În afară de comunicare, de încredere reciprocă, de sprijin, de iubire, pentru o relație sănătoasă între o mamă și o fiica adolescentă e nevoie de timp petrecut împreună. De aceea, vă propunem astăzi 10 activități pe care orice mamă și orice fiică le pot face împreună, pentru a se conecta una cu cealaltă și pentru a îmbunătăți relația dintre ele.
Chiar dacă fiecare dintre voi are timpul ei, chiar dacă sunteți deseori ocupate, e important să construiți și momente împreună, să vă bucurați una de prezența celeilalte. O adolescentă are nevoie de o prezență feminină (dar și de una masculină, în cazul tatălui) în viața ei, așadar, pentru a-i îndeplini nevoia, de ce să nu beneficiați amândouă de un timp plăcut împreună, chiar memorabil?
Iată cele 10 activități pe care le puteți face și prin intermediul cărora vă veți conecta una cu cealaltă:
1. Faceți un desert delicios împreună.
Fie un tort, fie o prăjitură, fie niște biscuiți – decizia e la îndemâna voastră. Alegeți amândouă rețeta, cumpărați împreună ingredientele necesare și preparați un desert pe care să îl savurați cu poftă mai apoi.
2. Luați mic dejunul, prânzul sau cina la restaurantul ei preferat.
Dacă există un restaurant pe care adolescenta îl preferă, ce-ar fi să mâncați acolo într-o zi? Fie că vorbim de mic dejun, prânz, cină – nu contează neapărat asta, ci e mai important că veți merge într-un loc preferat de-al ei și veți avea ocazia acolo să discutați, să râdeți împreună și să mâncați ceva gustos.
3. Roag-o să-ți arate care sunt melodiile ei preferate și ascultați-le.
S-ar putea ca adolescentei să îi surâdă ideea de a-și împărtăși gusturile muzicale cu tine, așadar permite-i să îți arate ceea ce ea ascultă și, de ce nu?, poate fi un moment potrivit în care să dansați împreună sau pur și simplu să vă bucurați de melodii.
4. Mergeți la cumpărături împreună.
Probați haine, priviți bijuterii, plimbați-vă printre rafturi, oferiți-vă una alteia sfaturi în ceea ce privește ținutele – adolescenta cu siguranță va adora asta!
5. Plimbați-vă prin mai multe librării, cumpărați-vă câte o carte și, dacă vremea vă permite, rămâneți în parc pentru a citi cartea pe care tocmai ați cumpărat-o.
Puteți să aveți la îndemână gustări, chiar să faceți un picnic și, așezate comod pe o pătură, mângâiate de razele soarelui, să citiți cărțile tocmai achiziționate și să împărtășiți păreri.
În plus, pe lângă achiziționarea unor cărți, puteți să faceți schimb de acestea, să le citiți, să discutați despre ele.
6. Discutați cât mai mult. Stabiliți un moment pe care, periodic, să-l dedicați discuțiilor.
Întreab-o despre visurile ei, despre griji, despre emoții, despre gânduri, despre ceea ce se întâmplă în viața ei. Fii prezentă, fii alături de ea atât cât îți permite, interesează-te despre ceea ce simte și dedicați-vă o zi discuțiilor. Îngăduie-i să îți pună întrebări despre tot ceea ce o macină și o interesează, oferă-i răspunsuri.
7. Fii sursa ei de siguranță și de confort atunci când se simte neajutorată, singură, când are nevoie de un sfat, când e frustrată, obosită și neputincioasă.
Asigur-o că îi ești alături și că poate găsi în tine ajutor atunci când îl caută. Oferă-i un spațiu sigur în care își poate exprima emoțiile și trăirile.
8. Dacă îți permite, faceți împreună curat în camera și ajut-o să și-o decoreze.
Imprimați poze, creați și/sau cumpărați obiecte decorative pentru camera ei, reamenajați-o, vopsiți pereții. Ajut-o să își decoreze camera după bunul ei plac, oferindu-i alternative, ajutând-o să fie creativă și practică.
9. Permite-i să te învețe ceva – orice!
Fie că te va învăța să te machiezi așa cum știe ea, fie că te va învăța poezia ei preferată, fie că te va învăța câteva cuvinte în limba străină pe care o studiază, fie că te va învăța să dansezi, fie că-ți va povesti ceva care îți va oferi o lecție – îngăduie-i să te învețe ceva. O vei ajuta, în felul acesta, să își îmbunătățească încrederea în sine, să devină conștientă de ceea ce poate face și va fi și pentru tine o oportunitate să înveți ceva nou.
10. Spune-i că o iubești, amintește-i că e frumoasă, că e inteligentă, că poate face tot ceea ce își propune.
Cu toate că nu pare a fi o activitate, se poate transforma într-o obișnuiță. Așadar, repetă-i adolescentei că o iubești, determin-o să se simtă încrezătoare, frumoasă – atât în interior, cât și în exterior. „Activitatea” rostirii de cuvinte încurajatoare și pline de iubire poate fi cu adevărat folositoare pentru ea!
Tu ce alte lucruri faci împreună cu adolescenta ta? Care sunt activitățile voastre preferate?
De asemenea, poți citi aici încă alte 10 activități de făcut cu adolescenții – fie că sunt fete sau fie că sunt băieți.