezultatele lor. Ceea ce vizualizăm și credem cu tărie ajunge să se întâmple.
2. Va dormi mai bine
În 2009, o echipă de cercetători de la Universitatea din Manchester a studiat legătura dintre gândurile de dinainte de a adormi și calitatea somnului. Nu este surprinzător că analiza rezultatelor arată cum calitatea somnului este direct legată de natura gândurilor care o precedă. Cu cât nivelul de recunoștință este mai ridicat atunci când privim cu seninătate ziua ce tocmai a trecut (sau cu încredere ziua următoare), cu atât somnul este mai plăcut și mai odihnitor.
3. Copilului îi va fi mai ușor să-și facă prieteni
Un studiu realizat de Universitatea Ankara din Turcia a examinat relația dintre pesimismul studenților și popularitatea lor cu colegii lor. Analiza rezultatelor a dovedit-o: cei mai pesimiști sunt cei mai puțin căutați. Totuși, nu s-a pierdut nimic: după ce s-au antrenat pentru a-și dezvolta optimismul, 30 de studenți aleși dintre pesimiștii de odinioară au câștigat nu numai în pozitivitate, ci și în popularitate.
4. Va depăși mai ușor încercările vieții
Echipa de cercetare de la Facultatea de Medicină Muntele Sinai a realizat un studiu asupra evoluției psihologice pe termen lung a 750 de veterani din Vietnam, care au fost luați prizonieri de război și deținuți în izolare câțiva ani, dar care – spre deosebire mulți alții – nu dezvoltaseră stres post-traumatic sau depresie. Ce au în comun? O serie de trăsături de caracter: optimism, altruism, umor și determinarea de a găsi un sens în viață. Bineînțeles, vorbim aici despre o modalitate de a promova reziliența!
5. Este bine pentru sănătatea lui
Numeroase studii arată că optimiștii au o sănătate cardiovasculară mai bună, un sistem imunitar mai bun, o mai bună funcționare a sistemului digestiv, o speranță de viață mai lungă și un risc mai mic de a fi deprimați sau de a dezvolta boli autoimune.
Concluzie
Copilul tău, ca și tine, poate vedea viața în roz sau în negru, poate vedea lucrurile bune sau pe cele rele. Dar optimismul nu este un dar din cer, este, mai presus de toate, rodul unei educații. Îți poți ajuta copilul să abordeze lumea cu entuziasm și cu încredere prin gândire pozitivă: cultivă-i o atitudine educativă constructivă, stimulează-i dorința de a crește, ajută-l să-și dezvolte o bună încredere în sine, confruntă-l cu realitatea, valorizează-l și obișnuiește-l să nu-și facă griji pentru nimic. Într-un cuvânt, ajută-l să-și descopere puterea interioară, să treacă de la gândul negativ orientat spre problemă la cel pozitiv orientat spre soluție.
Astfel, o abordare a dezvoltării gândirii pozitive nu presupune a nega, a ignora sau a minimiza dificultățile, emoțiile și suferința. Este mai degrabă o modalitate de a-l învăța să-și focuseze atenția pe găsirea de soluții, pe transformarea a ceea ce este negativ într-o oportunitate de învățare.
Mai multe informații despre cum poți crește un copil fericit găsești și aici.
Tu cum stimulezi gândirea pozitivă în cazul copilului tău?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares