Vă povesteam săptămâna trecută despre jocurile care antrenează simțurile, iar azi vorbim despre jocul de rol, și modurile infinite în care poate fi jucat. Jocul de rol apare în mod spontan la vârste fragede, de la 2 ani sau chiar mai devreme și poate continua până la maturitate, cei mai norocoși devenind actori.
Ce este jocul de rol și de ce e important
Jocul de rol constă în implicarea copilului în construcţia unui personaj. Copilul va deveni altcineva, un personaj, iar pe baza alegerii lui va trebui să creeze şi un scenariu.
În jocul de rol, copilul nu joacă doar ,,rolul” personajului ales. El devine – la nivel profund – acel personaj, erou, animal sau obiect, iar scenele pe care le construieşte şi le interpretează înseamnă viziune. Acest tip de joc îţi poate arăta modurile în care copilul tău interpretează lumea și modul în care el înțelege comportamentele, acțiunile și ideile pe care le experimentează.
În jocul de rol, copilul va intra în pielea personajului şi va înceta să fie el, imitând câteva acţiuni ale personajului, începând să devină personajul însuşi. El va încerca să vorbească exact ca el, să se comporte ca el, să îi adopte ideile sau, din contră, să i le modifice.
Stai liniştit, copilul ştie singur să îşi seteze limite, să nu se expună pericolului şi să schimbe evenimentele în favoarea lui. Aşa că vei observa şi cum vede el anumite lucruri care se întâmplă în lume.
Îţi sugerăm să te joci cu el, să îţi alegi şi tu un personaj, să creaţi împreună scenarii, să discutaţi despre opţiunile pe care le aveţi, să modificaţi povestea.
E cea mai uşoară modalitate să îţi cunoşti copilul, să petreceţi timp de calitate împreună şi să îl înţelegi – fără să îl asaltezi cu întrebări.
Care sunt avantajele jocului de rol pentru copilul tău
- Copilul îţi arată şi îţi spune ce simte în legătură cu lucrurile importante din viaţa lui
- Învaţă empatia
- Descoperă cum poate rezolva anumite probleme
- Afla ce simt şi cum trăiesc alte persoane
- Îşi găseşte curajul de a se exprima liber, pentru că o va face prin intermediul personajului
- Îşi exersează şi dezvolta imaginaţia
Pe scurt, îşi dezvoltă inteligenţă emoţională, responsabilă cu reuşita lui în viitor. Jocul de rol este parte din dezvoltarea personală a copilului tău, aşa că ar trebui să îl iei în serios şi să îl practicaţi împreună cât mai des.
Idei de jocuri de rol
- Joaca de-a mama și tata sau familia. Sugerați-i să fie mama sau să ia rolul tatălui, nici nu știți ce revelații veți avea despre modul în care ajung informațiile și atitudinile părinților la copil.
- De-a prințesele. Și aici fetițele vor fi încântate dacă tații li se vor alătura, fie ca prinți sau cavaleri sau ca prințese chiar!
- Joaca de-a detectivii.
- Joaca de-a doctorul sau doctorul veterinar.
- Joaca de-a bucătăreala. Aici putem adăuga și făcutul cafelei, a unui ceai sau a unei gustări (din plastilină, hârtie sau chiar imaginară) și servitul celor din jur.
- Joaca de-a biblioteca/bibliotecarul.Dacă mergeți des la librării sau biblioteci și celui mic îi place să fie de ajutor, să recomande cărți și așa mai departe, acest joc poate fi foarte distractiv.
- Joaca de-a cumpărăturile. Aceasta este o modlaitate foarte bună de a le face cunoștință copiilor cu conceptele despre bani, a da ceva pentru a primi altceva, cifrele, adunarea, alegerile și așa mai departe. Noi avem o casă de marcat foarte simpatică și s-au jucat mai toți copiii care au venit pe la noi cu ea, și o grămadă de băieți, nu doar fete.
- Joaca de-a salonul de manichiură, coafură, machiaj.
- Joaca de-a pompierii/ambulanța/poliția
- Joaca de-a grădinăritul
Tikaboo are mai multe jucării și jocuri care sunt perfecte pentru jocul de rol, de la Teatrul Tikaboo, la Viața la Țară sau Orășelul Stinghiuță.
Cel mai bun joc de rol, cel de care copilul are nevoie pentru a se descoperi, a scoate la iveală preocupările sau chiar problemele lui și a le procesa într-un mediu de siguranță, este jocul pe care copilul îl inventează și îl conduce.
Voi ce jocuri de rol jucați cu ai voștri copii?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares