De multe ori, ne vedem nevoiţi să aşteptăm un timp mai îndelungat în diverse locaţii: la plata facturilor, la doctor, în staţia de autobuz etc. Dacă şi pentru noi, ca adulţi, aşteptarea este chinuitoare şi uneori chiar o sursă de nervi, imaginează-ţi ce înseamnă pentru copil! În mod clar se vor instala plictiseala, veşnica întrebare repetitivă „Mai stăm mult?” şi, nu în ultimul rând, o stare de agitaţie, generatoare adesea de „boacăne”.  Vestea cea bună este că poţi salva situaţia prin jocuri rapide şi distractive!

Cum poţi evita ca plictiseala să îţi afecteze copilul? Foloseşte-te de jocuri

10 jocuri rapide anti-plictiseală

Nu vorbesc despre a căra după tine jucării, ci de a te folosi de… cuvinte. Cuvintele sunt o resursă excelentă pe care o poţi folosi de fiecare dată în multiple jocuri, indiferent de locul în care trebuie să aştepţi şi să ai răbdare. În plus, jocurile ce folosesc cuvintele au şi valenţe educative pentru cel mic.

Iată câteva beneficii ale jocurilor de dezvoltare a limbajului, pe lângă faptul că sunt nişte remedii anti-plictiseală ideale: însuşirea corectă a limbajului oral, formarea unei pronunţii corecte, dinamizarea vocabularului copilului, lărgirea raporturilor dintre copil şi realitatea înconjurătoare, nuanţarea exprimării, dezvoltarea inteligenţei emoţionale, formarea afectivă a celui mic etc.

  1. Completarea propoziţiilor

Tu vei începe o propoziţie, iar cel mic o va completa cu un cuvânt potrivit contextului.

„Vreau un pahar cu…”

„Merg la bunici cu…”

„Pe cer văd…”

„Autobuzul are…”

Pentru formularea propoziţiilor te poţi inspira cu încredere din mediul înconjurător pentru a-i atrage atenţia copilului asupra locaţiei, oamenilor, obiectelor etc.

  1. Cuvinte opuse

Acest joc este unul foarte popular şi un remediu anti-plictiseală eficient. Ce trebuie să faci? Să rosteşti un cuvânt, iar copilul să spună cuvântul opus (antonimul). Îl poţi ajuta de fiecare dată atunci când nu ştie, iar peste câteva serii de cuvinte să refoloseşti cuvântul pentru a te asigura că l-a reţinut.

mic – mare

frumos – urât

lung – scurt

zi – noapte

  1. Eu spun una/ tu spui multe

Unul dintre jocurile utilizate adesea în grădiniţă, poate fi şi o activitate plăcută între părinte şi copil, iar cel mic va uita de aşteptare. Te poţi uita în jur şi să îi spui copilului câte un obiect, iar el îţi va spune pluralul.

pisică – pisici

scaun – scaune

masă – mese

mână – mâini

  1. Ghicitori

Cu siguranţă ghicitorile sunt printre cele mai distractive jocuri pe care le puteţi practica rapid, indiferent de locul în care sunteţi. Îl poţi ajuta cu indicii suplimentare. Timpul va trece fără ca cel mic să îşi dea seama.

Ce trece pe apă și nu se udă?

Ce lucru se udă în timp ce te usucă?

Mă uit la tine, mă văd tot pe mine.

Are roți, dar nu-i căruță. Are uși, dar nu-i căsuță. Se numește?

  1. Ce faci cu el?

La acest joc, trebuie să ai în minte mai multe obiecte cu care copilul intră în interacţiune. Trebuie să ai în vedere rostirea corectă a întrebării şi răspunsul în propoziţie al copilului.

Ce faci cu pixul? Cu pixul scriu.

Ce faci cu autobuzul? Cu autobuzul călătoresc.

Ce faci cu ciocanul? Cu ciocanul bat cuie.

Ce faci cu prosopul? Cu prosopul mă şterg.

  1. Cum e mai mic?

Ştim deja de tendinţa copiilor de a „alinta” totul, de a le reduce dimensiunile, aşa că acest joc va fi unul lejer, plăcut şi amuzant. Denumeşte câte un obiect (dacă le ai în apropiere şi copilul le poate şi vedea este excelent) şi aşteaptă ca cel mic să îi spună diminutivul.

haină – hăinuţă

floare – floricică

scaun – scăunel

carte – cărticică

  1. Cum face?

Imitarea sunetelor scoase de diverse animale, fenomene ale naturii, obiecte etc. este o bună ocazie pentru copil să îşi exerseze/formeze pronunţia, iar dacă totul este îmbrăcat sub forma unui joc distractiv, cu atât mai bine.

Cum face şarpele?

Cum face albina?

Cum face vântul?

Cum face sirena autoturismului de Poliţie?

  1. Ce nume încep cu… ?

Activarea şi îmbogăţirea vocabularului se pot transforma în jocuri atractive pentru copil. Cu siguranţă că, odată cu intrarea în grădiniţă, deja bagajul lui de nume s-a mărit considerabil. Pornind de la aceasta puteţi juca împreună un joc al numelor.

Ce nume încep cu litera C?

Corina, Cristina, Cosmin, Carmen, Cristian etc.

  1. Cum este?

Din nou îţi propun să te uiţi în jurul tău şi să te foloseşti de ceea ce vezi pentru a începe un joc cu copilul tău. Întreabă-l diverse însuşiri ale obiectelor şi lasă-l şi pe el să te întrebe apoi.

Cum este masa?

Masa este mare/mică/din lemn/ din sticlă etc.

Cum este peretele?

Peretele este tare/roz/acoperit cu tablouri/gol etc.

Cum este maşina?

Maşina este mare/mică/roşie/rapidă/frumoasă etc.

  1. Jocul emoţiilor

Copilul trebuie să ghicească şi să imite, la rândul său, diverse expresii mimico-faciale pentru variate emoţii: bucurie, supărare, entuziasm, furie, dezgust etc.

Dezvoltarea inteligenţei emoţionale a copilului este un aspect foarte important de care depinde cheia succesului său în viaţă. În acest sens îţi recomand jocul EQ Game – Primul instrument din România care dezvoltă inteligenţa emoţională! Ce face EQ Game pentru copilul tău? Îi dezvoltă o mulţime de abilităţi de viaţă, care-i vor asigura reuşita şi, în plus, consolidează legătura părinte-copil. Află mai multe detalii despre Alfabetul Inteligenţei Emoţionale!

Ce ar mai trebui să ştii

10 jocuri rapide anti-plictiseală

Încă din primele luni de viaţă, copiii încep să se joace. Jocul îl ajută pe cel mic să se dezvolte armonios, să acumuleze informaţii, să dobândească deprinderi, să stabilească relaţii interpersonale.

Pe de altă parte, legătura părinte – copil are un rol fundamental în dezvoltarea celui din urmă. De calitatea timpului petrecut cu cel mic depinde succesul său în viaţă. Ca părinţi, putem utiliza jocurile pentru a ne fortifica relaţia cu propriii copii, dar şi pentru a-i educa în mod corespunzător, pentru a-i învăţa lucruri noi, pentru a le forma diverse calităţi şi pentru a-i ajuta să îşi descopere potenţialul.

This Post Has One Comment

  1. Maria Zagnat

    Distractiv & amuzant!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes