Suntem în epoca vitezei. Informația circulă rapid, oamenii călătoresc rapid, obiectele se fabrică rapid, sporturile se practică în viteză. În fiecare zi mai apare câte-un record, câte-o nouă descoperire. Iar lumea suferă schimbări într-o viteză greu de urmărit.
Sunt copiii noștri pregătiți pentru asta? Cum vor face ei față noii lumi, invadată de stimuli care se-nmulțesc exponențial de pe-o zi pe alta? Ce nevoi au ei? Suntem noi pregătiți să-i înțelegem?
Ce-și doresc copiii? Și ce vrem noi de la ei?
Arta e condiționată de prezent și pregătește societatea viitoare. Aceasta era viziunea sociologului și filosofului francez Auguste Comte (1798 – 1857), întemeietorul teoriei pozitivismului. Cum arată lumea după 162 de ani de la moartea sa?
În primul rând, lumea nu prea pare să fie pătrunsă de spiritul pozitivismului. Există o inflație informațională greu de controlat, iar așteptările oamenilor sunt la cel mai înalt nivel. Oamenii vor pace și prosperitate, vor etică și morală, vor succes și fericire. În schimb, pe fețele oamenilor citim multă oboseală și frustrare.
Iar școala este în contratimp cu nevoile oamenilor. Studiul artelor, cel care stimulează direct creativitatea, este încă la coada priorităților. Câte ore de desen și de muzică n-au fost înlocuite cu matematica sau limba română? În afară de desen și muzică, ce altă artă a mai pătruns în școli?
Raportul față de creativitate – o problemă universală
Vă imaginați că problema asta se manifestă doar la noi? Nici pe departe. Mai mult, chiar și oamenii se află în contratimp cu așteptările lor: se lasă învinși de prejudecăți. Așteaptă creativitate și originalitate, dar activitățile asociate acestor abilități sunt considerate cel puțin neserioase.
Între timp, toate studiile referitoare la dinamica și nevoile din piața muncii arată (pe cale științifică) faptul că acum e nevoie mai mult ca niciodată să fim creativi. Până acum noi am creat mașinile și le-am integrat în viața noastră. În lipsa creativității, urmează vremuri în care mașinile ne vor integra pe noi în viața lor.
Despre toate astea, eu și Emilia Furduiu v-am vorbit în ultimele 10 zile. Despre limite și prejudecăți, despre creativitate și inteligențe multiple. Despre vechi și nou.
Răspunsul teatrului la nevoile permanente
„Filmele te vor face faimos; Televiziunea te va face bogat; Dar teatrul te va face bun” – Terrence Mann, actor și regizor american, unul dintre cei mai de succes oameni de pe Broadway.
Este teatrul o artă completă? Teatrul este o paletă de unelte pentru descoperirea de sine și a lumii în care trăim. Pentru asta am creat Teatrul Tikaboo. Cu ajutorul său copilul tău poate acum să beneficieze de resursele acestei arte.
Ce vrea un părinte de la copilul său?
– Să scrie și să citească;
– Să poată înțelege și interpreta un text (flux de informații);
– Să știe să socotească;
– Să înțeleagă utilitatea rutinei;
– Să știe să asculte activ; să fie atent;
– Să-și dezvolte memoria;
– Să fie original;
– Să-și dezvolte talentul cu care a fost înzestrat;
– Să aibă un minim de îndemânare;
– Să fie ordonat; să-și creeze un sistem de ordine;
– Să se integreze în societate; să fie acceptat în societate așa cum este;
– Să gândească independent (cu capul său);
– Să-și formeze o carieră (pe cât se poate pliată pe pasiunile sale).
Pentru a fi creativi, trebuie să le oferim copiilor o bază pentru acest lucru. Un fel de abecedar, de bază a creației. Cum răspunde teatrul problemelor de mai sus? Iată cum te poți folosi de Teatrul Tikaboo pentru a construi fundația dezvoltării copilului tău:
– Scenariul scris reprezintă baza pentru citire și interpretare; încurajez cu toată inima crearea unor scenarii noi!
– Inventarul decorurilor și personajelor sprijină atenția, solicită un minim de ordine și stimulează socotitul;
– Construcția propriu-zisă a teatrului solicită răbdare, atenție și îndemânare; implică-te! Faceți din asta o activitate care să vă apropie, să vă descoperiți reciproc;
– Pentru a putea interpreta spectacolul este nevoie de repetiție. Repetiția stimulează ordinea: crearea și respectarea uneia!
– Interpretarea scenariilor propuse va fi mereu unică: nu doar de la copil la copil, ci și de la o interpretare la alta. Așa e și-n arta teatrală. Fiecare interpretare e unică! Fiecare mod de interpretare este original!
– Interpretarea în fața publicului presupune curajul discursului public. Înseamnă un pas în plus spre integrarea socială, o pârghie spre lumea largă. Interpretarea solicită memorarea unor pași, a unor replici, inclusiv alea inventate de copil!
Resursele teatrului – izvor de creativitate
Nu știi ce talent are? Vezi care parte a teatrului îi stârnește atenția și interesul mai mare. E textul? Să fie desenele? Să fie muzica? Să fie construcția?
Încurajează-ți copilul să interpreteze scenariile. Să folosească sunete, muzică. Folosiți dispozitivele electronice în acest sens. E nevoie de lumină? Dă-i o lanternă. Sau o lampă. Sau alte surse de lumină! Pune-i la dispoziție cât mai multe resurse și încurajează-l să-și facă spectacolul cât mai complex!
Încurajază-l să-și facă propriul scenariu. Să-și deseneze propriile decoruri și personaje. De ce nu, să-și construiască propriul teatru! Poate din cutii de pantofi, poate din lemnele culese din pădure, din pietrele din parc sau scoicile de pe plajă. Vezi ce funcționează și de care ramură este mai atras. Ajută-l să-și descopere abilitățile și insistă pe ele.
Abilitățile se pot transforma în pasiuni. Pasiunea, odată sprijinită, se poate transforma într-o carieră. Nu uita: pasiunea te face să muncești mai mult, nu mai puțin!
Jocul de-a teatrul – cum și ce câștigi
Nu există un mod corect sau greșit de interpretare. Întreabă-l ce face și de ce face. Învață-i modul natural de gândire, pentru a ști pe viitor ce, cum și cât poate fi modelat.
Filmați-vă! Poate ieși nu doar un spectacol de teatru, ci un film! Filmarea poate fi o simplă amintire, sau o resursă de studiu, de autocunoaștere!
Creativitatea este arta de a găsi noi soluții cu ceea ce ai la dispoziție. Este despre modul cum exploatezi resursele, nu despre o magie a inventării unor resurse noi. Teatrul Tikaboo exact asta pune la dispoziție: resursele teatrale pentru creativitate!
Teatrul ajută să dezvolți multiplele inteligențe ale copilului tău. Stimulează-le! Școala încă nu știe cum s-o facă. Nu știi cât de dezvoltată e fiecare din ele, până nu testezi. Află! Teatrul Tikaboo este o sumă de resurse. Folosește-le.
Adu arta în folosul copilului tău
Arta este în orice meserie. Teatrul este o sumă de meserii, de arte, de cariere. Teatrul Tikaboo este un joc de-a teatrul. Este un mod de a scoate la suprafață artistul din cel mic.
Descoperă resursele nenumărate ale acestei arte și pregătește-ți copilul pentru o nouă paradigmă: cea a creativității!
[vc_row][vc_column][us_btn label=”Află mai multe despre Teatrul Tikaboo” link=”url:https%3A%2F%2Ftikaboo.ro%2Fteatrul-tikaboo%2F||target:%20_blank|” style=”3″ align=”center”][/vc_column][/vc_row]
Picasso spunea:
„Fiecare copil este un artist, problema este să rămână artist şi atunci când va creşte.”
Succes!
Dan,
Omul cu-ntrebări
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 38 shares