Copilul tău își exprimă dorința de a merge la școală, de a lucra cu învățătoarea, arată încredere în a face față noilor sarcini școlare sau, dimpotrivă, își exprimă anxietatea față de provocările noii etape?
Știai că relația dintre copil și părinte sau alte persoane adulte de referință reprezintă baza pentru maturizarea afectivă a acestuia?
Nu există performanțe școlare, nu putem vorbi despre achiziții intelectuale fără un mediu securizant, cald, stimulant în ceea ce privește relațiile cu părinții în care copilul să se dezvolte.
Relația cu copilul tău
Îți propun câteva întrebări care te vor ajuta să conturezi tipul de relație pe care îl ai cu copilul tău. Pe baza acestor întrebări, vei reuși să realizezi o caracterizare cât mai precisă a personalității celui mic. Vei rămâne surprins să constați că sunt atâtea mesaje pe care copilul a încercat să ți le transmită neîncetat prin felul său de a se comporta. Iată întrebările:
- Poți descrie 5 lucruri despre personalitatea copilului? După ce le-ai identificat, gândește-te la un motiv pentru fiecare dintre trăsăturile enumerate. Gândește-te la întâmplări concrete din care să reiasă clar trăsăturile identificate.
- Cum ai descrie relația pe care o ai acum cu copilul tău? Gândește-te la un incident sau o amintire care să susțină descrierea făcută anterior. Când a fost ultima dată când ai simțit că aveți o astfel de relație?
- Ce îți place cel mai mult la relația pe care o ai acum cu copilul?
- Ce ai schimba la relația dintre tine și copil?
- Cum crezi că a fost influențată personalitatea copilului de relația dintre voi?
- S-a schimbat până acum relația cu copilul? În ce fel? Ce sentimente ai în legătură cu această schimbare?
- De care dintre părinți sau adulți este copilul mai apropiat acum? Așa a fost dintotdeauna? Îți dorești sau te aștepți ca acest lucru să se schimbe? Dacă da, în ce fel?
- Din punctul tău de vedere, ce relație are copilul cu mama și ce relație are cu tata?
- Copilul tău se supără des? Ce faci în acele momente? Cum îți vine să acționezi în acele momente? Cum te simți atunci?
- Ce ai făcut ultima oară atunci când copilul tău a fost trist?
- Cum reacționează copilul tău atunci când îi interzici să facă ceva?
- Cum se manifestă copilul atunci când îl lauzi sau îl recompensezi?
- Cum își manifestă copilul tău afecțiunea?
- Cum se joacă cel mic cu alți copii?
- Cum se comportă copilul tău atunci când se află în preajma unei persoane necunoscute?
- Ce îi place cel mai mult copilului tău să facă?
- Ce nu-i place să facă?
- Cum se manifestă copilul dacă îi place sau nu ceva?
Evaluând astfel caracteristicile copilului tău, vei înțelege gradul său de maturizare afectivă și tipul relației stabilite între voi. Identificând-o, vei ști exact care sunt schimbările pe care să le faci pentru ca mediul familial să fie unul care să-i permită copilului o dezvoltare armonioasă.
Mediul familial stimulant
Un astfel de mediu îi oferă copilului încrederea că părinții sunt disponibili în situațiile în care acesta este supărat sau înfricoșat. Cum recunoști un mediu familial stimulant?
- Copilul caută apropierea, contactul vizual sau chiar fizic cu părinții fără a fi vorba despre dependență (cel mic se întoarce cu ușurință la preocupările sale).
- Adultul este disponibil față de cerințele copilului, este sensibil la nevoile acestuia, atent la semnalele transmise.
- Relația de atașament cu părintele este manifestată și în relația cu educatoarea/învățătoarea: copilul este disponibil și receptiv față de mesajele acesteia și ale colegilor; relația dintre ei este una de apropiere, de încredere.
- Copilul este descris atât de părinte, cât și de profesor ca fiind cu inițiativă, încrezător, îndrăzneț, prietenos.
Din toată această descriere, putem concluziona faptul că un copil crescut într-un mediu securizant va fi mai pregătit în perspectiva trecerii la un mediu nou, va fi mai deschis și mai receptiv noilor cerințe școlare, va relaționa bine atât cu învățătoarea, cât și cu colegii, iar reușitele școlare nu vor întârzia să apară.
Dacă te simți depășit de situație sau dacă îți dorești să afli câteva trucuri care să te ajute în meseria de părinte, cartea „Copilul tău este un geniu!” îți vine în ajutor.
În doar 30 de minute pe zi, poţi creşte un copil genial, îl poţi ajuta să se simtă apreciat, să se deschidă, să-și înțeleagă și să se împrietenească cu propriile emoții. Află mai multe de aici.
Mediul familial nesigur
Copilul crescut într-un mediu nesigur își va găsi cu greu echilibrul interior, va întâmpina greutăți în ceea ce privește gestionarea emoțiilor și stabilirea relațiilor cu ceilalți.
Iată caracteristicile unui astfel de mediu:
- Copilul evită contactul fizic sau vizual, arătându-se în permanență preocupat de alte activități.
- Fiind ancorat în joc, copilul comunică puțin, este temător și agitat în situațiile de separare de părinți.
- În relația cu cel mic, părintele nu răspunde nevoilor acestuia, fără ca această atitudine a părintelui să presupună neapărat respingere.
- Pentru a-și descrie copilul, părintele nu folosește foarte multe cuvinte, ba chiar are tendința de a ignora sau minimaliza supărarea, tristețea celui mic.
- Copilul este neîncrezător, timid, are tendința de a se izola.
- Pentru a evita eșecul de adaptare la schimbare (perioada copilului în școală), cel crescut într-un astfel de mediu are nevoie de informații suplimentare în ceea ce privește școala, imaginea învățătoarei.
Concluzia
Familia reprezintă cadrul în care se conturează trăsăturile viitorului adult prin tipul relațiilor afective stabilite, prin satisfacerea nevoilor copilului. Un copil anxios, timid, inadaptat, cu rezultate școlare slabe constituie rezultatul unui mediu familial dezbinat, stresant, pe când un copil încrezător în propriile forțe care se va adapta cu ușurință cerințelor societății este rezultatul unor relații pozitive cu membrii familiei bazate pe dragoste, încredere reciprocă și sprijin.
Un copil ajutat să se integreze în școală cu încredere în sine și în ceea ce poate primi de la noul mediu școlar va exprima optimism și încredere în viață.
Multe dintre experiențele ulterioare ale copilului depind de succesul relației cu familia.
Tu ce fel de relație stabilești cu copilul tău?