Există o vorbă care spune că „respectul trebuie să fie câștigat”. Dar cum poate un copil să câștige respectul, dacă nu înțelege ce este?

Respectul nu este o caracteristică înnăscută a unui copil mic. Părinții  joacă cel mai important rol în a-l învăța ce înseamnă respectul.

Respectul față de copii înseamnă să le vorbești pe un ton cald, blând  și să manifești o preocupare reală pentru ei și nevoile lor.

10 modalități prin care le poți arăta respect copiilor tăi

1. Învață-i prin exemplu propriu cerându-ți  scuze atunci când greșești

Copiii sunt învățați că a întrerupe un adult atunci când vorbește este nepoliticos. Dar de câte ori un părinte întrerupe un copil atunci când vorbește cu cineva, și nu se scuză?

Dacă un copil vede că părinții lui înainte de a-i întrerupe atunci când ei vorbesc cu cineva spun „scuze” , este foarte probabil că vor face același lucru în viitor.

2. Respectă-le spațiul personal

Copiii au nevoi diferite când vine vorba de spațiul personal. Învață să respecți spațiul fiecăruia dintre copiii tăi în funcție de cum se simte fiecare confortabil.

Spațiul personal nu se referă doar la lucrurile lui sau la camera sa, ci și la corpul său. Unor copii nu le place să le atingi părul, altora nule place să-i pupi fără să le ceri voie, sau nu le place să fie pupați deloc.

E posibil ca băieților să nu le placă să-i lovești cu pumnul în umăr de fiecare dată, ei simțind acest lucru ca pe o invazie a intimității lor fizice.

Poți citi mai multe despre spațiul personal al copiilor în acest articol.

3. Fă-i să se simtă confortabil în jurul tău

Copii care sunt întotdeauna bombardați cu întrebări atunci când se întorc de la școală, ei nefiind pregătiți să vrobească despre asta sau pur și simplu simt nevoia să stea puțin singuri în camera lor, se vor simți inconfortabili în prezența ta.

În schimb, poți să le urezi bun venit acasă și să le dai lui șansa de a vorbi despre ziua lor. Lăsați-i să le fie dor de tine atunci când sunt departe. Vor fi mai fericiți să te vadă dacă le dai timp și spațiu.

Dragostea și respectul sunt cea mai bună bază pentru ei și faptul că simt că sunt într-un mediu sigur.

Citește mai mult despre cum poți avea o relație grozavă cu al tău copil în cartea ”Copilul tău este un geniu!”:

10 moduri de a-ți respecta copiii 1

4. Fii blând atunci când îi ajuți să-și rezolve problemele

Dacă unul din copiii tăi vine la tine cu o problemă, fii empatic și întreabă-l care crede el că ar fi cea mai bună soluție. Spune-i care crezi tu că sunt soluții posibile și lasă-l pe el să facă alegerea.

Ei se vor simți împuterniciți dacă le dai șansa de a lua decizii pe cont propriu. De asemenea, ei pot învăța din propriile greșeli și cum să le depășească data viitoare. Fii respectuos atunci când îți corectezi copilul.

5. Învață-i abilitățile de luare a deciziilor (metoda SODAS) pentru a-i ajuta să ia decizii mai bune pe cont propriu

Metoda SODAS:

S = Situație
O = Opțiuni
D = Dezavantaje
A = Avantaje
S = Soluție

Copilul descrie situația. Mai apoi acesta este încurajat să prezinte cel puțin trei opțiuni pe care le poate
au luat în considerare pentru a face față acestei situații. Este important ca opțiunea care reprezintă problema să rămână inclusă ca fiin una dintre posibilitățile.

Copilul face o mică listă cu unele dezavantaje și avantaje (argumente pro și contra, beneficii și consecințe) pentru
fiecare dintre opțiuni. Este important să se includă atât dezavantajele, cât și avantajele pentru fiecare opțiune.

În cele din urmă, după revizuirea mai multor opțiuni, fiecare cu dezavantajele și avantajele sale, copilul sau adolescentul vine cu o soluție pentru „data viitoare”.

Așadar, evită să dai comenzi constant, corectează-i sau direcționează-i!

Invită-ți copiii să te ajute mai degrabă decât să le ceari să facă acel lucru. Lăsați-i să decidă când este momentul potrivit pentru a-și face temele.

Setați granițele și lăsă-i să se descurce, să se cunoască. Copiii se revoltă adesea și îi împing pe părinți la limită atunci când sunt forțați să facă lucruri.

Respectă-le timpul, limitele și dorințele atâta timp cât ele sunt rezonabile.  Apreciază-i pentru orice ajutor pe care-l primești din partea lor.

6. Ajută-i să se dezvolte armonios

Atât de multe lucruri pot afecta stima de sine a copilului. Modul în care îți tratezi copilul nu trebuie să-l distrugă. Cuvintele tale încurajatoare îi pot influența modul în care el se simte în ciuda modului în care prietenii și ceilalți îl tratează.

Asigură-l că poate apela la tine în orice situație.

Copiii care se simt bine în legătură cu ei înșiși sunt mai predispuși să respecte pe ceilalți.

7. Încurajează-i să participe la activități extrașcolare

Comportamentul tău se va reflecta în copiii tăi, asigură-te că ceea ce faci este ceea ce aștepți ca ei să facă la rândul lor.

Fii implicat într-o anumită activitate, cum ar fi cântatul la un instrument, voluntariatul sau alt interes în timpul liber. Întreabă-i ce ar vrea să încerce și să sprijină-i în eforturile lor. Lăudă-i atunci când au succes și ajută-i atunci când poți.

8. Ajută-i pe ceilalți la nevoie

Atunci când îți arăți respect față de vecini  sau alți oameni, copiii tăi vor vedea exemplul tău. A cumpăra prâznul cuiva care este bolnav este un exemplu de altruism pentru copiii tăi.

De asemenea, îți poți încuraja copiii să împărtă lucruri cu frații sau cu ceilalți. Laudă-i atunci când dăruiesc ceva altora sau când manifestă comportamente de bunătate cu ceilalți.

9. Compară-i numai cu ei înșiși

Un copil care este mereu comparat cu frații, verișorii sau prietenii se va simți întotdeauna inadecvat. Dacă îi tratăm ca pe niște persoane adevărate și dacă nu-i judecăm, vom avea rezultate mai bune.

Fiecare copil este unic în felul său și are un set propriu de talente și atribute.

10. Renunță la nevoia de putere și de control

Luptele de putere aduc conflictele zilnice cu copiii, lucru care duce la lipsă de respect din partea copiilor. Respectul reciproc dintre părinți și copii, dar și între soți deopotrivă poate rezolva provocările zilnice.

Cu totii vrem să le asigurăm copiilor noștri integrarea în societate și acceptarea de către ceilalti, însă comportamentul pe care îl adoptăm față de ei, umilința cu care îi tratăm adesea, le demonstrează contrariul – că nu îi acceptam așa cum sunt, că nu se încadrează în tiparul pe care noi îl dorim.

Pentru a-i învata pe copii respectul și politețea autentice, venite din suflet și din considerație față de ceilalți, ar trebui să înlocuim aceasta impunere a respectului, aceasta umilire a copilului, cu un limbaj constructiv.

Pentru a face asta trebuie, în primul rand, să fim noi un exemplu pentru ei. Arată-ți respectul față de copiii tăi și ei îți vor arăta ție același respect.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse