Cu toții ne dorim ca ai noștri copii să navigheze prin întreaga lor experiență didactică. De la grădiniță până la facultate, având relații foarte bune cu adulții care se ocupă de formarea lor (educatoarea, învățătorul, dirigintele/a, profesorii).

Un bun profesor de clase primare îl va determina pe copil să îndrăgească școala și lectura.

Dacă al tău copil merge la școală în fiecare zi cu un zâmbet mare pe față, este destul de sigur că e fericit și multumit. Iar învățătorul este unul potrivit.

Iată câteva semne care te ajută să-ți dai seama că al tău copil este fericit la școală:

 • Vine entuziast de la școală
 • Este activ după școală
 • Comunica si relationează bine cu colegii de clasă – eventual se întâlnesc la joacă și în afara școlii
 • Comunică cu tine și nu se izolează în cameră după școală
 • Copilul tău vorbește cu drag despre școală, despre învățătoare, despre colegi uneori fără să îl intrebi. Unul dintre semnele cele mai evidente învățătoarea este cea potrivită este entuziasmul cu care al tău copil vorbește despre timpul petrecut la școală. Și bucuria din glas atunci când vorbește despre învățătoare și dorința de a împărtăși cu tine experiențele lui pozitive.
 • Este interesat să îsi facă temele sau să aprofundeze anumite materii. Modul în care copilul se simte în legătură cu temele este o indicație a modului în care se simte în legătură cu școala. Dacă vede temele ca pe o provocatoare, ca pe o necesitatea și e încântat să învețe lucruri noi (acest lucru este mai răspândit în cazul copiilor mai mici) este un semn bun că învățătoarea este cea potrivită pentru al tău copil reușind astfel să-I insufle iubire pentru școală.
 • Copilul tău este dornic să se întoarcă în toamnă la școală. În general, copiii sunt încântați să se întoarcă la școală în toamnă. Deși ar putea fi puțin nervoși, ei se vor obișnui din nou cu învățătoarea și cu colegii de clasă în cel mai scurt timp! Dacă experiența lor în școală a fost pozitivă în ansamblu, ei vor fi bucuroși să aibă o altă ocazie de a-și vedea prietenii și de a învăța lucruri noi în anul următor.

Iată câteva semne care te avertizează că al tău copil este nefericit la școală:

 • Prezintă dureri de stomac sau diaree înainte de a merge la școală

Un episod ocazional este obisnuit pentru majoritatea copiilor. Dar dacă observi o problemă recurentă, copilul tău ar putea fi îngrijorat de ceva la școală.

 • Are episoade frecvente de nervozitate

Copilul tău dezvoltă ticuri neobișnuite, cum ar fi rosul unghiilor, sugerea degetelor, tragerea părului sau umezirea patului.

 • Devine tot mai tăcut

Copilul tău nu mai vorbește despre școală; sau devine nervos atunci când aduci vorba despre învățătoare, de elevi sau de orice altceva care are legătură cu școala.

 • Este tot mai plictisit

Copilul tău este dezinteresat de școală și nu mai vrea să meargă dimineața.

 • Refuză să mănânce

Atunci când copiii încep să mănânce brusc prea puțin sau prea mult sau în general dezvoltă obiceiuri alimentare nesănătoase, e posibil să nu fie fericiți la școală.

Nu ar trebui să-l forțezi pe copilul tău să mănânce mese complete. Dar încurajează-l să mănânce gustări mici, sănătoase, care să-l mențină.

La sfârșitul zilei, fiecare părinte are speranța că al lui copil este fericit la școală! Comunicarea și implicarea ta în viața emoțională a copilului tău, va crea o legătură puternică cu al tău copil. Lucru care îl va ajuta să aibă rezultate excelente la școală, acesta simțindu-se înțeles și susținut.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes