Uneori, când ascultăm, reacționăm prea vehement la ceea ce auzim. Adolescența este o vârstă dificilă atât pentru copii, cât și pentru părinti, cărora le trebuie multă răbdare.
Viața lângă un adolescent poate fi coplesitoare. Copilul de lângă tine se poate transforma peste noapte într-un străin independent, cu gusturi si valori diferite.
De câte ori ti-a spus copilul tău, aflat la vârsta adolescenței: „Lasă-mă în pace!” sau „Nu înțelegi nimic!”?
Comunicarea cu un adolescent nu este întotdeauna usoara si poate fi frustrantă atât pentru părinti cât si pentru el.
Dar este important să deschizi căi de comunicare cu adolescentul tău. Vei vedea că nici lui nu îi este usor în această perioadă și îti vei aminti si tu, probabil, cum erai în adolescență.
Cultura populara în care trăiesc astăzi adolescenti noștri este mai cruda, mai violenta, mai materialista si mai sexualizata decât înainte.
Unii părinti aleg să puna piciorul în prag si să pedepsească orice neascultare. Altii se resemnează si preferă să privească de pe margine, fără să se mai implice.
Niciuna dintre aceste atitudini nu este însă de dorit.
Adolescenții se plâng frecvent că părinții lor nu ascultă și nu înțeleg. Această lipsă de comunicare poate duce la un sentiment de deconectare de părinți. Ceea ce poate să-i determine pe adolescenți să folosească drogurile ca pe modalitate de a face față problemelor.
Comunicarea
Adolescentii care au o bună comunicare cu părinții lor sunt mai putin probabil să folosească droguri.
Ascultarea bună implică reflectarea sentimentelor adolescentului, astfel încât el să se simtă pe deplin auzit.
Aceasta se numește „ascultare activă” sau „ascultare reflectivă„. Părinții întâmpină uneori dificultăți de a-i asculta eficient pe copii lor adolescenți.
A te preocupa de felul în care evoluează la școală nu înseamnă că ai comunicat. Cu timpul, el va înțelege că nu trebuie să vorbeasca foarte mult.
„Cum a fost la scoala?”. Iti răspunde „Bine”. După care se va cufunda în tacere. Iar tu vei ajunge să te intrebi ce s-a întamplat cu acel copilas vorbăret, care nu tăcea decât în somn.
Problema este că în felul acesta va ajunge să se închidă în sine si va ezita, tot mai mult, să-ți ceară sfatul, indiferent de gravitatea situatiei.
Chiar dacă ai ajuns în stadiul acesta, nu abandona lupta. Și ține minte că, de fapt, adolescentul îsi dorește foarte mult să comunice, să vorbiti, să-ti împărtășească.
Numai că, partial din cauza transformărilor care se petrec în perioada adolescentei, si partial din cauza retinerilor auto impuse, va tacea.
Cele patru greșeli majore sunt sfătuirea, vina, consilierea și salvarea.
Exemple de ascultare nefolositoare:
- Consilierea: Ar trebui să-i spui antrenorului cum te simți. Trebuie să înveți să vorbești pentru tine.
- Învinovățirea: Ce te astepti? Unii dintre acești copii au jucat baschet de când aveau șapte ani. Nu ai vrut să te intri în nici o echipă atunci când erai mai mic. Asta e!
- Consolarea: Sunt sigur că vei reuși dacă practici mai mult. Ai răbdare, e nevoie de timp. Antrenorul tău nu ți-a văzut încă potențialul.
- Salvarea: Voi vorbi cu antrenorul tău. Nu mi se pare corect. Nu este o modalitate de a trata un tânăr jucător de baschet ca tine.
Exemplu de ascultare folositoare:
Mama: Mi se pare că ești furioasă pe antrenor și te simți lăsată pe dinafară.
David: Da! Am crezut că baschetul va fi distractiv. Dar văd că îi interesează doar să câștige și atât
Mama: Așteptai cu nerăbdare să fii într-o echipă adevărată, iar acum ești dezamăgit, fiindcă e atât de competitivă. Nu-i așa?
David: Poate sportul în echipă nu este pentru mine. Îmi place baschetul, dar cred că nu sunt atât de competitiv. Prefer să dau la coș cu prietenii mei în week-end. Voi rămâne în echipă în acest an, dar anul viitor cred că voi juca baschet cu prietenii mei.
Observă faptul că adolescentul poate avea nevoie de mai mult de o conversație înainte de a ajunge la o rezoluție. Dacă adolescentul tău dorește să vorbească noaptea târziu, asigură-te că reluați dicuția ziua următoare, dacă ești prea obosit.
Dacă adolescentul tău strigă, e un semn că el se simte în siguranță din punct de vedere emoțional cu tine. Continuă să-l asculți fără să-l întrerupi și fără să încerci să-l oprești.
Să știi cum să vorbesti cu copilul tău adolescent poate însemna o mare provocare si este foarte greu. Însă, nu este niciodată prea târziu să-ți îmbunătățești abilitățile de ascultare și să-ți “repari” relația cu adolescentul.
El vă va aprecia eforturile și va începe treptat să împărtășească mai multe probleme și sentimente cu tine.
Esential este să fie sigur că esti alături de el, când are nevoie de tine.