În general, adolescenții vor percepe ideea de limite drept interdicții și nu vor fi atât de deschiși și de dornici ca propriii lor părinți să le seteze anumite limite. Totuși, acestea sunt necesare atât în perioada adolescenței, cât și mai apoi, când vor deveni adulți, pentru că e sănătos și indicat să respectăm anumite limite – atât impuse de noi înșine, cât și impuse de ceilalți.
Cu toate că adolescenții vor tinde să refuze anumite limite pentru că nu le vor înțelege sensul și li se va părea că sunt neîndreptățiți, puteți vorbi cu ei, le puteți explica despre importanța limitelor, invitându-i chiar să își seteze limite personale, în funcție de propriile lor nevoi.
Așadar, vă sugerăm 4 idei de limite pe care ați putea să le setați împreună cu adolescentul vostru și pe care acesta ar trebui să le respecte. Evident, contează foarte mult exemplul personal, iar dacă și părinții lui vor respecta limitele setate pentru adolescent, va fi mult mai ușor pentru acesta să recepteze și să fie conștient de importanța limitelor.
1. Tratează oamenii din jur cu respect – vorbește-le cu respect, adresează-te lor cu respect, comportă-te cu ei respectuos.
E foarte important ca una dintre limitele setate pentru adolescent să fie legată de respectul pe care ar trebui să-l arate față de persoanele din jur, fie că e vorba despre prieteni, despre părinți, despre profesori sau despre oamenii pe care îi întâlnește întâmplător în calea sa. Se va confrunta, de foarte multe ori, cu oameni nerespectuoși, dar asta nu înseamnă că adolescentul este nevoit să renunțe la a trata oamenii din jur cu respect.
2. Fii sincer. Practică onestitatea.
La o vârstă în care adolescenții au impresia că pot obține mult mai ușor ceea ce își doresc prin intermediul minciunilor, e mai la îndemână să falsifice adevărul. De asemenea, de multe ori ei aleg să nu fie descoperiți în legătură cu o faptă, de aceea consideră că e mai ușor să minți și să ascunzi. Totuși, e important ca adolescenților să li se vorbească despre importanța adevărului și a sincerității și să le fie setate limite în acest sens, explicându-le tot timpul că onesitatea e foarte importantă în toate relațiile pe care le vor lega în viitor și că în oricare loc s-ar afla, fie că sunt acasă, fie că se află la locul de muncă, sinceritatea e necesară și mult mai utilă și mai eliberatoare decât minciuna.
4. În orice împrejurare, dă tot ce ai mai bun!
Indiferent că e vorba de curățenie în cameră, de teme, de un proiect pentru școală, e bine ca adolescenții să își dorească să dea tot ceea ce au mai bun, să evolueze, să facă lucrurile cu încredere în ei, nu împinși de la spate de părinți sau motivați de dorința de a finaliza cât mai repede ceea ce au de făcut, indiferent dacă vor face bine sau greșit.
5. Folosește-ți telefonul cu răspundere. Nu-ți irosi timpul și utilizează telefonul în scopuri sănătoase.
E indicat ca adolescenții să aibă un timp (destul de) monitorizat de către părinți în ceea ce privește accesul la telefonul mobil, pentru că, altfel, vor avea tendința să îl utilizeze cât mai mult și nu în scopuri productive neapărat. De asemenea, e bine ca adolescenții să fie sfătuiți în ceea ce privește site-urile pe care le accesează.
Cu siguranță că nu e ușor să setezi limite pentru adolescenți, mai ales că, de multe ori, au tendința să le ignore sau să li se pară nepotrivite. Totuși, e foarte important ca aceștia să conștientizeze importanța limitelor personale și ale celor din jur, precum și respectarea acestora.
De asemenea, poți citi aici un alt articol interesant și util în ceea ce privește limitele pe care le impui ca părinte în creșterea copiilor.
Voi ce alte limite personale și sănătoase considerați că ar trebui să le setați adolescenților voștri?