Spațiul personal este ca o bulă invizibilă care ne înconjoară. Dacă oamenii se mișcă în interiorul acestei bule când vorbesc cu tine, te poate face să te simți inconfortabil. Cu cât cunoști mai bine persoana cu care vorbești, cu atât mai mic poate fi această bulă.

Respectarea spațiului personal și stabilirea limitelor personale sunt abilități sociale care necesită a fi învățate din timp, încă de la vârstele mici.

Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă, este important să existe reguli în familie. Reguli care să definească spațiul personal al fiecărui membru al familiei.

Toată lumea are nevoie de un spațiu care este doar al lui.

Îți poți învăța copilul cum să identifice și să înțeleagă spațiul personal prin modelarea comportamentelor adecvate, planificarea activităților de învățare și încorporarea lecțiilor valoroase în viața de zi cu zi.

Nu numai că acest lucru îi învață pe copii să-i respecte pe ceilalți, ci îi poate ajuta să evite scenele nesigure, inadecvate sau inconfortabile.

Pentru ca spațiul personal să ne fie respectat, este nevoie să ne învățăm copiii despre spațiul nostru personal.

Spre exemplu:

  • să închidem ușa atunci când suntem în baie, sau în dormitor, sau atunci când ne îmbracăm sau ne dezbrăcăm (explicându-le de ce facem acest lucru)
  • „Trebuie să-mi schimb cămașa și am nevoie de puțină intimitate. Cred că ar fi mai bine să merg în dormitorul meu „sau” Cred că ar trebui să pun această figurină de la bunica într-un loc sigur unde să nu se spargă.”
  • să bată la ușă atunci când este închisă
  • să nu intre în cameră decât dacă i se răspunde că poate să o facă

Tipurile de spațiul personal:

1. Spațiul personal tangibil

Atunci când vrei să îți îmbrățișezi sau să îți săruți copilul, cere-i permisiunea să faci acest lucru. Nu tuturor copiilor le place să fie îmbrățișați sau pupați.

2. Spațiul personal intangibil

Acest spațiu se referă la intimitatea care trebuie să o acordăm persoanelor care au nevoie să fie singure, în anumite momente.

Tot din spațiul personal intangibil fac parte și întrebările prea personale, care ar trebui evitate.

3. Spațiul personal din casă/ de la birou/etc

Este acel spațiu unde ne depozităm lucrurile care sunt importante pentru noi și de care nu dorim să se atingă nimeni.

Cum îți înveți copilul să respecte spațiul personal?

Este dificil să explici conceptul de spațiu personal atunci când copiii simt că nu au nici un spațiu propriu.

În calitate de părinți, încurajăm în mod constant copiii mici să împărtășească. De la jucării până la cărți și chiar haine, vrem ca ai noștri copii să învețe arta generozității. Dar cât de des ne oprim și luăm în considerare asigurarea unui mic spațiu personal?

1. Identificați împreună spațiile sigure

Chiar și cei mici au nevoie de propriul lor loc pentru a-și păstra lucrurile preferate. Fie că este vorba de o cutie de jucărie, de un dulap sau chiar de niște cutii pentru a-și păstra propriile jucării, în care ei să le știe în siguranță, protejate de frații lor mai mici sau mai mari, sau chiar de musafiri.

2. Respectă-i intimitatea

Copiii au nevoie, de asemenea, să știe că au dreptul la intimitate. Pe măsura ce copiii cresc, este important să avem o politică de ușa închisă atunci când folosim noi sau ei, baia sau când ne îmbrăcăm sau se îmbracă.

Acest lucru ajută copiii mici să înțeleagă importanța limitelor personale și îi învață să respecte aceste limite și când este vorba de ceilalți.

3. Folosește indicii vizuale pentru reguli legate de spațiul personal

Atunci când ne dorim ca ai noștri copii să internalizeze cu adevărat aceste limite, este important să le oferim imagini vizuale.

Semnele vizuale îi ajută pe copii să rețină acele reguli după ce noi le-am verbalizat. Afișele vizuale le fac copiilor mai ușor de înțeles lumea din jurul lor.

4. Folosește cărți sau imagini pentru a indica spațiul personal

Copiilor le place să citească, iar cărțile ilustrate oferă oportunități de a discuta abilitățile sociale. Priviți împreună cu copilul fotografiile și discutați despre spațiul dintre oameni, animale sau mașinile din poveste.

Cere-i copilului să identifice limitele personale adecvate și inadecvate în poveste. Discutați despre felul în care personajele ar putea simți dacă cineva este prea aproape și ce ar putea face pentru a le reda spațiul de care au nevoie.

Atunci când îi oferim spațiul personal copilului, îi transmitem că avem încredere în el, că îl vedem ca pe o persoana capabilă să se descurce și pe cont propriu.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse