Uneori ne mai scapă câte o înjurătură în faţa copilului. Și acest lucru ne face să ne simţim vinovaţi sau chiar să ignorăm acest aspect de cele mai multe ori.

Pentru că orice fiinţă din Univers fuge de vinovăţie, nu e aşa?

O să îţi spun 5 motive pentru care nu este indicat să „ne scape” înjurătura în faţa copiilor.

1. Pentru că eu sunt adult!

Ok, sunt adult. Și asta nu presupune că sunt liber să îmi descarc frustrările printr-o înjurătură bine plasată la momentul potrivit?

Păi nu. Tocmai asta e și ideea. Cum o să reacționeze copilul tău la vârsta ta când o va auzi tocmai de la tine, modelul lui/ei în viață?

O să perceapă că este absolut normal să înjuri uneori și atunci cine îl/o va opri să folosească o înjurătură de câte ori are ocazia.

Cu siguranță că nimeni, așa că este indicat nu doar să te abții. Ci și să ți le scoți definitiv din vocabular.

Chiar dacă la început va părea că nu o să scapi niciodată de ele, încet, încet ele vor dispărea de acolo cu siguranță.

2. Pentru că ei sunt copii

Ei ne copiază întru totul și nu vor asculta întotdeauna ceea ce spunem prin cuvinte. În schimb, întotdeauna vor copia comportamentul atât de la tine cât și de la partenerul tău/partenera ta.

Pentru că, exact asta fac, copiii, copiază ceea ce este bun și acceptat de către ei ca fiind un model. Iar tu ca părinte ești primul model din viața lui. Și el va copia întocmai fără ca măcar unul dintre voi să conștientizeze acest lucru. Așa că, te rog frumos, să te abții la a înjura, cel puțin când este copilul în preajma ta.

Așa că puterea exemplului întrece puterea teoriei transmise prin viu grai!

Puteți încerca să vă jucați împreună jocul EQ Game – Alfabetul Intelingenței Emoționale. Veți învăța amândoi să vă identificați și controlați mai bine emoțiile zilnice și astfel să gestionați frustrările fără a fi nevoie de înjurături.

5 motive pentru a te abține de la o mică înjurătură în fața copilului 1

3. Pentru că limbajul lor e codat

Ei au propriul limbaj care este drăguț și amabil din toate punctele de vedere și o înjurătură introdusă în acest limbaj este ca un trol într-o lume de vis, așa că, încă o dată:

Te rog frumos să te abții!

Gândește-te că ai o lume de basm în care trăiesc doar prinți, prințese sau trenulețe frumoase și amabile care sunt personificate și mai mult decât atât fac fapte bune, atât de bune încât dacă apare o înjurătură în această lume e ca și când a intrat un virus de calculator în lumea lor.

4. Pentru că a fi părinte este o mare provocare

De câte ori nu te-ai întors de la baie și ai găsit mâncare aruncată pe joc sau apă aruncată peste tot.

De obicei, în astfel de momente ne-ar prinde bine o mică înjurătură, dar e bine să nu existe în vocabularul nostru pentru că ei o vor adopta instantaneu.

Pe lângă numeroasele provocări pe care le avem ca părinți, ar fi indicat să o adăugăm și pe aceasta, pentru că uneori este o provocare să ne abținem.

De exemplu, când toaleta este înfundată cu hârtia igienică pentru că al tău copil a vrut să se joace în baie.

5. Pentru că până la maternitate am făcut-o deja de mult prea multe ori.

Ai avut perioada ta în care nu conta cine și cum te aude și o înjurătură era numai bună în anumite momente.

Dar atunci erai singur(ă) și nu conta prea mult acest aspect.

Acum contează și uneori contează mult prea mult. Așa că, te mai rog încă o dată frumos, nu înjura în fața copilului tău.

Ar mai fi o situație de evitat. Și anume, acea în care copiii noștri ar fi colegi și ar avea și alți colegi și în clasa lor nimeni nu înjură.

Eu asta sper!

Poate că sunt și eu în lumea lor de basm!

Hmm.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes