Respectarea unei reguli este un proces de învățare pe termen lung în contextul în care educarea unui copil presupune a-i oferi un mediu sigur și interesant în același timp. 

Poate ți s-a întâmplat și ție să primești întrebări nenumărate despre ceea ce este corect și ceea ce este incorect. 

De ce este important să fim conștienți și să stabilim limite pentru un copii?

 Setarea limitelor îți permite să:

–  promovezi autonomia copilului tău – stabilind limite, îl vei ajuta să devină independent;

–  promovezi încrederea copilului în adulți – testând limitele, copilul tău vrea în cele din urmă să verifice dacă poate avea încredere în tine; a stabili regulile cu calm înseamnă a-i arăta copilului tău că poate conta pe tine;

învață să trăiască în societate – integrarea limitelor îi va permite să învețe să trăiască lângă ceilalți; cu alte cuvinte, având valori de referință copilul va învăța să se construiască singur;

învață copilul să tolereze frustrarea – stabilirea limitelor îi permite să facă față și să gestioneze frustrarea.

În acest sens, în cartea sa “Setarea și respectarea limitelor copilului tău”, Catherine Dumonteil-Kremer ne oferă o listă de idei care vizează redirecționarea comportamentului inadecvat și predarea abilităților emoționale / relaționale, respectând în același timp demnitatea și integritatea copilului.

Cum să redirecționezi comportamentului inadecvat și să-i predai abilitățile emoționale și relaționale copilului tău, respectându-i în același timp demnitatea și integritatea?

1.Verifică satisfacerea nevoilor de bază

Nevoile de bază nu sunt doar fiziologice (foame, sete, somn …), ci și psihologice. Atenția, contactul fizic și timpul petrecut împreună sunt nevoi de bază, la fel ca foamea sau somnul. Când un copil încearcă să „atragă atenția, nu o face pentru a ne provoca probleme, ci pentru a-și satisface nevoia de contact și de atașament.

2. Aranjează spațiul de locuit

Este mult mai bine să așezi articole care nu sunt destinate copilului astfel încât să nu aibă acces la ele, decât să-i spui „nu” la fiecare 2 minute.

3. Oferă-i activități stimulante

Copiilor le place să atingă și să manevreze obiectele de zi cu zi (vase „reale”, ustensile de bucătărie „reale” etc.). Putem lăsa un dulap accesibil umplut cu diverse ustensile de bucătărie nepericuloase (linguri de lemn, cutii de plastic, vase, tacâmuri etc.). Sau un bazin umplut cu apă, cu câteva lucruri de golit și umplut, poate, de asemenea, să distreze un copil mic ore întregi.

4. Enunță reguli pozitive, scurte, mai degrabă decât interdicții

Copiii mici ignoră, de cele mai multe ori, cuvintele pe care le rostim. Deși cuvintele sunt deseori ineficiente, ele sunt însă importante, iar regulile spuse și repetate constant pătrund, mai devreme sau mai târziu, în creierul copilului. Mai mult chiar, copilul poate avea tendința de a repeta actul interzis pentru a fi sigur că înțelege că acesta este interzis. Iar tu poți confirma: „da, asta mă sperie / mă deranjează”.

În plus, o regulă prezentată în mod pozitiv va fi mai eficientă decât o interdicție generală: „este interzis să strigi” poate deveni „șoptești când ești în această zonă”. Pozitiv, concis și personal.

5. Dacă nu te ascultă niciodată, ascultă-l tu pe el

După cum afirmă Catherine Dumonteil-Kremer, “aceasta este 80% din treaba ta de relație: să știi ce vrea copilul tău și cum se simte.”  Copilul se va simți  înțeles dacă îi arăți că înțelegi ce a vrut să facă; îi poți spune: „Ai vrut … / ai încercat să …? „. Recunoașterea dorinței provoacă relaxare la copil și va fi mai ușor să-i redirecționăm energia în altă parte.

Chiar și atunci când nu suntem de acord cu copilul, vom face bine să-l ascultăm: îi vom arăta apoi că l-am ascultat și l-am înțeles înainte de a ne declara dezacordul.

6.Folosește „forța conservatoare” fără violență, pentru a-l împiedica să acționeze

Când situația o cere, poți lua copilul în brațe pentru a-l împiedica să comită o acțiune (lovirea unei alte persoane, manipularea unui produs periculos, traversarea unei străzi fără a privi etc.). Folosirea „forței conservatoare” va provoca o criză de neputință, frustrare și furie. Intenția nu este pedeapsa, ci protecția.

7. Combină „stop” cu exprimarea sentimentelor proprii

O oprire însoțită de exprimarea nevoilor noastre și a sentimentelor personale este și mai eficientă: „Oprește-te! Sunt furios pentru că am nevoie de o casă curată / sunt trist pentru că vreau ca aceste cărți să se păstreze în stare bună. „

8. Lăsă copilul să experimenteze consecințele acțiunilor sale și să repare

Repararea și experimentarea consecințelor acțiunilor nu sunt sinonime cu pedeapsa. Este vorba de ridicarea unei cărți atunci când copilul a scăpat-o, de a ajuta la replantarea unei plante dezrădăcinate, de a curăța un peretele pătat sau de a refuza să ne împrumutăm lucrurile în viitor dacă copilul le pierde sau le deteriorează; consecințele sunt legate de actul copilului și rezultă din acesta. În plus, rolul nostru ca părinți este de a adapta reparația la vârsta copilului: la 2 ani, copilul va ridica o singură carte și noi îi vom însoți mâna. Obligația de a-și asuma consecințe prea grele sau deconectate de la faptă va fi experimentată ca o pedeapsă și va declanșa resentimente sau rebeliuni.

9. Anunță ce urmează să faceți în ziua respectivă 

O schimbare în rutina obișnuită sau un eveniment mare (întoarcerea la școală, invitație la o petrecere, plecarea în vacanță, mersul la medic …) poate genera stres copilului și poate declanșa reacții asimilate capriciilor.

Cu cât copilul primește mai multe detalii, cu atât va fi mai sigur și cu atât va fi mai puțin stresant. 

10. Oferă alternative 

Când îi oferi posibilitatea de a alege, copilul câștigă putere asupra situației și este apoi înclinat să coopereze: „Vrei să te îmbraci cu puloverul alb sau cu cel roșu? „

11. Nu-l bloca într-un rol sau într-o etichetă

Atunci când te confrunți cu încălcarea unei reguli sau a unui comportament pe care îl consideri inadecvat, este inutil să blochezi copilul într-un rol cu ​​etichete și cuvinte precum „întotdeauna” sau „niciodată”.

12. Reține faptul că puiul tău experimentează totul, inclusiv sentimentele și reacțiile tale

Copiii au nevoie de experiențe și pentru a ne cunoaște mai bine: învață despre consecințele acțiunilor asupra noastră și progresează în înțelegerea relațiilor umane cu ajutorul răspunsurilor pe care le dăm.

Concluzie

Amintește-ți că a-ți ajuta copilul să învețe regulile necesită timp și răbdare. Partea creierului care se ocupă de frustrări și impulsuri nu este încă matură la copiii mici. Îl poți ajuta să maturizeze mai repede această parte a creierului, însoțindu-l în diferite experiențe cu bunătate și empatie. 

Sau, după cum afirmă Maria Montessori, “copiii ne învață că libertatea și disciplina merg întotdeauna împreună, sunt două părți ale aceluiași lucru și acolo unde disciplina lipsește, libertatea nu este perfectă. Voința și ascultarea merg mână în mână, deoarece voința apare mai întâi și ascultarea vine mai târziu, se bazează pe ea. Libertatea este esențială pentru adevărata ascultare, ceea ce rezultă din alegere și nu din constrângere, deci este esențială în învățarea voinței.”

Mai multe informații despre cum poți stabili limite sănătoase în educația copilului tău găsești și aici.

Tu cum îți ajuți copilul să respecte regulile?

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse