„ – Nu recunosc pe nimeni, mai bine mă prefac că dorm până vine mama”

Te-ai gândit vreodată ce efect are vocea ta asupra bebelușului tău? Ai observat cât de repede deschide ochișorii când simte că te apropii de el?

Un nou studiu arată că cei mici pot recunoaște vocile propriilor mămici  în mai puțin de o secundă, iar cei ale căror creiere prezintă mai multe conexiuni atunci când aud vocea mamei lor vor fi mult mai sociabili decât cei ale căror creiere nu reușesc să stabilească legături.

Studiul, realizat la Universitatea Stanford și publicat în „Proceedings of the National Academy of Sciences”, a analizat activitatea cerebrală la 24 de copii în vârstă de 7-12 ani, în timp ce ei ascultau înregistrări ale diferitelor voci feminine spunând cuvinte fără sens.

Unele dintre cuvinte au fost rostite de mamele copiilor, iar altele au fost spuse de o alte mame care nu avea legătură cu copiii.

Rezultatele studiului sunt mai mult decât interesante

creierul copiluluiOamenii de știință știu de mult timp că ai noștri copii sunt mult mai receptivi la vocile mamelor decât la alte sunete și că acestea joacă un rol important în dezvoltarea creierului copiilor, social și emoțional , însă nu știm cu adevărat care sunt circuitele creierului care se ocupă cu selecția informațiilor ca răspuns la vocea mamei lor „, spune autorul lucrării, Daniel Abrams, cercetător în departamentul de psihiatrie de la Stanford.

„Am crezut că ar fi important să știm cum se organizează creierul în jurul unei surse de sunet relevante din punct de vedere biologic pentru el – ca mama.”

Prima dată, cercetătorii i-au testat pe copiii pentru a vedea dacă aceștia ar putea recunoaște vocile propriilor mame care le spuneau anumite cuvinte într-un mod incorect.

(Pentru cei care doresc să încerce acest lucru acasă, cuvintele au fost: „marmaladă”, „prietoni” și „clădiroaie”.)

Află mai multe: Vrei ca al tău copil să dezvolte un creier receptiv? Ai nevoie de echilibru

Copiii au avut dreptate în 97% din cazuri, chiar dacă au auzit vocile mai puțin de o secundă.

Apoi, folosind un dispozitiv medical special, cercetătorii au analizat care zone ale creierului au fost cele mai activate de sunetul acestor voci.

Și nu este surprinzător că vocile mamei au stimulat și alte părți ale creierului decât doar cele care se ocupă în mod normal de stimulii auditivi.

Creierul a arătat activitate în centrul de recompense, zona asociată procesării informațiilor emoționale și în rețeaua care detectează informații auto-referențiale.

De asemenea, este posibil ca micuții să vizualizeze chipul mamei lor când aud cuvintele rostite de ea.Studiu: Ce se întâmplă în creierul copiilor când aud vocea mamei 3

„Unul dintre celelalte circuite ale creierului care a fost activat de vocea mamei este o parte a creierului asociată cu vederea fețelor, ceea ce era ciudat”, spune Dr. Abrams.

De vreme ce copiii se uitau la un ecran negru la momentul respectiv, activitatea creierului în acea zonă era neașteptată.

Separat, cercetătorii au evaluat și rezultatele înregistrate de copii la capitolul comunicare socială și au constatat că cei care au fost cei mai sociabili au avut un model special al creierului ca reacție la vocea mamei lor; diferitele circuite comunicau între ele foarte bine.

„Ceea ce am descoperit este că acei copii care au cele mai bune abilități de comunicare socială au arătat de asemenea și cea mai bună conectivitate a creierului între circuite”, spune Abrams.

„Vocea mamei este o amprentă pentru o funcție de comunicare mai bună”.

Află mai multe: Regula de 3 minute pe care toți părinții ar trebui să o urmeze

Abrams speră că cercetarea lui va duce la examinarea în continuare a mecanismelor creierului copiilor a căror capacitate socială nu este puternică – să spunem, copiii din spectrul autismului – și dacă acestea au o interconectare mai slabă între rețele.

Așadar, vocea mamei…

mama si copilul tikaboo

Se pare că vocea maternă are cel mai mare impact asupra copiilor și le influențează direct dezvoltarea.

Astfel că, mamele sunt principalele persoane din viețile micuților, dar nu singurele, care le pot asigura acestora o educație adecvată.

Să nu se supere tăticii pe noi, dar este demonstrat științific că cei mici ascultă mai mult de ceea le spune mama decât de restul membrilor familiei (așa sunt ei programați genetic).

În acest caz, mămicile se pot face auzite mai ușor și le pot dezvolta acestora inteligența emoțională și socială mult mai rapid, datorită conexiunilor din creierul copilului atunci când acestea le vorbesc.

Un joc care vine în ajutorul părinților pentru amplificarea stărilor emoționale și a laturii comunicării, este „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale.”

eq game - joc de societate care dezvolta inteligenta emotionalaIndiferent dacă ești mămică sau tătic, bunic sau bunică, acest joc este special conceput pentru a-i asigura copilului dezvoltarea mai multor conexiuni în creierul său, care țin de:

☑ cooperare

☑ empatie

☑ concentrare

☑ integrarea în grupuri sociale

☑ adaptare la situații noi

☑ leadership

☑ managementul timpului

☑ responsabilitate

Recomandat copiilor peste 4 ani, „EQ GAME” invită pe tărâmul emoțiilor pe cei mici, prietenii lor și pe membri întregii familii pentru a vă bucura împreună de distracție și de beneficiile sale.

        Mimăm emoțiile, le conștientizăm și ne distrăm cu toții când avem „EQ GAME!”

Poți găsi jocul aici:

https://tikaboo.ro/eq-game-apr/

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse