,,Da’’ este mai mult decât un banal cuvânt pe care îl folosim zi de zi – în diferite contexte. ,,Da” este energie, o poartă de acces către curiozitate, creștere, dezvoltare, educaţie, evoluţie şi reuşită. Nu o spun eu, o spune neuropsihiatrul Dan Siegel.

Poate nu o să-ţi vină să crezi, dar un copil aude sintagma ,,Nu’’ de 400 de ori pe săptămână.  Iar efectele cele mai puternice ale refuzului fără alte explicații asupra creierului sunt: blocajul şi pierderea încrederii în sine.

Care este adevărata puterea a lui DA în dezvoltarea copilului?

,,Da’’ este o busolă internă a copilului. Îi oferă deschidere, confirmarea că ideile sale se pot concretiza, îl motivează, îi stârneşte curiozitatea şi îi susţine dezvoltarea.

De cele mai multe ori, când spunem „Nu”, o facem pentru a proteja copilul, pentru a-l educa şi a-l determina să ne respecte limitele personale – pentru că, ştim bine, testarea limitelor celor din jur reprezintă o caracteristică interesantă a dezvoltării copilului. Astfel, cuvântul ,,Nu’’ devine o rutină în comunicarea zilnică.

De ce se tem atât de mult părinţii…să spună ,,Da’’?

Părinţii se tem să spună „Da, pentru că nu vor să piardă controlul asupra situației. Se tem că aprobarea lor va fi luată drept slăbiciune, că lucrurile ar putea scăpa astfel de sub control, iar ei ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje. Această temere este însă nefondată.

Evident, nimeni nu încurajează aprobarea tuturor cerinţelor copiilor, însă atunci când se întrevăd posibilităţi de dezvoltare, să ne dăm voie să acordăm mai multă încredere copilului.

Inițial, o astfel de abordare poate părea dificilă, îți poate da senzația că devii mult prea permisiv(ă), însă mai important decât orice este să rămânem concentraţi pe evoluţia copilului, oferindu-i posibilitatea de a face alegeri pentru sine.

Iată trei motive pentru care să îi spui mai des ,,Da’’copilului tău
1 ,,Da’’ îl învaţă despre consecinţele faptelor lui

Când ne grăbim să spunem ,,Nu” cererii unui copil, orice tentativă de comunicare se încheie imediat. Nu este nimic de discutat, iar lecţiile pentru dezvoltarea sa nu mai pot avea loc. Însă, o aprobare îi oferă acestuia posibilitatea de a învăţa ce înseamnă limitele şi riscul, precum şi de a-și asuma consecinţelor faptelor sale. Când răspundem afirmativ, îi oferim copilului libertatea de a ieşi din zona de confort, de a experimenta, de a învăţa, de a câştiga, de a eşua şi a se dezvolta, de a rămâne cu lecţii importante.

copil veselCopilul face alegeri, își asumă consecințe, devine responsabil atât pentru succesul, cât şi pentru eşecul său, dar, şi mai important, învaţă să-şi cântărească mai bine deciziile pe viitor. Părinții au ultimul cuvânt de spus, dar deschiderea lor îi poate oferi copilului autonomia esențială pentru dezvoltarea încrederii în sine, a stimei de sine şi a curajului.

Când spui ,,Da” prima teamă a ta este că vei creşte un copil răsfăţat. În realitate însă ideea din spatele unei aprobări este aceea de a-i permite copilului să fie el cel care spune ,,Nu” unei situații. Iar pentru asta el are nevoie să experimenteze.

2. Vă consolidaţi relaţia

În general, atunci când un părinte este pus în situația de a refuza copilul, fără a-i oferi vreo explicație suplimentară, prima reacţia a acestuia va fi una de revoltă. Se va supăra, va fi dezamăgit, se va simți nedreptățit. Își va privi poate părintele ca pe un adversar în realizarea dorinţelor sale.

Tocmai de aceea, o discuție deschisă despre alegerile şi dorinţele copilului, o negociere a modalităților de a le pune în practică, îți vor veni în ajutor în consolidarea relației cu acesta. Explică-i că va trebui să îşi asume consecințele și oferă-i în permanență siguranța că eşti alături de el şi că îi susţii.

3. Dezvolți încrederea în sine a copilului

Consecințe directe ale refuzurilor constante oferite copilului sunt pierderea curajului, încredereii în sine şi apariția unor întrebări al căror răspuns devine greu de identificat:

„Oare sunt incapabil?”
„De ce nu am voie?”
„Ce e în neregulă cu mine?”

De ce se tem părinţii să spună ,,Da’’? – Rolul lui DA în dezvoltarea copilului 3Drept urmare, copilul se va retrage, pierzându-și interesul pentru cele mai multe dintre lucrurile de care este în prezent pasionat.

Îl putem înlocui pe ,,Nu’’cu ,,Da’’ într-o manieră creativă, astfel încât să îi protejăm şi totodată să le permitem copiilor să se exprime aşa cum simt.

Lucrurile simple, precum umplerea sertarului cu deserturi sănătoase, astfel încât să nu ne mai surprindem strigând ,,Nu’’ de fiecare dată când se aud paşi la bucătărie, sunt eficiente şi reprezintă echilibrul necesar între ceea ce credem noi şi ceea ce îşi doresc copiii noştri.

Ce ar trebui să mai ştii

,,Da’’ poate fi un test pentru noi toţi. Îţi propun să încercăm asta o zi pe săptămână. Timp de o săptămână să le răspundem copiilor cu ,,Da’’ celor mai uimitoare cerinţe ale lor (păstrându-ne, bineînţeles, vigilența pentru siguranţa acestora).

Nu va fi deloc comod, va fi un test care ne va scoate din zona de confort, ne va obliga să folosim creativitatea şi să găsim soluţii de mijloc, astfel încât toată lumea să fie mulţumită. Însă ne vom face un mare cadou: îi vom oferi copilului posibilitatea să descopere viaţa, să facă alegeri, să înţeleagă ce înseamnă responsabilitatea, asumarea.

Îi vom oferi acestuia oportunitatea experimentării, prietenia şi complicitatea noastră. Îi vom susţine dezvoltarea personală, lăsându-I să deţină controlul asupra eşecurilor şi reuşitelor sale.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse