Cu toții avem ceea ce se cheamă „voce interioară”. Dacă această voce interioară are tendința de a rula mereu un discurs pesimist, negativ și autocritic cu ambiții neîmplinite, spre perfecțiune este clar că imaginea de sine a persoanei respective este negativă.
Imaginea de sine ne influentează comportamentele. Atunci când avem o imagine de sine pozitivă ne este mai ușor să ne îndeplinim obiectivele.
Imaginea de sine pozitivă ne dă entuziasm, energie și determinarea necesară pentru acest lucru iar obstacolele sunt percepute ca provocări ce trebuiesc depăsite pentru atingerea obiectivelor.
O imagine de sine negativă te face să-ti scadă motivatia sau chiar o anihilează prin lipsa încrederii în forțele proprii („ce rost are să încerc oricum nu voi reusi”, „nu sunt in stare” etc.) ducând, la comportamente de evitare.
Stima de sine crescută și încrederea în forțele proprii se dobândesc în copilărie și depinde de educația pe care o primim de la părinți.
Iată cum poți avea copii cu stimă de sine ridicată și cu încredere în forțele proprii:
1. Crează o atmosferă pozitivă
Critica constantă are un efect negativ de lungă durată asupra încrederii în sine al copilului tău. Încearcă să eviți să te concentrezi asupra a ceea ce a făcut greșit și să-i aduci la cunoștință ce dorești să vezi mai mult: „A fost minunat să te văd că o ajuți pe sora ta.”
Certurile și luptele de putere dintre părinți afectează profund copiii. Auzind des voci furioase (chiar si in somn) copiii devin mai sensibili la emoțiile negative și mai stresați în viata lor de zi cu zi.
A recunoaște faptul că faci acest lucru poate fi uneori suficient pentru a schimba lucrurile, dar dacă nu o puteți controla, căutați sprijin.
2. Schimbarea vine dacă o facem în mod conștient -nu ne schimbăm doar pentru că avem un copil
A fi părinte poate fi destul de greu uneori, mai ales dacă nu ai avut o relație grozavă cu părinții tăi. Atunci când devenim părinți aducem în relația cu proprii copii emoțiile noastre din copilărie, spre a fi vindecate.
Este foarte important să apelăm la ajutor specializat în acest proces de vindecare. Cu cât ne simțim mai susținuți, cu atât ne vom putea sprijini copilul mia bine.
3. Emoțiile copilului tău sunt importante
Cercetările arată că limbajul corpului și expresiile faciale, sunt importante atunci când ne învățăm copiii despre emoții.
Cu cât îi învățăm pe copiii emoțiile mai repede, cu atât se simt mai în siguranță și învață să le gestioneze mai bine. Spunând lucruri precum „Arăți ca și cum ai avea nevoie de odihnă”, arată copilului că ai înțeles și ai recunoscut sentimentele sale.
Observ că ești trist, pot să te ajut cu ceva? Ai nevoie să vorbim despre asta?
Copiii se simt susținuți și iubiți atunci când îi acceptăm cu emoțiile lor.
4. Nu lua lucrurile personal
Atunci când copilul tău spune sau face ceva care te supără, întreabă-te:
- „De ce?”. De ce se comporta așa?
- Ce se întâmplă cu adevărat?
Comportamentul copilului tău nu este un atac personal asupra ta. Comportamentul său arată că el trece prin emoții care sunt greu de gestionat pentru el în acel moment.
Ceea ce are el nevoie este să continui să crezi în el și să-i oferi afecțiune.
Este treaba noastră în calitate de părinți, să vedem lucrurile în ansamblu, să reparăm neînțelegerile și să aducem lucrurile înapoi pe calea cea bună.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 262 shares