Știai că atunci când copilul tău se joacă, toate simțurile sunt trezite și creierul lui lucrează din greu pentru a înregistra cunoștințe?

Ca părinți, ne dorim cu toții să creștem copii senini care să se dezvolte armonios.  Căutăm și născocim fel de fel de activități inspirate și nu rareori ni se întâmplă să rămânem în pană de idei. 

Poate că jocul pare o activitate banală, însă este una esențială. Momentul în care un copil se joacă oferă oportunități excelente de a dezvolta abilități care să-i permită nu numai să se dezvolte pe deplin, ci și să-și gestioneze stresul. Prin joc, copilul face descoperiri și înțelege mai bine lumea din jurul lui.

În acest context, creativitatea se conturează a fi în strânsă legătură cu jocul și apare ca una dintre cele mai importante capacități pe care copiii de astăzi o pot dezvolta. Cu alte cuvinte, creativitatea este o altă formă de inteligență care necesită curiozitate, adaptabilitate, încredere în sine, empatie și deschidere față de ceilalți.

Iată 11 activități simple care îi vor stimula creativitatea și imaginația copilului tău:

1. Alcătuiți împreună povești dintr-o imagine

 Alege o imagine care îi place copilului, care îl emoționează sau îl face să râdă. Mai întâi, cere-i să spună ce vede în imagine. Dacă copilul are dificultăți în descriere, pune-i întrebări despre ceea ce vede. Apoi, provoacă-l să-și imagineze și să inventeze ce s-ar fi putut întâmpla înainte sau ce s-ar întâmpla în continuare imaginii de la care ați pornit. Lasă-i imaginația să se elibereze. La început este posibil ca cel mic să răspundă cu „nu știu”. Pune-i întrebări pentru a-l stimula. În timp, își va dezvolta imaginația și va putea să vadă dincolo de ceea ce este vizibil.

2. Desenați muzica

  Ascultați o piesă muzicală care îi place mult copilului tău. În timp ce ascultați muzica (sau după) roagă-l să deseneze ce îi amintește sau ce îi trezește acest cântec. Sună foarte simplu, dar copilul va trebui să învețe să se concentreze mai întâi pe ascultarea sunetelor. Faceți întotdeauna acest tip de activități împreună. Copilului tău îi va fi mai ușor să urmeze instrucțiunile dacă vede că jucați jocul. Devine imediat ceva ce împărtășiți și nu un exercițiu dificil.

3. Desenați impresiile

De exemplu, ce impresii ne-a lăsat un film frumos, o excursie la un muzeu sau în pădure? Pune întotdeauna întrebări despre desenele copilului tău. Acest lucru îl va ajuta să-și dezvolte limbajul și să-și exteriorizeze trăirile.

4. Completați împreună un desen

Acest joc este o idee excelentă pentru a-l ține ocupat pe cel mic atunci când vă aflați într-o sală de așteptare, spre exemplu. Desenați orice doriți: linii, forme, puncte. Reproduceți același desen pe două sau mai multe foi. Porniți un cronometru. Fiecare trebuie să-și facă propriul desen prin integrarea desenului inițial. Apoi comparați toate desenele. Acest exercițiu este o revelație foarte frumoasă pentru a-i arăta copilului cum un mic desen simplu care nu însemna mult evocă imagini complet diferite pentru toată lumea.

5. Arată ca …

Întrebă-l pe copil cum arată: o pată de vopsea, un nor, o băltă, o pietrică pe plajă, niște ramuri sau mâzgălelile fratelui mai mic etc.

De punctat un aspect foarte important pentru încrederea în sine a copilului tău: nu-i critica niciodată răspunsul, este întotdeauna unul bun!

6. Activități de îndemânare

Ai nevoie doar de multă imaginație, în rest, natura din jurul nostru este o sursă inepuizabilă de inspirație: împletiți ramuri de copac, faceți compoziții cu pietricele și scoici, desenați pe pietricele, pe frunze, puteți construi colibe cu ramuri, puteți face desene cu frunze, pictați conuri de pin etc. Imaginația nu are nicio limită. De asemenea, puteți inventa în ce obiecte utile sau decorative pot fi transformate sticlele sau cutiile care nu vă mai sunt de folos..

7. Jocuri de construcție

Avantajele jocurilor de tip „constructor” – cum ar fi Lego sau Orășelul Stinghiuță ( pe care îl poți comada aici sunt nenumărate. Acestea contribuie foarte mult la dezvoltarea atenției și a concentrării atunci când copilul respectă linia cronologică. În plus, creativitatea este cea care intră în joc!

8. Deslușește enigme

Creativitatea presupune capacitatea de a căuta și de a vedea dincolo de ceea ce este vizibil; este vorba de o agilitate și o flexibilitate a gândirii. Pentru a instrui această abilitate esențială nu există nimic mai bun decât exercițiile logice precum:

👉 Termometrul arată +15 ° C. Câte grade vor arăta 2 termometre?

👉 Ce este mai ușor – un kilogram de pietre sau un kilogram de vată de zahăr?

👉 Pe o ramură erau 7 păsări. O pasăre a fost mâncată de o pisică. Câte păsări au rămas pe ramură?

9. Stimulează-i imaginația cu întrebarea magică „Ce se întâmplă dacă…?”

Da, aceasta este o întrebare cu adevărat magică. Copiilor le place să inventeze răspunsurile la această întrebare. „Ce se întâmplă dacă pisicile ar putea zbura?”, „Ce se întâmplă dacă animalele ar putea vorbi?”etc.

10. Imaginați-vă ce fac alții chiar acum

 Acest joc îți va fi de folos atunci când vrei ca timpul să treacă mai repede în călătoriile lungi cu mașina. În plus, îl face pe copilul tău să râdă foarte mult. Este vorba aici despre a inventa cele mai absurde povești. Ce fac prietenii sau bunicii noștri chiar acum? Începe spunând ceva de genul: „Cred că prind hipopotami, plantează un copac, construiesc un castel etc… Poate la început e de acord cu tine, dar apoi va pune întrebări și se va amuza: „ Stai, ce castel? De ce ar avea nevoie de un castel? Cred că seamănă mai mult cu …”. Un joc frumos ce te poate duce cu imaginația foarte departe.

11. Inventați o continuare a poveștii

Cu siguranță îi citești povești copilului tău. Când povestea se încheie, invită copilul să-și imagineze ce se va întâmpla în continuare. De exemplu, îi poți cere să își imagineze că autorul cărții ar dori să scrie restul poveștii, dar că nu are prea multe idei și cere ajutor. Dacă copilul nu reușește imediat, dă un exemplu și începe să imaginezi tu restul. Copilul tău va dori negreșit să-și ofere versiunea.

Concluzie

În toate aceste activități, atitudinea ta ca părinte este esențială; facilitezi astfel autonomia copilului care va putea înainta cu tot mai multă precizie pe măsură ce își va da voie să-și imagineze. Pentru că a fi creativ îi va permite să arunce o privire nouă asupra lucrurilor, să învețe să vadă viața și pe cei din jur din perspective diferite, să-și dezvolte comunicarea și să realizeze existența unor infinite posibilități.

Cu alte cuvinte, creativitatea le permite copiilor să-și consolideze identitatea, facilitează exprimarea emoțiilor și a ideilor, promovează deschiderea față de ceilalți, căutarea de idei sau soluții originale și contribuie la dezvoltarea concentrării, auto-disciplinei și gândirii critice.


COPILUL TĂU ESTE UN GENIU

Cartea care îți arată cum poți crește un copil genial (și pe care au citit-o peste 140.000 de părinți și cadre didactice)

11 activități simple pentru a stimula creativitatea copilului tău 3

De ce să comanzi această carte?! 🤔

Deoarece îți vei ajuta copilul să-și dezvolte aceste 5 calități foarte importante, exact la momentul potrivit:

Apartenenţa socială. Este cea responsabilă de felul în care socializăm şi ne creăm noi prietenii. Până la urmă se spune că media prietenilor tăi eşti tu.

Încrederea în propria persoană. Este cea responsabilă de realizarea proiectelor semnificative din viaţa noastră şi cea care ne conferă oportunitatea unor alegeri cutezătoare!

Gândirea pozitivă. Este cea responsabilă de modul în care proiectăm viaţa. Nu e aşa că avem un cadou superb de care uneori uităm să profităm? Cadoul este însăşi viaţa!

Inteligenţa emoţională. Nu putea să lipsească pentru că ea este esenţială din atâtea puncte de vedere încât, dacă o dezvoltăm, poate determina caracterul de învingător al unui individ, în comparaţie cu cel de învins, în cazul în care nu este dezvoltată.

Gândirea „Out of the Box”. Este responsabilă cu schimbarea proiecţiei asupra evenimentelor din viaţa copilului tău, ori de câte ori acesta are nevoie.

Vezi detalii despre cartea „Copilul tău este un geniu” și comand-o aici.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse