Copilului tău îi este greu să-și facă prieteni?

În acest articol vei afla cum îl poți ajuta să-și facă prieteni adevărați. Și cum să facă diferența dintre prietenii adevărați și cei care doar își urmăresc interesul.

Prieteni avem cu toții dar câți dintre ei sunt acolo cu adevărat și câți își fac apariția doar când au ceva de câștigat? Oare cei din urmă sunt cu adevărat prieteni sau doar persoane cu care-ți pierzi timpul doar ca să spui că ai prieteni?

Primul pas pe care trebuie să-l faci înainte să îți poți învăța copilul despre prietenia pură, este să te uiți chiar la anturajul tău. Câți dintre ei sunt acolo să te sprijine fără să te judece și câți dintre ei apar doar atunci când interesele lor sunt în joc?

Ce este un prieten adevărat, de fapt?

Un prieten adevărat e persoana care, în primul rând, a fost lângă tine atunci când viața ta nu era tocmai roz. E acela care a pus viața lui pe locul doi ca să-ți arate cât de important ești tu și cât însemni pentru el.

A fost acolo când credeai că nu mai este nici o soluție la problema ta. Și ți-a arătat că, de fapt, ai o mulțime de soluții atunci când crezi în tine cu adevărat.

Prietenul tău adevărat te ajută să fii cea mai bună versiune a ta, acceptându-te așa cum ești, având încredere în tine și în deciziile tale. Toate astea fără să te judece. Pentru că prietenul tău adevărat știe că ești o persoană minunată și, indiferent de alegerile tale, tu vei reuși în viață.

O persoană atât de specială te ia în brațe și îți simte toate grijile. Te întreabă cum ești dar nu te obligă să-ți expui problemele dacă nu ești pregătit sau dacă nu vrei. Nu îți cere să îți faci programul după nevoile lui și nu are așteptări de la tine. Pur și simplu, te iubește așa cum ești.

Persoana specială

Vrea să fii fericit în orice situație și suferă, la propriu, atunci când te vede necăjit. Un prieten adevărat nu profită de bunătatea ta și nu te face să te simți presat sau vinovat de evenimentele din viața ta.

Un prieten adevărat te înțelege. Știe că ai o viață în afară de prietenia voastră și nu îți cere să renunți la nimic din viața ta. Pur și simplu, vrea să facă parte din ea și atât. Fără cerințe, fără așteptări, fără regrete și schimbări de personalitate.

Sunt sigură că asta vrei și pentru copilul tău: persoane care să-i fie alături la bine și la greu, pentru totdeauna, necondiționat. Și sunt la fel de sigură că ai vrea ca și copilul tău să fie un astfel de prieten pentru oamenii dragi lui.

Cum îl poți ajuta să-și facă astfel de prieteni încă din copilărie?

1. Învață-l cât de important e să aibă încredere în el/ea.

Începe cu relația dintre voi doi. Copilul învață cel mai bine prin exemplu. Ce vede la tine va face și el (observă și propriile tale relații de prietenie, sunt ele bazate pe încredere?).

Oferă-i în primul rând încrederea ta: ai încredere că el poate rezolva probleme/situații de unul singur și nu îi judeca alegerile. Dacă el va lua o hotărâre care va aduce o consecință mai puțin plăcută; își va aduce aminte doar că ai fost acolo și ai crezut în el. Oricare ar fi rezultatul.

Asta îi va întări încrederea în sine și va vrea să o împartă și cu oamenii din jurul lui.

Va atrage copii la fel ca el, cu o încredere de sine debordantă și vor avea șansa să lege prietenii pe viață, doar susținându-se unul pe altul în deciziile lor.

2. Spune-i despre echilibrul care trebuie să existe în tot și în toate.

Pentru ca o relație să funcționeze ea trebuie să fie echilibrată. E la fel cu toate în acest Univers, fără echilibru nu putem realiza nimic în viață. De la viața de familie, carieră, până la cele mai frumoase prietenii, avem nevoie de echilibru.

Învață-ți copilul că o prietenie adevărată are nevoie de 2 persoane și amândouă trebuie să dea: iubire și încredere. Atunci când doar unul dă, echilibrul din relație dispare și relația nu e pură. Nu e bazată pe aceleași valori și nu va merge.

Dacă va merge va fi doar pentru că cel care dă continuu acceptă situația și vrea să dea la infinit. Însă asta îl va stoarce de energie și, pe termen lung, nu îi va aduce nici o satisfacție.

Spune-i copilului că e bine să dea necondiționat, fără așteptări. Însă dacă nu are nici o satisfacție când face asta să-și pună întrebarea:

“Mă ajută această prietenie să evoluez și să fiu mai bun sau doar îmi consumă toată energia?”.

Dăruiește necondiționat

Dacă al tău copil dăruiește necondiționat însă toată dăruirea lui nu este apreciată, ba mai mult exploatată la maxim, atunci el/ea va ști că este într-o relație de prietenie toxică.

Astfel de relații neechilibrate nu ne aduc nici un beneficiu și avem toată puterea să spunem NU și să trecem mai departe.

Învață-ți copilul cum să fie echilibrat și la ce să se aștepte de la un prieten adevărat. De obicei, dacă dai necondiționat și din suflet, primești la fel înapoi. Însă câteodată teoria nu seamănă deloc cu practica.

Și, de cele mai multe ori, ajungem să fim dezamăgiți. Și odată cu dezamăgirile ne închidem inimile și ne pierdem încrederea în oameni.

Dacă îi învățăm pe copii cum să facă diferența dintre un om echilibrat și unul care doar cere fără să dea; copiii noștri pot să hotărască dacă acea prietenie merită timpul lor; înainte ca o dezamăgire să se întâmple.

3. Învață-l să-l accepte pe celălalt așa cum e.

Învață-ți copilul ce e acceptarea. Explică-i cum el poate să nu fie de acord cu ceva, însă chiar și așa, poate accepta acea situație/propunere/idee. A accepta nu înseamnă a face ce altcineva zice sau crede.

A accepta înseamnă a recunoaște că celălalt are păreri și idei diferite de ale tale și chiar asta îl/o face să aibă propria lui personalitate.

Fiecare dintre noi suntem diferiți: avem perspective de viață diferite, avem idei diferite despre cum ar trebui să ne îmbrăcăm. Până și papilele gustative ne zic că avem gusturi diferite.

Și atunci, dacă putem fi atât de diferiți unul de celălalt, de ce să nu ne acceptăm așa și să vedem partea frumoasă a diferențelor ăstora. Suntem oameni unici și cu personalități minunate, tocmai pentru că avem idei diferite.

Învață-ți copilul să-și accepte prietenul așa cum este. Ș să nu încerce să-l schimbe în ceva ce el ar dori să fie. Spune-i câte are de învățat de la prietenul lui doar prin faptul că el este “altfel”; și cum pot diferențele astea să le facă prietenia și mai frumoasă.

Acceptarea

Într-o zi unul poate fi jucător la un meci de fotbal. Iar în următoarea zi spectator la meciul de baschet al prietenului său. Într-o zi pot merge în parcul de lângă bloc pentru că are multe locuri unde te poți ascunde. Iar a doua zi pot merge în parcul ăla cu leagăne care zboară până la cer.

Acceptarea e o calitate care îi va aduce doar bucurii copilului tău. Și aici nu vorbesc de acceptarea șantajului emoțional sau oricărei alte forme de șantaj sau alte obiceiuri distructive. Aici vorbesc strict de acceptarea personalității celeilalte persoane.

A avea prieteni adevărați e lucru mare în ziua de astăzi. Trăim într-o lume unde răutatea încă predomină. Însă tu îți poți ajuta copiii să diferențieze între un prieten bun și altul cu valori total diferite de ale lui.

Viața e mai frumoasă când ai un prieten adevărat lângă tine.

P.S.: Noi, părinții, nu vom fi lângă ai noștri copii pentru foarte mult timp, așa că haideți să ne asigurăm că au prieteni de nădejde lângă ei pe drumul minunat al vieții.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse