Copiii pasionaţi de realizarea autoportretelor nu își dezvoltă doar creativitatea, spun cercetătorii, dar și învață foarte mult în timpul acestui proces. De fapt, există un studiu recent, care vorbește despre beneficiile acestui tip de desen, printre care pot fi enumerate: dezvoltarea curiozității, descoperirea de sine şi dezvoltarea personală prin joacă.

Potrivit TheSchoolRun.com, realizarea autoportretului îl ajuta pe copil să se deseneze aşa cum se vede el, fapt care-i ajută și pe părinți să aibă o viziune asupra felului în care se percepe cel mic. Directorul executiv al Fundației Prince for Children & Arts, Jeremy Newton, susţine că el încurajează acest tip de activitate – pentru că, prin realizarea autoportretului, copilul realizează, de fapt, exerciții de introspecţie, care îl ajută să înveţe mai multe despre el, să înțeleagă felul în care ceilalți îl privesc.

desen copilAutoportretele permit, de asemenea, copiilor să se gândească la ceea ce simt, la pasiunile lor, să descopere ce le place să facă, să îşi stabilească obiective pentru viitor.
Având la activ cea mai mare colecţie de autoportrete din lume, Face Britain reprezintă un proiect artistic ce a oferit fiecărui copil posibilitatea de a se remarca prin talentul său, expunându-şi autoportretul.

Jeremy Newton, director executiv al Fundației Prince for Children & Arts ne oferă 7 motive pentru care autoportretul este un exerciţiu atât de important în dezvoltarea personală a copilului.

1. Pentru realizarea autoportretului, copilul este nevoit să se privească în oglindă şi să se studieze în amănunt, apoi să se redea exact cum se vede, fără influenţe exterioare.

2.Autoportretul este exerciţiul ce oferă cea mai mare libertate artistică. Nu trebuie să redai lucruri care îţi sunt străine, nu trebuie să reproduci opere deja existente, nu eşti nevoit să expui un alt chip, având grijă excesivă să nu deranjezi cu ceva. Pe tine te poți expune exact aşa cum vrei. Cam acesta este principiul lui Newton şi motorul principal pentru care a lansat acest proiect-experiment.

3. Autoportretele sunt o modalitate excelentă de a creşte încrederea în sine a copilului, prin raportarea sa la marii pictori ai istoriei artei, care şi-au realizat, la rândul lor, autoportretul, dar şi o modalitate de a depăşi barierele perfecţionismului şi a se manifesta exact aşa cum simte.

4. Autoportretul le permite copiilor să le arate celorlalţi, prin culoare, felul în care ei doresc să fie priviţi, trataţi – și ce este important pentru ei. Copilului îi poate fi dificil să spună care îi sunt limitele, însă arta îi permite să transmită toate aceste mesaje.

psihologia desenului5. Autoportretul ajută părintele să îşi cunoască mai bine copilul, precum şi să îl susţină să devină ceea ce îşi doreşte, lucrând permanent la îmbunătăţirea picturii. Ca părinţi, este important să încurajam copilul să se gândească la cine își doreşte să devină.

6. Autoportretele permit copiilor să vadă cum se schimbă în timp ce cresc. Jeremy Newton explică totodată că părinţii sunt un factor important în acest proces.

Desenul propriului chip permite atât copiilor, cât şi părinţilor să observe toate modificările care apar, atât la nivel fizic, cât și dispozițional. Cei mici dețin astfel o mai bună înţelegere a emoţiilor şi schimbărilor.

Practic, acest exerciţiu al realizării de autoportului este o formă excelentă de art-terapie, autocunoaştere, relaţionare eficienta în familie şi dezvoltare a inteligenţei sociale.

7. În cele din urmă, și poate cel mai important, realizarea unui autoportret este distractivă şi permite crearea unui obiect de artă personal, care îi permite copilului să se exprime liber şi să nu îşi facă griji cu privire la ceea ce gândesc ceilalți. Cel mic va învăța că artă este cea mai rapidă, simplă și plăcută modalitate de a-şi exprima emoţiile, de a se cunoaşte şi de a se relaxa.

Ce ar mai trebui să ştii

Autoportretele reprezintă o modalitate simplă şi eficientă pentru copii de a-și construi identitatea de sine, de a-și stimula încrederea în propriile forțe.
Specialiştii susţin faptul că un copil începe să deseneze în jurul vârstei de 10 luni, liniile şi mâzgălelile fiind primele sale reprezentări artistice şi încercări de autodepăşire, de a experimenta  viaţa, de a descoperi cine este el cu adevărat. Desenul este primul contact al copilului cu arta şi cu el însuşi. Prima formă de exprimare nonverbală.

Susţine creativitatea şi dezvoltarea personală a copilului tău prin intermediul artei. Descoperă o mulţime de activităţi care te vor ajuta să stabilești o relație armonioasă cu acesta, cu un simplu click aici. Copilul tău este un geniu, Știai asta, nu-i așa?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse