Școala este locul în care copilul tău își petrece aproape jumătate din zi. Și în care, dincolo de educația primită în cadrul sistemului de învățământ, își formează personalitatea, își face prieteni, își manifestă credințele, frustrările, bucuriile etc.

Timpul petrecut la școală este extrem de important pentru ceea ce va deveni copilul tău, pentru modul în care el se dezvoltă.

Orele petrecute la școală sunt lipsite de prezența noastră. Și e nevoie să aflăm singuri ceea ce se întâmplă acolo pentru a ne ajuta copilul să se dezvolte frumos.

Așadar este extrem de important să comunici cu copilul tău despre ceea ce se întamplă la școală. Acest lucru este necesar să fie făcut zilnic, de preferat imediat când se întoarce de la școală.

“Cum a fost azi la școală?”, “Ce ai facut azi la scoala?” reprezintă întrebări frecvente pe care un părinte le pune copilului seara, când se întâlnesc acasă. Este momentul în care cei doi își povestesc experiențe din ziua respectivă, este un moment de reconectare prin comunicare între copil și părinte.

Ca părinți, dorim să primim răspunsuri care să faciliteze o discuție amplă și bogată cu copiii noștri.

De multe ori însă, se întâmplă ca răspunsul copilului la întrebarea părintelui să fie evaziv și superficial.

Copilul poate răspunde “A fost bine azi la scoala” sau “Nu am luat nici o notă azi” sau “Am luat nota X”. Și discuția se oprește aici deoarece copilul pare că nu manifestă interes în a povesti în continuare cu părintele despre cum a fost ziua lui.

Noi ca părinți simțim că răspunsul nu este unul satisfăcător și ne este dificil să găsim metode de a-l încuraja pe copil să vorbească.

Este esential ca întrebările pe care i le pui despre timpul petrecut la școală să fie precise, să conțină cuvinte cheie și , în același timp, să nu creeze sentimentul unui interogatoriu.

De ce copiii răspund vag atunci când îi întrebi cum a fost la școală?

  • copilul nu se simte confortabil să-i vorbeasca părintelui pentru că simte că între ei nu există o legătură autentică în care el să se simta liber să comunice;
  • pot exista tot felul de probleme la școală care să-l împiedice pe copil să i le comunice părintelui de teama să nu-l dezamăgească (o nota mai puțin bună, observații făcute de profesori, dificultăți de atenție sau concentrare în timpul orelor, dificultatea de a-și face prieteni la școală etc.);
  • pentru a putea povesti, copilul are nevoie să simtă că părintele manifestă un interes real pentru problemele, dificultățile și reușitele lui din timpul zilei, la școala sau oriunde.

Iată 15 întrebări care pot transforma o conversatie banală într-una care îți va îmbunătăti semnificativ comunicarea cu propriul copil:

  1. Care a fost cel mai greu lucru pe care a trebuit să-l faci azi?
  2. Ce activitate ți-a placut sau ce activitate nu ți-a placut?
  3. Cu cine te-ai jucat astăzi? Ce ai jucat?
  4. Cum ți se pare matematica [sau orice subiect] ?
  5. Care este cea mai mare diferență dintre acest an și anul trecut?
  6. Ce reguli sunt diferite la școală decât regulile noastre de acasă? Crezi că sunt corecte?
  7. Cu cine ai stat la pranz?
  8. Îmi poți arăta ceva ce ai învățat astăzi?
  9. Ți-ai făcut prieteni noi?
  10. Ce te-a plictisit azi sau care a fost cel mai plictisitor moment azi?
  11. Care a fost cel mai interesant lucru pe care l-ai învățat azi la școală?
  12. Care este cel mai grozav sau cel mai neplacut lucru care ti s-a întamplat azi la scoală?
  13. Ai ajutat pe cineva azi? Cum?
  14. Cum ti-ai petrecut pauzele?
  15. Ce ți-ai dori să faci mai puțin la școală?

In cazul adolescenților, comunicarea dintre părinte si copil, uneori, este mai dificil de realizat din cauza specificității vârstei adolescenței.

Adolescentul are nevoie să dobândească autonomie si să fie afiliat unui grup. La vârsta adolescenței, grupul devine mai important decât familia de origine.

Chiar si-asa, dacă legatura dintre un adolescent si părintii săi este suficient de bună, tânărul nu va întâmpina dificultăți în a povesti lucruri valoroase părinților.

Oricare ar fi starea de spirit pe care o ai într-o zi sau alta, nu uita să discuți cu copilul tău despre ceea ce s-a întâmplat la școală în fiecare zi.

Intrebările pot varia de la o zi la alta si nu trebuie să te aștepți de fiecare dată la răspunsuri coerente. Însă ceea ce este cel mai important este să îți faci copilul să comunice deschis despre absolut orice. Astfel încât să fii prezent în viața sa chiar și în orele în care este la școală.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes