Prin joc se poate crea o legătură emoțională profundă între părinte și copil. Jocul este totodată o modalitate de a intra într-o lume a copiilor, în termenii lor, pentru a încuraja apropierea, încrederea și conexiunea.

Iată 7 idei de jocuri pentru a te conecta cu copilul tău atunci când trece prin diferite stări:

1. Atunci când copilul tău este cicălitor/plictisit

Ah iar ai rămas fără îmbrățișari? Hai să facem ceva în acest sens!

Prinde-ți copilul și îmbrățisează-l cât de tare poți. Nu-i da drumul imediat. Lasă-l puțin să se zbată. Între timp spune-i: Ador îmbrățisările astea! Nu pot să mă opresc. Promite-mi că te voi putea îmbrățișa din nou curând?

Dă-i drumul și conectează-te cu el printr-un zâmbet mare și cald spunându-i:” Mulțumesc! Aveam nevoie de asta!”

2. Atunci când copilul este gelos pe un frate/soră care a venit pe lume sau a avut parte de o zi cu multe reguli fără prea multă conectare

Învăluie-ți copilul îmbrățișându-l, sărutându-l, alergând prin casă, ținându-l, apoi lăsându-l să plece – din nou și din nou.

Am nevoie de tine Marcu … Nu poti să scapi … trebuie să te îmbrățisez si să te sărut … oh, nu, ai plecat iaaar … Voi veni dupa tine .. .. Trebuie să te sarut mai mult si să te imbratisez mai mult …. Esti prea rapid pentru mine …. Dar nu voi renunța niciodată … Te iubesc prea mult … Te-am prins. … Acum îți voi săruta degetele de la picioare … Oh, nu, ești prea puternic pentru mine … Dar voi reusi eu în cele din urmă să obțin mai multe îmbrățișări de la tine … ”

3. Atunci când copilul este supărat

Ai atâta energie acum, ce putem face cu toată această energie, vrei să ne învârtim?

Găsește un loc sigur în care nu există alți copii sau părinți care să-l stimuleze mai mult și lasă-ți copilul să se învârtească, să sară în sus sau să se cațere,  să alerge în cercuri în jurul tău – orice alege el. Când vezi că a obosit, oprește-l și spune-i:

Nu- așa că este distractiv să fim entuziasmați ? Uneori ne facem prea multă griji și avem nevoie de puțină mișcare pentru a ne liniști.

Acum, haide să respirăm profund de trei ori pentru a ne relaxa.

Vrei să mergem acasă să citim o poveste?

4. Atunci când copilul tău are prea multă energie

Dă-i copilului șansa de a fi mai puternic și de a deveni un monstru teribil sau un leu feroce – Tu! Te transformi la rândul tău și îți răstorni copilul imitând o voce feroce. Invită-l să facă și el același lucru. Lasă-l să te doboare și să se simtă puternic.

Dă-i o telecomandă și pretinde că te poate face să te oprești, să pornești, să mergi înainte și înapoi. Când te-a ridicat, prefă-te că te-a bătut aproape.

O altă versiune a acestui lucru este să oferi copilului tău o pernă cu care să te lovească. De fiecare dată când te lovește, tu să cazi!

Repetați atâta timp cât îi face plăcere. Recunoaște-i puterea formidabilă a copilului: „Ești atât de puternic! M-ai învins foarte repede!

5. Atunci când copilul trișează la un joc

Spune: „Se pare că avem reguli acum noi”… Dar cum poți câștiga de fiecare dată? … Urăsc să pierd!” Offf  iar am pierdut, de fiecare dată pierd, cred că nu mai știu să ma joc ( imită un plâns).

Copilul va începe să râdă de tine că plângi ca un bebeluș.

6. Atunci când copilul tău este foarte lipicios sau a suferit o anxietate de separare

Agață-te de copilul tău într-un mod foarte exagerat și amuzant. „Știu că vrei să te las, ca să te poți juca, dar eu vreau să fiu cu tine, te roooog, vreau să fiu cu tine acum!”

Continuă să ții mâna copilului tău sau să te agăți de hainele lui/ei. Îi va plăcea sentimentul că el este cel care trebuie să te respingă, mai degrabă decât să se simtă el respins.

Dacă ești suficient de amuzant, va râde și va lăsa o parte din tensiunea produsă de separare. Atunci când te respinge definitiv, spune-i: „E în regulă, știu că te vei întoarce, întotdeauna ne întoarcem unul la celălalt”.

7. Atunci când sunteți deconectați pentru a vă reconecta

Începeți o luptă cu perne, o luptă cu bulgări de zăpadă sau un joc de lupte în care vă luați șosetele unul de la celălalt (o scuză pentru îmbrățișări). Sau dă-i copilului tău o pernă și încearcă să o furi de la el.

Lasă-ți copilul să câștige întotdeauna. Copiii au nevoie să se simtă puternici. S-ar putea chiar să observi că și tu îți dorești același lucru în timpul acestor jocuri.

Atâta timp cât copilul tău râde, acest joc îl ajută să atenueze anxietatea și îi crește bunăstarea.

Să nu te surprindă dacă al tău copil dorește să joace aceste jocuri mereu. Jocul are puterea de a îndepărta stresul și îl ajută pe copil să stăpânească emoția – și crezi sau nu, sunt distractive!

Vă propunem un joc creat special pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și a relației părinte-copil: EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale.  Acest joc a fost creat special pentru a-i învăța pe copii emoțiile într-un mod distractiv.

7 idei de jocuri pentru a te conecta cu copilul tău atunci când trece prin diferite stări 1

Atunci când ne jucăm, eliberăm hormonii de stres, la fel ca și copiii noștri, dându-ne mai multă energie, care ne va fi de folos pentru restul serii.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse