Atunci când vorbim de setarea limitelor este important să ne asigurăm că regula pe care vrem să o impunem este cu adevarat necesară și copilul nu este încărcat cu prea multe restricții.

Limitele au un rol foarte important. Ele oferă unui copil sentimentul de siguranță.

Dacă limitele sunt exprimate cu calm și sunt însoțite de explicații care îi descriu rolul, copilul le poate primi mult mai ușor.

Consecvența presupune a avea un comportament în concordanță cu intentiile, părerile și convingerile tale.

A fi consecvent nu înseamna a fi rigid. Dacă îti dai seama ca unele măsuri pe care le-ai luat au fost gresite sau dacă al tău copil sau adolescent îti propune o alternativă rezonabilă, poti adopta oricând o nouă tactică.

Cum putem crește copiii echilibrați?

1. Setează-ți ca și mantră „sunt suficient de bun/ă” să fac orice îmi propun

Puțini dintre noi avem timp să facem totul perfect. Iar când zic perfect mă refer la modul în care vede fiecare perfecțiunea în viața sa.

Pentru mine o zi perfectă este o zi în care am reușit să îmi aloc mie minim 15 minute în care să fac ceva ce îmi place și să petrec minim 15 minute timp de calitate cu al meu copil.

Poate alți părinți văd o zi perfectă, ca fiind o zi în care au reușit să:

  • bifeze toate activitățile ce trebuie făcute în casă
  • petreacă suficient timp de calitate cu copilul
  • citească puțin dintr-o carte
  • etc.

În același timp,  este posibil să fim neîmpliniți dacă facem totul la un standard de care nu suntem mulțumiți.

Alege așadar unul sau două lucruri pe care dorești să le faci așa cum îți dorești ca să te simți împlinit. Apoi dedică-ți timp și fă tot posibilul pentru a obține rezultatele pe care ți le dorești.

2. Fii „ferm, corect și distractiv”

Fermitatea ne ajută să setăm limite copiilor. Corectitudinea este legată de coerență, în special în modul în care tratezi fiecare copil în parte. Distracția este modul de a ne asigura că există suficientă bucurie în casă, ceea ce ar putea însemna să dansezi cu pantaloni pe capul tău sau să cânți cântecele amuzante pentru ai tăi copii.

Dacă atingi în mod regulat acest echilibru, poți  fii încrezător că faci o treabă bună.

3. Suntem cu adevărat importanți atunci când ne punem pe primul loc în viețile noastre și le arătăm și copiilor noștri cum să facă asta

A fi pe primul loc în viața ta nu înseamna a fii egoist, sau că îi neglijezi pe cei la care ții.

A fi pe primul loc în viata ta înseamnă :

  • să meditezi la tine, la nevoile tale, la principiile tale, la obiectivele tale personale
  • să fii în deplina armonie cu tine
  • să ai pacea minții și linistea sufletului tău

Începe prin a le atrage atenția copiilor de mici, atunci când te întrerup în timp ce vorbești. Explică-le că este important să ne respectăm reciproc atunci când vorbim.

4. Acceptă punctul de vedere și propunerile copiilor tăi

Dacă al tău copil dorește să schimbați ora de culcare, și vine și cu argumente, nu refuza din start,  acceptă-i propunerea cel puțin pentru o perioadă de probă.

Acest lucru îi arată copilului tău că ești o ființă umană rezonabilă. Totodată prin acest mod el învață abilitățile de negociere. Acest lucru îi demonstrează că argumentele raționale au mai bune rezultate decât șantajul emoțional și reproșurile la adresa părinților.

5. Limitează timpul pe gadget-uri și ieși cât mai des cu copiii tăi în excursii în aer liber

Timpul în aer liber este videncător și le oferă copiilor un anumit tip de libertate. Atunci când se joacă un joc pe computer, există în general reguli și un scop final. Afară, copiii sunt liberi, și atât. Nu există presiune.

Citește despre activități concrete pe care le poți realiza cu al tău copil în câteva minute zilnic pentru a-i crește încrederea în sine în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru împreună cu prof. Florian Colceag (supranumit ”antrenorul de genii”):

Limitele și consecvența secretul creșterii copiilor echilibrați 1

De asemenea, este minunat pentru imaginația lor – și pe deasupra te poți recrea și bucura și tu de natura cu ei.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse