Să ai încredere în propriul adolescent uneori poate fi o provocare, pentru că e la vârsta în care poate destul de ușor să îți ruineze așteptările și poate acționa invers față de cum te-ai fi așteptat/față de cum ai fi crezut că va acționa. Dar, ca orice relație pe care o construim cu oamenii din jurul nostru, și aceea dintre părinte și adolescent e indicat să aibă în structură și mai ales la baza ei încrederea reciprocă. 

Încrederea părintelui în propriul adolescent îl ajută pe acesta să ia decizii pe cont propriu, să devină mai independent (citește aici un articol despre cum îți poți ajuta adolescentul să devină mai independent), să își dezvolte propria încredere în capacitatea de a lua decizii și a acționa. De asemenea, încrederea reciprocă întărește relația, o îmbunătățește, contribuie la gradul de libertate și independență pe care îl va primi adolescentul odată ce părintele are mai multă încredere în el.

Evident că fiecare părinte își dorește să aibă încredere în adolescentul său, astfel încât să aibă o relație sinceră, onestă, nu o relație care se bazează pe minciună și ascunzișuri. Dar cum pot copiii să câștige încrederea părinților? Vă oferim 5 metode pe care le puteți încerca și care sperăm că vă vor fi de folos atunci când vreți să căpătați încredere în adolescenții voștri.

1. Setează așteptări solide și corecte de la adolescentul tău. 

Adolescentul știe ce înseamnă încrederea? Cum o definește? Întreabă-l ce presupune încrederea într-o persoană. Îndeamnă-l să îți ofere exemple de comportamente prin intermediul cărora căștigi încrederea într-o persoană și exemple de comportamente prin intermediul cărora îți poți pierde încrederea. 

Observă ce părere are acesta despre încredere, observă situațiile care i se par lui potrivite pentru a câștiga și a-ți pierde încrederea în celălalt. Astfel, îți poți seta așteptări corecte de la adolescentul tău, de la felul în care acționează. Adolescentul poate avea o părere complet diferită față de a ta în ceea ce privește încrederea. 

De aceea, adolescenții au nevoie de claritate în relațiile pe care le au cu părinții lor. Așteptările solide pe care le au părinții e indicat să fie cunoscute de către adolescenți. E inutil să îi spui adolescentului, după ce face ceva care te dezamăgește, că îți doreai să acționeze contrar așteptărilor tale dacă el nu îți cunoaște așteptările. 

Un exemplu în ceea ce privește așteptările stabilite de către părinți ar putea fi situația următoare: 

Adolescentul se duce la o petrecere. Tatăl este îngrijorat de consumul de alcool și îl roagă pe adolescent să îi promită că el și prietenii lui nu se vor urca într-o mașină dacă au consumat alcool, ci îl vor suna pe tată să vină să îi ia. Adolescentul îl întreabă apoi pe tată dacă în momentul în care va veni după el, nu-l va întreba dacă a băut. Tatăl răspunde că adolescentul știe deja părerea tatălui despre alcool, și anume că nu își dorește ca fiul lui să bea până nu devine major, dar că acum stabilește o altă așteptare pe care o are de la el, și anume aceea că nu se va sui într-o mașină cu un șofer beat. 

încredere în adolescent

Întrucât așteptarea a fost verbalizată și fiul cunoaște ceea ce își dorește tatăl de la el, pasul următor e să respecte ceea ce au convenit. Dacă adolescentul o va face, nivelul încrederii crește și legătura lor se întărește, pentru că încrederea și construirea acesteia e un obicei care se practică zi de zi.

2. Oferă feedback pentru situațiile în care ai/nu ai încredere în el. 

Așteptările setate corecte și aducerea la cunoștință a acestora sunt metode bune prin care adolescentul poate câștiga încrederea părintelui său. Totuși, acesta are nevoie constantă și de feedback despre felul în care acționează/se comportă și despre importanța faptului de a fi consistent în deciziile pe care le ia și în acțiunile pe care le face. 

3. Fii tu, ca părinte, o persoană care nu pierde încrederea celorlalți. Puterea exemplului e uneori decisivă, chiar și atunci când vorbim de încredere. 

Dacă adolescentul va observa că tu, ca părinte, ai un comportament care nu este onest, că distrugi încrederea celorlalți în tine, că acționezi necorespunzător în situații care implică încrederea celorlalți față de prorpia persoană, va tinde să îți copieze comportamentul și să înțeleagă, prin ceea ce tu transmiți verbal, fizic, că de fapt nu apreciezi încrederea, că nu e importantă pentru tine.

4. Fii consecvent cu consecințele și laudele. 

O motivație puternică pentru adolescent poate fi faptul de a înțelege avantajele unei relații părinte-copil bazată pe încredere. Așadar, trebuie explicate beneficiile pe care le aduce încrederea, dar și consecințele pierderii acesteia cu situații reale.

De exemplu, ce se întâmplă dacă întârzie acasă și nu vin la ora stabilită inițial, care a fost discutată înainte și acceptată de ambele părți? Sau ce se întâmplă dacă vin la ora stabilită și nu întârzie? Aici e o situație destul de clară: crește încrederea părintelui și, drept urmare, uneori poate să vină mai târziu/pot stabili împreună o oră mai târzie.

Dacă efectele ciclului de încredere pierdere-câștig sunt mai strâns legate, concrete și imediate, adolescentul va înțelege mai repede cum poate câștiga sau cum poate pierdere încrederea părinților săi. Cel mai probabil, cunoscând efectele, își va dori ca părinții să aibă încredere și să beneficieze de avantajele acestui lucru. 

5. Oferă câteva libertăți. 

Adolescentul va face greșeli pe parcurs și nu va căpăta încrederea părintelui de la bun început – și e normal asta. Are voie și are nevoie să greșească! E nevoie de timp și de maturitate emoțională ca acesta să își conștientizeze greșelile și să nu le mai repete. 

încredere în adolescent

Ca să nu fie expus unui comportament iresponsabil, impulsiv, comportament despre care nu a avut feedback și nici nu au fost setate așteptări, e important să îi oferi acestuia câteva libertătăți, să îl expui sau să îl lași să se expună unor situații, să observi cum acționează, să îți oferi feedback-ul în legătură cu felul în care se comportă în acele împrejurări. 

Încrederea părintelui în adolescentul său e o muncă destul de asiduă care necesită multă comunicare, sprijin, feedback, așteptări corect puse, libertăți, dar și conectare unul la celălalt, răbdare, blândețe. Încrederea nu se contruiește de pe o zi pe alta, ci în timp, întrucât vor fi situații în care aceasta se poate clătina, de aceea e nevoie de disponibilitate.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes