Imaginează-ți următorul scenariu: ieși dimineața din casă, te urci în mașină și conduci până la serviciu. Cobori din mașină și urci în liftul clădirii în care lucrezi. Din lift aterizezi direct la birou, unde vei rămâne pentru următoarele 8 ore. După serviciu, urmezi același traseu, făcut invers, până când ajungi acasă, unde te odihnești după o zi grea de muncă sau gătești, ai grijă de cel mic, te uiți la TV.
Singurele variații ale săptămânii sunt cele care țin de shopping: te urci în mașină și parchezi în fața mall-ului, apoi faci cât mai puțini pași între magazinele preferate.
Noroc că s-a găsit o soluție și pentru consumul energiei la mall: shopping-ul online, datorită căruia totul se poate livra direct la tine pe canapea.
Scenariul ăsta e chiar parte din viața ta?
Înseamnă că foarte curând vei avea de-a face cu probleme de sănătate și cu frustrări de ordin estetic, dacă nu cumva deja ești în punctul ăsta: de la celulită la atrofie musculară, de la depresie la obezitate, de la hemoroizi la diabet, de la boli ale sistemului osos la complicații cardiovasculare și, bineînțeles, previzibilele dureri de spate și de articulații.
Veștile sunt totuși bune.
Da, poți face o sumedenie de lucruri ca să previi afecțiunile de mai sus și să te simți bine în pielea ta. Și chiar dacă acestea s-au instalat deja, nu e târziu să iei măsuri. Hai să o luăm treptat.
Astăzi o să îți vorbesc despre partea din scenariu în care ai ajuns la biroul unde vei rămâne o bună bucată din zi.
Exercițiile de care ai nevoie la birou
După 50 de minute de lucru la birou, îți propun să îți iei o scurtă pauză, în care să faci niște exerciții extrem de simple. În ciuda faptului că sunt atât de simple, acestea îți vor păstra tonusul muscular, circulația și energia optime și vor combate sau preveni durerile osoase, articulare și tensiunile musculare. Colegii tăi vor avea parte de o variantă a ta mai sănătoasă și mai relaxată.
Iată câteva din exercițiile pe care ai nevoie să le faci după 50 de minute de lucru la birou:
1.Primul exercițiu este destinat detensionării coloanei și a întregului tren superior
Rămâi pe scaun cu picioarele ușor depărtate, trage de umeri spre spate și împinge-i spre podea, îndreaptă coloana vertebrală și bagă pieptul în față.
Întinde brațele deasupra capului, întrepătrunde degetele ținând palmele spre tavan. Înclină trunchiul spre stânga, apoi spre dreapta, lăsând capul și brațele să urmeze traiectoria coloanei vertebrale și păstrând pieptul deschis spre înainte.
Apoi lasă trunchiul să se așeze peste picioarele ușor depărtate, moale. Lasă și brațele să cadă pe lângă picioare, relaxând fiecare deget, lasă și umerii și capul moi.
2. Al doilea exercițiu este pentru relaxarea întregii zone cervicale
Cu mâna dreaptă apasă capul spre partea dreaptă, împingând în același timp umărul stâng spre podea.
Apoi apasă capul spre partea stângă, cu mâna stângă și împinge umărul drept în jos.
Iar la final, apasă cu ambele palme capul, până când bărbia simte pieptul. În acest caz, e important să ai spatele drept și să împingi ambii umeri în jos, spre podea.
3. Al treilea exercițiu urmărește în principal relaxarea spatelui și a abdomenului
Încearcă să întrepătrunzi degetele și să întinzi brațele cât poți de mult spre înainte, curbând (rotunjind) coloana vertebrală și încordând abdomenul, până când simți deschiderea omoplaților.
Poziția e asemănătoarea aceleia în care ții un obiect voluminos în brațe. Alternează această mișcare cu cea de relaxare a abdomenului, în care execuți o ușoară extensie a spatelui, cu brațele deasupra capului.
4. Prin următoarele 3 exerciții previi depunerea grăsimii în zona abdominală și îți menții tonusul coapselor
- Ține palmele pe ceafă, coatele în lateral și ai grijă să ai picioarele depărtate, cu vârfurile pe sol. Ridică piciorul de pe sol și rotește trunchiul, în așa fel încât cotul să-ți întâlnească genunchiul opus.
- Ține picioarele apropiate și mâinile pe brațele scaunului de birou. Ridică genunchii spre piept și revino cu tălpile pe sol. O altă variantă a acestui exercițiu este de a duce genunchii spre piept după ce schimbi greutatea pe câte un șold, implicând astfel oblicii abdominali.
- Ținându-te de brațele scaunului, ridică ambele picioare întinse, până când acestea devin paralele cu podeaua. Fă pași mici în aer, ducând picioarele alternativ într-o mișcare sus-jos, stânga-dreapta sau încrucișată și ținând vârfurile bine întinse.
5. Ultimul exercițiul pe care ți-l propun aici este pentru tonusul picioarelor, al fesierilor, al brațelor și pentru musculatura spatelui
Acest exercițiu presupune să te ridici de pe scaunul de la birou și să îți lipești tot spatele de un perete.
Împinge umerii spre podea și du-ți palmele în spatele cefei și coatele în lateral. Coboară ușor într-o genuflexiune, având grijă să îți poziționezi genunchii deasupra gleznelor și să ai greutatea pe călcâie și nu pe vârfurile picioarelor.
De asemenea, îți recomand ca distanța dintre picioare să fie aceeași cu lățimea șoldurilor și să ai vârfurile îndreptate spre înainte. Este ca și cum te-ai așeza pe un scaun invizibil. Inspiră pe nas și dă aerul afară cu putere, pe gură, menținând această poziție timp de 1 minut. Relaxează-te puțin, apoi repet-o.
Fă toate aceste exerciții timp de 10 minute.
Alte idei pentru viața de birou?
Da. Pe lângă aceste exerciții, încearcă zi de zi să:
- Urci și să cobori scările. Uită că liftul s-a inventat. Și, dacă tot suntem la capitolul ăsta, ar fi minunat dacă ai lăsa și mașina acasă.
- Fii activ. Nu trimite pe alții să îți aducă hărtiile din copiator sau gustarea de la magazin. Găsește mereu un pretext ca să te miști.
- Ai o sticlă de apă pe birou, din care să bei constant, puțin câte puțin.
- Nu uiți de gustare și de prânz. Găsești aici câteva idei, dar voi reveni cu mai multe detalii în alt capitol al discuției.
Abia aștept să îmi spui cum te simți după câteva luni de la aplicarea sfaturilor de mai sus. Baftă!
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 89 shares