Bună seara! Astăzi vorbim despre felul în care muzica îi influențează pe copii și cum ajută la dezvoltarea armonioasă a acestora. S-au făcut multe studii pe acest subiect iar rezulttele u fost asemănătiare: muzica aduce o stare de bine și ajută la dezvoltarea mai multor abilități de care copiii au nevoie în dezvoltarea lor.
Beneficiile muzicii asupra fătului
Studiile au confirmat faptul că încă din viața intrauterină muzica este benefică bebelușilor. Atunci când mamele însărcinate ascultă muzică, aceasta nu le ajută doar pe ele să se relaxeze, ci are și o influență pozitivă asupra dezvoltării fătului.
Încă de la 16-18 săptămâni de viață intrauterină, copiii încep să audă primele sunete, iar după 24 de săptămâni întorc capul în direcția din care vine zgomotul. În ultimile săptămâni de sarcina, bebelușul recunoaște
- vocea mamei
- limba ei maternă
- tiparele verbale și ritmul în care vorbește.
Așadar, din ultimul trimestru de sarcină îi putem cânta copilului melodii menite să liniștească:
- cântece line
- melodii drăguțe care inspiră fericire
- muzica clasică
Muzica și rutina de somn a bebelușilor
Muzica produce emoții, deci este mereu recomandată pentru cei mici și este foarte potrivită a fi folosită în rutina de somn a bebelușilor. O melodie familiară devine ca o ședință de terapie prin muzică pentru bebeluș.
Muzica potrivită pentru rutina de somn
- redată la volum încet
- să fie liniștitoare, relaxantă
- să creeze o atmosferă calmă, pentru a ajuta la stabilirea tiparelor de somn.
Melodiile line, calme, repetitive va determina scăderea ritmului cardiacă. Însă nu trbuie să subestimăm influența mamei sau a tatălui atunci când aceștia cântă. Vocea lor este familiara și ritmul ei, liniștitor.
În toate colțurile lumii, în toate culturile, mamele folosesc cântecele pentru a-și calma copiii, pentru a le atâta dragostea lor și pentru a se conecta cu ei.
Capacități dezvoltate cu ajutorul muzicii
Copiilor nu le place doar să asculte, ci și să “compună”. Cei mici, până într-un an, încep să scuture de obiectele care fac zgomot și ascultă cu încântare. Încep apoi să bată cu lingurile în oale și farfurii, aplaudă, tropăie, pocnesc și se amuză.
Cu cât cresc, cu atât se dezvoltă și capacitatile copiilor de a se exprima prin muzică.
- abilitățile motrice fine și grosiere (balansul, coordonarea): în timp ce se legănă, se rotește sau se ridică pe vârfuri.
- gândirea independent: copiii decid singuri unde să pună pasul, cum să țină mâinile sau cât de tare să cânte.
- dezvoltarea cognitivă: copiii se concentrează pe două lucruri de o dată – cântec și dans; în acest fel își folosesc ambele emisfere cerebrale.
- matematica subliminală: cântecele înseamnă și numărat și socotit; prin cântec, copiii învață să țină ritmul.
- abilitatile de vorbire: chiar dacă nu știu versurile bine, copiii își exersează limbajul.
- inteligenta emoțională: de cele mai multe ori, simțim ceva în timp ce cantăm și dansăm.
Neurocercetătorii fac studii de zeci de ani asupra creierului uman și au descoperit întamplător că muzicienii au creierul diferit de restul oamenilor.
Și când spun muzicieni, se referă la:
- persoanele care au învățat sa cânte la un instrument muzical, predat de un profesor (au luat lecții săptămânal);
- persoane care știu să citească partiturile muzicale;
- persoane care au cântat în ansambluri muzicale pentru cel puțin 2 ani.
Studiile s-au desfășurat cu ajutorul aparatului RMN. Participanții au fost puși să desfășoare diverse activități: să citească, să rezolve probleme de matematică, urmărindu-se în acest timp, pe monitorul RMN-ului, centrii nervoși activați în creier. Surpriza a venit în momentul în care au fost puși să asculte muzică. Centrii nervoși activati în același timp erau mult mai mulți, producându-se un adevărat foc de artificii în creier.
De ce are educația muzicală un asemenea efect asupra creierului? Pentru că lucrează cu 3 zone în același timp:
- vizuală
- auditivă
- motorie.
Este ca și cum am face un antrenament complet pentru creier. Și printre lucrurile surprinzătoare care s-au descoperit a fost și un corp calos mai mare la muzicieni. Acesta este puntea de legătura dintre cele doua emisfere cerebrale, care permite mesajelor sa călătorească mai repede dintr-o parte in alta și pe trasee foarte creative.
Beneficiile educației muzicale
Un beneficiu al educației muzicale este faptul că ne învață să fim confortabili în situații inconfortabile, cum ar fi studiul (când învățam cerem corpului și creierului să facă lucruri pe care nu le-a mai făcut).
Mai mult decât atât, muzicienii
- rezolvă puzzle-uri mult mai rapid și mai creativ;
- rezolvă probleme complexe cu componente logice, strategice, conceptuale și emoționale;
- au o memorie foarte bună.
Educația muzicală are influență și asupra IQului. Muzicienii care au învățat să cânte la un instrument muzical cel puțin 2 ani înainte de vârsta de 7 ani, au un IQ cu 7,5 puncte mai mare decât media. Aparent nu este mult, însă ținând cont că IQul mediu este de 100 de puncte, iar la 130 ești considerat genial, 7,5 puncte reprezintă 20% din această diferență.
Așadar, muzica nu dor că aduce fericire, dar este benefică și în dezvoltarea abilităților necesare dezvoltării copiilor. Vă recomandăm și un mic test pe care să-l faceți împreună cu copiii. Faceți un playlist cu melodii din diverse genuri muzicale și întrebați-i cum fiecare melodie în parte îi face să se simtă. Un fel de descoperă emoția, dar pe fundal sonor. O puteți face jucându-vă și EQ Game, un joc prin care vă dezvoltați inteligența emoțională. Iar prin programul GENIU, puteți aprofunda mai intens împreună cu cei mici toate abilitățile necesare dezvoltării inteligenței emoționale.
Vrem să auzim și de la voi. V-ați folosit de cântece și dans pe toată perioada creșterii copiilor?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares