Copiii mei, mari de acum, încă mă provoacă să răspund la întrebarea “Moș Crăciun există?”. Răspunsul meu a fost invariabil de-a lungul timpului – Moș Crăciun este despre iubire, despre dăruire, despre armonie, despre bucurie și despre oameni dragi alături și în suflet.
De aceea, cred că sezonul sărbătorilor de iarnă este un moment bun pentru a crea o atmosferă specială de familie, precum și amintiri minunate pentru copilul tău. Cum să faci magia Crăciunului să dureze mai mult de câteva ore? Cum să transmiți copilului tău alte valori decât cele legate de consum? Ei bine, experimentează magia Crăciunului … înainte și după Crăciun!
Așteptarea Crăciunului poate fi extrem de interesantă pentru copilul tău; așa că ne–am gândit să-ți amintim câteva activități care îl vor ajuta să aștepte cu nerăbdare până în ziua cea mare. Iată-le:
Calendarul
Copiii mici nu înțeleg ce înseamnă 4 săptămâni sau 24 de zile. Pentru a-l ajuta pe copil să înțeleagă trecerea timpului într-un mod concret care să-l determine să aștepte până la Crăciun, poți să-l pui să verifice fiecare zi care trece pe un calendar, făcut chiar împreună. El va ști astfel câte zile rămân înainte de Crăciun.
Scrisoarea către Moș Crăciun
Așteptând cu nerăbdare ziua cea mare, îți poți invita copilul să „scrie” o scrisoare către Moș Crăciun. Discută cu copilul tău despre ce ar dori să scrie în scrisoare (de exemplu: salutări, mulțumiri pentru cadourile din anul trecut, pentru oamenii din jur, pentru experiențele trăite și, evident, cadourile pe care ar dori să le primească. Aici avem și câteva sugestii pentru tine.
Micuțul tău poate face un desen pentru Moș Crăciun. De asemenea, poate lipi imagini cu ceea ce ar dori să primească. Lasă-l să ceară numărul de cadouri pe care le dorește. Dacă îți par prea multe, explică-i că s-ar putea să nu primească tot ce a cerut pentru că Moș Crăciun are în grijă copiii din întreaga lume, însă sugerează-i să le sublinieze pe cele mai dorite. În acest fel, vei evita să fie dezamăgit atunci când își desface cadourile.
Pregătiri
Pentru copii, Crăciunul echivalează adesea cu primirea cadourilor. Pentru a-l introduce pe micuțul tău în plăcerea de a dărui, încurajează-l să facă desene și meșteșuguri (coronițe, ghirlande, brăduți, aranjamente ) pe care să le ambaleze frumos și să le ofere, ulterior, membrilor familiei.
Când decorezi bradul, invită-l pe copilul tău să te ajute; va fi fericit să o facă. Cu toate acestea, nu fi dezamăgit dacă nu te ajută până la final; copiilor mici le este greu să facă o activitate care durează mult.
Nu uita, ca-n tot acest timp să creezi o atmosferă aparte – colindele ce răsună în surdină, un ceai aburind și niște fursecuri aromate s-ar putea să-i rămână în suflet pentru toată viața.
Cu siguranță, copilului tău îi va face plăcere să te ajute să împachetezi cadouri, mai ales dacă-i permiți să-și exprime creativitatea: un norișor de vată lipit pe pachet, hârtia viu colorată, fundițele vesele vă vor fi de mare ajutor.
Faimoșii elfi
În ultimii ani, micii elfi “invadează“ casele pe măsură ce se apropie Crăciunul. Odată capturați și adoptați de familie, acești elfi joacă trucuri copiilor peste noapte. Copiii se vor distra peste măsură căutând elfii dimineața în locuri neașteptate; de exemplu, în frigider, la poalele patului, printre jucăriile de pluș, pe etajera de la baie etc.
Bucură-te de petrecere
Pentru copii, distracția Crăciunului se limitează uneori la despachetarea cadourilor. Pentru a evita o astfel de situație, invită-l pe copil să se ocupe de cadoul pe care tocmai l-a desfăcut și să afle la ce servește înainte de a trece la următorul cadou. Lasă-l să descopere singur diferitele posibilități ale noii sale jucării. Îl poți întreba, spre exemplu: „Ce se întâmplă dacă apeși acest buton?”
În plus, dacă distribui cadourile alternându-le pe cele destinate lui cu cele oferite altora, inclusiv pe cele pregătite de el însuși, cel mic va învăța plăcerea de a dărui.
După distribuirea cadourilor, puteți organiza jocuri, activități și cântece. Acestea vor permite atât copiilor, cât și adulților să continue să împărtășească momente frumoase pe care și le vor aminti mult timp.
Fă magia Crăciunului să dureze și după petrecere
Pentru a extinde magia Crăciunului, poți oferi familiei tale un cadou care nu costă niciun ban: o zi întreagă de activități în familie. Această zi ar putea deveni chiar o tradiție în familia ta.
Iată câteva idei despre ce ai putea face în această zi:
- prânz în pijamale în patul părinților;
- jucați-vă jocuri de societate;
- faceți poze;
- picnic în sufragerie;
- citiți povești;
- vizionați un film împreună în timp ce mâncați floricele etc.
Și ține minte!
Implicându-l pe copilul tău în pregătirile de Crăciun, îl înveți bucuria de a oferi și de a fi împreună ca familie. Perioada din jurul Crăciunului îți permite să creezi tradiții specifice familiei tale, să descoperiți împreună că plăcerea Crăciunului nu o reprezintă doar cadourile primite, ci mai cu seamă momentele frumoase împărtășite.
Sau, cum spune Francine Ferland, terapeut francez, “fă-ți Crăciunul magic! Folosește-ți imaginația; vei fi uimit de cât de mult poți face și realiza cu aproape nimic. Refuză Crăciunul fabricat pe care industriile comerciale ți-l impun cu mare publicitate. Căută simplitate, împărtășire și dragoste. Dar, mai presus de toate, apropie-te de familia ta, de cei pe care îi iubești … Este de neprețuit!”
Mai multe informații despre adevăratele cadouri pe care le poți oferi celor dragi poți găsi și aici.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares