Copilul tău practică un sport și a împlinit deja 10 ani? Dacă deja știe bine regulile, și-a exersat abilitățile și îi place jocul, s-ar putea să găsească foarte plăcută și competiția.
A fi într-o competiție presupune ca micuțul tău să-și implice tot efortul și energia, să-și dea silința să joace la potențialul său maxim. Sună covârșitor? Nu trebuie să fie. Copilul tău va ieși învingător din toate competițiile și le va înregistra ca pe niște experiențe de viață extraordinare.
Dar pentru asta trebuie să îl ajuți, luând în considerare acești 13 pași esențiali:
13 pași esențiali pentru a câștiga orice competiție
1. Explică-i copilului tău că, într-o competiție, ceilalți participanți îi pot fi doar prieteni, nu dușmani
Adversarii lui sunt copii cu aceeași pasiune pentru sport, care trec prin experiențe similare cu ale sale, care au un stil de viață asemănător cu al lui și care încearcă să fie cât mai buni. O bază ideală pentru prietenie. Iar dacă nu poate fi prietenie, eforturile tuturor participanților merită admirație și respect.
În plus, cu cât performanța lor e mai bună, cu atât îi vor împinge limitele mai departe și vor îmbunătăți performanța copilului tău.
2. Anunță-l că provocarea supremă e competiția cu propriul potențial
Fii cea mai bună versiune a ta. Sună cunoscut? E un motto des întâlnit în lumea sportivă. Și pe bună dreptate.
Competiția îl va pune pe cel mic în situația de a face față provocărilor și obstacolelor. Iar provocarea supremă e competiția împotriva propriului potențial.
Explică-i că va trebui să fie mai bun decât a fost cu o zi înainte, să evolueze cu fiecare antrenament și cu fiecare concurs. Încercarea de a deveni mai bun decât el însuși îi va determina evoluția și recordurile.
3. Ajută-ți copilul să înțeleagă și să-și gestioneze câștigurile, pierderile și accidentările
Într-un moment poate lovi mingea incredibil, în al doilea poate rata o pasă simplă. Astfel, copilul tău experimentează mereu stările pe care câștigul și pierderea i le oferă. El nu are control asupra a tot ce se întâmplă în decursul unei competiții. Efortul pe care îl depune este singurul asupra căruia are control.
E important ca el să își dea silința să facă lucrurile cât mai bine, dar asta nu înseamnă că va câștiga. Echipa sa ar putea pierde competiția, indiferent de cât s-a străduit el. Dacă performanța sa este pe măsura potențialului, dar altcineva câștigă, trebuie să îl ajuți să înțeleagă că el este un câștigător și că, pentru el, competiția a fost un succes. Efortul, nu rezultatul, e ceea ce îl face câștigător.
4. Fii un bun model pentru copilul tău
Creează-i, de mic, obiceiuri și un stil de viață sănătos. Practică și tu un sport de care ești atras(ă) și explică-i mereu ce beneficii îți aduce mișcarea.
De asemenea, atitudinea ta de spectator al sportului o va influența și pe a lui. Când vă uitați împreună la evoluția unui sportiv, e important ca cel mic să te vadă admirându-i eforturile și încurajându-l, nu criticându-i fiecare greșeală.
5. Implică-te în activitățile lui sportive
Iată cum:
- Vorbește cu el despre antrenamente și competiții
- Ține legătura cu antrenorii
- Ai grijă de echipamentul lui
- Oferă-i o nutriție corespunzătoare programului său sportiv
- Fii prezent(ă) la competiții
- Asigură-te că are momente de relaxare și doarme suficient
6. Fii susținătorul lui principal, fanul numărul 1
Coach-ingul, instrucțiunile, critica aparțin antrenorului său. Ție îți revin încurajările, susținerea, empatia, implicarea financiară și emoțională. După un eșec, ultimul lucru de care copilul tău ar avea nevoie din partea ta ar fi observațiile tehnice și strategice care au dus la rezultatul nefavorabil.
7. Asigură-te că îi face plăcere să joace
Cu cât se distrează mai mult și iubește mai mult experiența, cu atât mai mult copilul tău învață și evoluează. Din pasiune se naște și se menține performanța.
Când antrenamentele dure sau îndârjirea de a câștiga concursuri iau locul plăcerii de a practica un anumit sport, înseamnă că e o problemă. Continuarea de a juca în afara plăcerii, conduce la plafonare și nu lasă loc performanței.
8. Nu pune presiune asupra lui
Performanța este afectată și când copilul joacă din cauza unor presiuni exterioare, cum ar fi cele ale antrenorului, ale prietenilor sau ale familiei.
Copilul tău trebuie să aibă propriile motive și țeluri atunci când practică un sport și intră în competiții. Sigur că îți dorești să aibă mereu succes, dar acest lucru nu trebuie să devină presant.
Nu trebuie ca micuțul tău să joace ca să nu te dezamăgească, ca să împlinească o aspirație de-a ta, ca să câștige o recompensă pe care i-ai promis-o ori ca să nu fie pedepsit. Nu îl învinovăți sau șantaja.
Iar aici mă refer în primul rând la șantajul emoțional. Dragostea unui părinte e necondiționată și nu poate depinde de lucruri atât de volubile ca pierderile și câștigurile din cadrul competițiilor. Copilul tău are nevoie să știe lucrul ăsta. Nu trebuie să îi fie teamă că, atunci când pierde sau refuză o competiție, vei fi dezamăgit, furios, nu vei mai vorbi cu el, nu îl vei mai aprecia sau îl vei amenința.
9. Prețuiește-l, crezi în el, fii empatic
Orice copil își dorește ca părinții lui să-l aprobe și să fie mândri de activitatea și performanța lui. Felul în care îți prețuiești copilul va fi și felul în care se va prețui el însuși.
De aceea, încurajează și laudă eforturile copilului tău. Arată-i că crezi în capacitățile sale. Acest lucru îi va crește stima de sine și îl va determina să-și vadă performanțele posibile. Iar dacă evoluția sa nu e cea mai bună, fii empatic, nu îl face de râs, nu îl învinovăți sau umili.
10. Ajută-ți copilul să conștientizeze că eșecul e bun
Trăim într-o societate în care concepția generală e aceea că, dacă experimentăm eșecul, e cazul să ne simțim umiliți. Consecința e apariția fricii de eșec, care conduce la non-acțiune.
Dar dacă vei auzi mărturii ale oamenilor de succes, vei observa că ei mereu vorbesc despre curajul de a risca și despre învățarea din eșecuri, ca ingrediente ale ascensiunii lor. De fiecare dată când au căzut, au învățat să facă lucrurile mai bine. Asemeni unui copilaș care învață să meargă.
Așadar, explică-i copilului tău că eșecurile nu trebuie să fie tragedii, ci lecții care îl ajută să se perfecționeze.
11. Nu îl compara cu alții
Nu îi da ca exemplu evoluțiile sportive ale altor copii. Acest lucru este distructiv. El nu trebuie să se gândească la ce fac și cum se descurcă alții, ci să se concentreze asupra tehnicii și obiectivului personal.
12. Alege cu atenție valorile pe care vrei să i le transmiți copilului tău
În discuțiile cu el, vorbește despre efort și participare, despre felul în care se simte când joacă, despre colaborare și relația pe care și-o formează cu antrenorul și colegii săi, despre obiective pentru viitor.
Dacă vorbești cu el despre rezultate, copilul va înțelege că asta e esențial, asta e ceea ce te interesează pe tine, iart atunci și el trebuie să se axeze doar pe câștig. În loc să fie prezent și concentrat asupra a ceea ce are de făcut în timpul jocului, va fi absorbit de rezultat și de ceea ce rezultatul îi va aduce. Evident, performanța sa va avea de suferit.
13. Acceptă-i decizia de a se retrage sau de a încetini motoarele
Motivelele lui sunt, cel mai probabil, unele dintre următoarele:
- Nu se simte la fel de bun ca ceilalți
- Vrea să facă altceva cu timpul lui
- A început să se plictisească sau nu se mai simte atras de acest joc
- Nu îi place presiunea sau stresul competiției
- Nu îi place echipa sau antrenorul
- Nu simte că evoluează
- Are programul prea încărcat și se simte obosit
Acestea fiind spuse…vă simțiți pregătiți să câștigați împreună?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 861 shares