Uneori suntem obosiți, întâmpinăm dificultăți cu copiii sau cu adolescenții, casa este în dezordine și timpul pare că nu ne mai ajunge.

Ție ți s-a întâmplat vreodată să ai impresia că nu mai poți găsi timpul necesar pentru a avea grijă și de tine? Cum să poți avea grijă de tine când nu-ți dorești decât un somn de 5 ore la rând?! 

Mulți dintre noi ne confruntăm cu astfel de situații, însă e bine de știut că un părinte slăbit nu este suficient de sigur pentru copil; oboseala și atitudinea părintelui riscă să agraveze comportamentul provocator și agresiv (din insecuritate, nu din cruzime) al copilului. În plus, oboseala și lipsa de energie îi împiedică pe părinți să implementeze diferite strategii pentru a aborda disfuncționalitățile familiale. 

Un părinte epuizat va putea mult mai greu să-și păstreze calmul și să reziste violenței (strigăte, pedepse, violențe fizice, șantaj etc.), ceea ce duce la un ciclu vicios de degradare a mediului familial.

În acest sens, putem aminti metafora măștilor de oxigen din avion despre care ne vorbește cu sens Nathalie Franc: în caz de depresurizare, recomandările date la bordul avionului ne spun că trebuie mai întâi să punem masca de oxigen pe față înainte de a acoperi fața copilului. Dacă nu te îngrijești mai întâi de tine, nu poți avea grijă de copilul tău. Este, de asemenea, imaginea ancorei: până când nu vei fi suficient de ancorat pe pământ, nu vei putea ajuta copilul să facă față tulburărilor emoționale în care este prins, iar întreaga familie va fi afectată. Primul pas este să te stabilizezi.

Supuși stresului zilnic, majoritatea părinților tind să minimalizeze disconfortul și oboseala.  În acest context, Nathalie Franc sugerează câteva acțiuni care trebuie îndeplinite cu prioritate pentru a avea grijă de tine ca părinte.

5 acțiuni care trebuie îndeplinite cu prioritate pentru a avea grijă de tine ca părinte:

-programează-te la doctor pentru controlul medical pe care l-ai tot amânat;

-împărtășește un moment special în cuplu sau cu un prieten;

-începe să scrii într-un caiet gânduri pozitive și recunoștințe;

-practică mindfulness (formal sau informal, în pași mici de zi cu zi, căci a fi un părinte conștient presupune un nou mod de a face față provocărilor părintești moderne);

-petrece timp de calitate cu copilul;

Este posibil ca părinților să le fie greu să-și facă timp pentru îngrijirea de sine. În plus, măsurile luate pot să nu fie satisfăcătoare inițial. „Ei trebuie să înțeleagă că situația prin care trec îi face vulnerabili la toate nivelurile și că vor trebui să învețe să se gândească din nou la ei înșiși, așa că acesta va fi un proces de învățare care necesită instruire regulată”, susține Nathalie Franc. 

În plus, specialiștii susțin că părinții trebuie să-și acorde timpul necesar pentru a stabili o listă care să conțină:

  • ce ne place să facem pentru noi înșine, ce ne face să ne simțim bine;
  • ce ne dă energie;
  • oameni gata să ne ofere sprijin dacă îl cerem;

 A-ți dedica timpul necesar pentru a face această listă și a-ți promite să introduci în programul tău activități de autoîngrijire și autorecompensare, scade tentația de a juca jocuri mintale: culpabilizare, neîncredere, teamă etc.

Pe de altă parte, ca părinte, ai nevoie de încredere în sine și de autosusținere. De aceea, a-ți reduce așteptările, a-ți permite să te înșeli uneori, a-ți acorda timp pentru a schimba impresii, a-ți recunoaște punctele forte în creșterea copilului, a te inspira în loc să te compari, a-ți restabili prioritățile, a-ți aminti că ești un părinte bun sunt doar câteva chei care îți vor da mai multă încredere în tine.

Concluzie

Este esențial să ai grijă de tine ca părinte pentru a putea avea grijă de copilul tău. Să ai grijă de tine nu înseamnă doar să te răsfeți din când în când. Este, mai degrabă, o conștientizare a nevoilor și a limitărilor personale. Această cunoaștere de sine va afecta modul în care îți structurezi ziua, mediul de acasă și, mai important, modul în care interacționezi cu copilul tău în orice moment.

Prioritizarea sistematică a nevoilor și a dorințelor copiilor noștri creează uneori oboseală, nervozitate și frustrare. Credem, în mod greșit, că puii noștri necesită acest sacrificiu și că numai în această condiție pot fi fericiți. A se uita pe sine în detrimentul copilului, nu îl va ajuta să prospere. În plus, copilului îi va fi dificil să cunoască și să respecte limitele sănătoase în viitor.

Este vorba de un echilibru: dacă nu le arătăm copiilor noștri că știm să avem grijă de noi înșine și să ne respectăm nevoile de bază, nu îi învățăm cum să se respecte pe ei înșiși.

Mai multe informații despre cum poți să fii un părinte mai bun pentru copilul tău găsești și în acest articol.

Tu cum ai grijă de tine ca părinte?

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes