Creşterea şi educarea unui copil este un proces care aduce oricărui părinte o satisfacţie enormă. Însă, pe de altă parte, creşterea unui copil este adesea şi epuizantă – şi vine la pachet cu o mulţime de schimbări, prima fiind limitarea considerabilă a timpului liber.
Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare Pew din 2015, peste 59% dintre părinţi susţin că nu mai au timp pentru ieşiri în cuplu, ieşiri cu prietenii sau pentru hobby-urile lor.
Samantha Ettus, scriitoare şi mama a trei copii, susţine faptul că părinţii au tendinţa de a confunda timpul petrecut cu copiii …cu calitatea parentingului. Faptul că petrecem mai mult timp cu copiii nu înseamnă neapărat o garanţie a calităţii relaţiei părinte-copil, la fel cum, mai puţin timp, nu ne face părinţi mai puţin buni. Pe scurt, timpul petrecut cu copilul trebuie să fie bine organizat şi de calitate, oricât ar fi el.
Nu, nu eşti egoistă dacă îţi asculţi nevoile şi dorinţele
Credinţa falsă, potrivit căreia o mamă ar trebui să renunţe la carieră şi la timpul său liber pentru a se dedica exclusiv copilului, nu face decât să aducă şi mai multă frustrare asupra întregii familii. Tocmai de aceea, timpul pe care mama şi-l acordă ei însăşi este extrem de important pentru armonia familiei.
Kristy S. Rodriguez, expert prenatal şi postnatal, susţine faptul că mamele, cu cât îşi oferă lor mai mult şi sunt mai fericite, cu atât au mai mult de oferit întregii familii şi copilului. Timpul liber şi atenţia acordată lor sunt detalii esenţiale pentru sănătatea și bunăstarea noastră”, spune ea.
Viaţa de familie nu se compară cu nimic – şi, cu siguranţă, merită cea mai mare atenţie şi implicare. Viaţa socială este însă şi ea foarte importantă – şi ne ajută să ne menţinem echilibraţi fizic şi psihic, spune Kristy S. Rodriguez, astfel încât ar trebui ca, săptămânal, fiecare părinte să îşi ofere o seară petrecută exclusiv în cuplu, în oraş, cu prietenii sau implicându-se în activităţi care îi fac plăcere.
Gestionarea atentă a orarului nostru ne-ar putea ajuta să oferim timp de calitate familie, dar să ne acordăm şi nouă suficientă atenţie, astfel încât să menţinem în echilibru relaţia cu noi înşine şi cu ceilalţi.
Nu putem oferi la infinit celorlalţi…ceva ce noi nu conţinem. Trebuie să ne reamintim permanent că avem nevoie să fim un întreg echilibrat – pentru a putea construi, mai departe, modelul sănătos pentru copiii noştri.
În acest sens, specialiştii sugerează instaurarea unei rutine sociale. Ce înseamnă aceasta rutină socială?
În primul rând, stabilirea unei zile pe săptămână, cel puţin, în care să ne dedicăm unei activităţi care ne face plăcere: sport, ieşiri la teatru, luarea cinei în oraş, întâlniri cu prietenii, iar în al doilea rând, transformarea acelor zile într-o rutină. Adică… nu renunţa la acele câteva ore care îţi aparţin!
Kristy S. Rodriguez, expert prenatal şi postnatal, încurajează părinţii să renunţe la vinovăţie şi să privească aceste ieşiri ca pe un lucru normal şi frumos, transmiţând exact acelaşi lucru şi copiilor.
„Nu vă cereți scuze, pentru că vă sunteţi prioritari din când în când.” – spune celebra autoare şi mama a trei copii, Samantha Ettus.
În loc să le spui copiilor tăi: „Îmi pare rău că ies, mă întorc curând şi îţi acord tot timpul meu, mai bine spune-le cu deschidere şi bucurie Ghici ce face mama în seara asta? O să ies cu prietenii mei și va fi atât de distractiv! Când mă întorc… îţi voi povesti şi ţie!” O zi sau două pe săptămână, fiecare mamă sau cuplu îşi poate rupe câteva ore în care ei să fie prioritari, timp în care copilul va socializa cu bunicii, o prietenă sau bonă, oportunitate de ieşire a copilului din zona de confort.
În plus, menţinerea vieţii sociale este extrem de importanţă mai ales pentru că, odată investit tot timpul în familie, apare şi tendinţa de retragere şi izolare, spune Kristy S. Rodriguez, expert prenatal şi postnatal. Ce se întâmplă mai târziu? După o perioadă lungă petrecută astfel, reluarea contactului cu viaţa socială ar putea fi dificilă , iar acomodarea neplăcută. Trebuie să învăţăm să găsim echilibrul – astfel încât să le putem oferi copiilor tot ce e mai bun, fără să ne anulăm cu totul pe noi, dorinţele şi nevoile noastre.
Din iubirea de sine izvoraşte iubirea pentru ceilalţi. Nu putem oferi ceea ce nu avem nici noi.
Începe cu paşi mici
Chiar și cele mai aglomerate mame pot găsi timp pentru sine, spune Kristy S. Rodriguez, expert prenatal şi postnatal.
Găseşte câteva minute în fiecare zi, în care să asculţi o melodie, să priveşti pe fereastră, să te bucuri de o cafea.
Reorganizaţi-vă programul astfel încât partenerul să poată petrece cu copilul măcar o jumătate de oră pe seară, timp în care tu să te poţi retrage în dormitor şi să citeşti sau să te odihneşti. Faceţi asta unul pentru celălalt – şi nu uitaţi de rutina socială de care menţionăm mai sus.
Meditaţia, gimnastica, muzica liniştitoare şi investirea câtorva minute în hobby-urile voastre, în fiecare zi, vă pot ajuta să vă menţineţi în echilibru şi să nu pierdeţi contactul cu realitatea din afara locuinţei.
Ce ar mai trebui să ştii
Perspectiva ,,Nu am timp” ar trebui schimbată cu perspectiva ,,Trebuie să găsesc timp”. În cele mai multe zile, dacă nu toate, există cu siguranţă câteva minute, oricât de puţine, în care să facem ceva ce ne bucură sufletul şi ne oferă energie şi o gură de aer.
Multe mame se simt vinovate pentru că se gândesc la ele. Se judecă pentru că îşi doresc timp doar pentru ele şi pentru pasiunile lor. Îşi fac griji că îşi neglijează familia. Scriitoarea Jessica N Turner susţine însă că, atunci când mama se bucură de ea însăşi fără vinovăţie, copilul are o mulţime de beneficii: vede un model pozitiv, învaţă ce înseamnă independenţa, cum să gestioneze timpul corect şi cum să empatizeze cu ceilalţi şi să le înţeleagă acestora nevoile mai bine.
Prin timpul pe care mi-l acord mie, ofer copiilor mei un model sincer şi le spun deschis: Pasiunea mea contează. Eu contez. Nu vreau ca imaginea mea în faţa copiilor să fie doar aceea a persoanei care spală, calcă şi îi duce la şcoală, pentru ca seara să revină şi să pregătească cina.. Vreau să mă vadă ca o femeie creativă, care îşi iubește prietenii și îşi oferă timp pentru nevoile ei. Vreau ca ai mei copii mei să vadă o mamă care se apreciază. Iar apoi ei să facă acelaşi lucru.
Prin urmare, renunţă la vinovăţie şi la credinţe false, înlocuieşte scuzele cu o motivaţie mai puternică – şi acordă-ţi timpul de care ai nevoie pentru a fi fericită şi a radia de energie şi fericire pentru familia ta.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 1.3K shares
This Post Has 5 Comments
Multumesc pentru tot ceea ce faceti! Sunteti un sprijin real in cresterea copiilor mei si pentru bunul mers al familiei mele! ❤️
Și noi mulțumim. Ne bucurăm că aveți rezultate din cele mai bune și că ați găsit la noi ceea ce cautați.
Mulțumim ,sunteți minunați și ne sunteți de mare ajutor pt creșterea sănătoasă a copiilor și pt noi părinți un ajutor sa învățam cum săi creștem mai frumos și sănătos ! Va îmbrățișăm cu drag
Ne bucurăm că informațiile vă sunt de folos. Vă dorim spor în implementare!
Multumim pentru articole.Sa stiti ca si bărbații va urmaresc