Cu toții ne dorim rețete miraculoase care să ne ajute în creșterea și educarea copiilor. Adevărul este că nu există așa ceva. Există însă metode eficiente care ne pot fi de folos pentru o bună gestionare a relației pe care o avem  cu copiii noștri.

De ce e important să avem o relație bună cu ai noștri copii?

Relația părinte-copil este una care îngrijește dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copilului.

Relația pune bazele personalității, alegerilor și comportamentului copilului.

Studiile sugerează că o relație părinte-copil sănătoasă duce la rezultate pozitive pentru copii și familie.

Părinții iubitori creează copii iubitori.

Relația noastră cu copiii și modul în care suntem atașați indică modul în care copiii se vor comporta în viitor.

De asemenea, afectează forța sănătății lor sociale, fizice, mentale și emoționale.

Iată câteva dintre beneficiile de care se bucură copiii care au relații armonioase cu părinții:

– Copiii care cresc cu un atașament sigur și sănătos față de părinți, au șanse mai mari de a dezvolta relații fericite și mulțumite cu alții în viața lor.

– Un copil care are o relație sigură cu părintele învață să reglementeze emoțiile sub stres și în situații dificile.

– Promovează dezvoltarea mentală, lingvistică și emoțională a copilului.

– Ajută copilul să manifeste comportamente sociale optimiste și încrezătoare.

– Implicarea sănătoasă a părinților și intervenția în viața cotidiană a copilului constituie baza pentru o mai bună aptitudine socială și academică.

– Un atașament sigur duce la o dezvoltare socială, emoțională, cognitivă și motivațională sănătoasă.

De asemenea, copiii dobândesc abilități puternice de rezolvare a problemelor atunci când au o relație pozitivă cu părinții lor.

Legătura dintre părinți și copii trebuie nu numai să fie puternică, ci și flexibilă, deoarece nu vă puteți comporta cu un copil de zece ani în același mod în care vă comportați cu un copil de trei ani.

Pentru a ne bucura de relații împlintoare cu ai noștri copii este nevoie să ținem cont de anumite aspecte din viețile noastre.

Azi am pregătit pentru voi 10 instrumente magice care pot fi folosite de orice părinte pentru a creșterea și educa copii într-un mod armonios:

1. Începe prin a avea grijă de tine

Pentru a putea rămâne conectat la copiii tăi, este necesar să ai “rezervorul plin”; adică:

–  să fii odihnit;

–  să te hrănești corespunzător;

–  să respiri aer curat;

– să îți acorzi timp pentru a-ți reîncărca bateriile ( fă o baie relaxantă caldă, citește câteva pagini dintr-o carte, bea o cafea cu o prietenă etc…)

2. Ascultă-le nevoile

 Încearcă să auzi nevoile copiilor și să le onorezi cererile. Încercă să observi de ce au un anumit comportament. Și-au făcut somnul? Au mâncat îndeajuns? Le-am oferit suficientă atenție? I-am ascultat? Am fost prezenți în preajma lor? I-am îmbrățișat? e.t.c.

3. Fii conștient de etapele procesului de dezvoltare a copilului tău

Cunoașterea etapelor dezvoltării unui copil vă va permite să vă adaptați reacțiile, cerințele și autoritatea la nevoile și abilitățile copilului, în funcție de vârsta acestuia.

4. Stabilește-ți prioritățile

 Când întâlnim situații dificile care-i vizează direct pe cei mici, este recomandat să ne oprim pur și simplu din ceea ce facem. Nimic nu este mai important decât relația cu copiii noștri. Sunt în devenire și TOTUL contează! Cel mai probabil, nu ne iese întotdeauna, uneori prioritățile se schimbă, dar ar trebui să se întâmple cât mai puțin posibil. În plus, atunci când suntem cu copiii, este indicat să fim prezenți în totalitate, nu doar fizic, ci și psihic/mental.

5. Ajută-ți copilul să elibereze emoțiile intense

 Ni s-a întâmplat tuturor să asistăm la o criză majoră a celui mic, timp în care să ne simțim neputincioși, să ne întrebăm unde am greșit. În astfel de situații, cel mai potrivit este să dovedim răbdare, să acceptăm, să așteptăm, să nu intrăm în conflict. De câte ori, după astfel de momente, cei mici nu se aruncă în brațele noastre de parcă ar fi așteptat asta de veacuri….  În felul acesta, eliberează frustrarea și se asigură că nu pierd afecțiunea noastră, le permitem să-și exprime durerea și suferința mai degrabă decât să-și reprime trăirile și să acumuleze tensiuni.

6. Fii conștient de „darul de imitație”; suntem modelul de urmat pentru ei

 Ați observat?! Se întâmplă uneori să țipam la ei, să vorbim pe un ton aspru, uneori chiar să trântim ușile sau să batem din picioare. Pe ei îi înspăimântă, îi traumatizează acest comportament. Si cel mai rău este că îl vor reproduce în curând. Copiii văd și își însușesc același comportament și, da, exemplul suntem chiar noi.

7. Folosește limbajul semnelor

Limbajul semnelor le permite să își comunice sentimentele, nevoile, emoțiile atunci când nu sunt în stare să vorbească. Mușchii brațelor, mâinilor sunt mult mai ușor de controlat decât cei ai gurii. Este un mod uimitor de a comunica cu ei. Inventați împreună un cod, astfel încât, atunci când vor simți tensiune, spre exemplu, să-și poată exprima prin semne trăirile interioare.

8 . Utilizează mesajul „eu”

 Nu spuneți „mă enervezi!” sau „ești enervant” sau „ești gălăgios”, ci „este prea mult pentru mine / nu pot să fac asta / sunt copleșit / sunt supărat / sensibil la zgomot / nu am dormit suficient”; astfel, nu se va percepe pe sine ca fiind echivalent cu problema și nici nu va dezvolta sentimentul de vinovăție.

9. Formulează-ți propozițiile pozitiv, fără negare

 Nu mai folosiți fraze negative; dacă dai o „comandă” vorbește calm, adaugă „te rog” și un zâmbet. În acest fel, „Nu fugi în parcare” devine „stai aproape de mine, trebuie să știu că ești în siguranță”, spre exemplu.

10.Învață-l tehnici și instrumente pentru a-și gestiona propriile emoții … și folosește umorul pentru a dezamorsa anumite situații

 Mulți dintre copiii mici, în situațiile în care simt frustrare sau nedreptate își mușcă frații, îi împing, îi lovesc. În astfel de momente, e necesar să le spunem: „Ai dreptul să fii supărat, dar nu și să faci rău. Poți să ceri ajutorul, să mă chemi dacă ești nervos, voi veni repede. Dar dacă nu pot ajunge destul de repede, poți face ca mine, dacă vrei. Lovește o pernă sau imaginează-ți că ești un crocodil care mușcă aerul!” Vor râde împreună cu voi când vor auzi ce alternative au. În plus, râsul eliberează tensiunea și este un  antidot foarte eficient la sentimentul de neputință.

Citește și acest articol dacă vrei să afli mai multedespre cum îți poți ajuta copilul să-și getioneze prin joc emoțiile.

Dragostea și grija pe care le oferi copilului construiesc o relație sănătoasă și pozitivă.

Ei bine, toate aceste instrumente permit părinților să gestioneze mai bine situațiile dificile, punând pe primul loc interesul copilului, pentru a favoriza astfel o creștere armonioasă. Este un fel de a adopta un stil educativ bazat pe un comportament care să răspundă nevoilor copilului în termeni de afecțiune, de apartenență și de siguranță, centrat pe starea de bine a acestuia. În acest fel, părinții fac dovadă de căldură, toleranță, sensibilitate și dragoste necondiționată pentru copilul lor.

Ție cum ți se par aceste instrumente? Care dintre ele crezi că ți-ar fi mai util?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse