Știai că limba română are peste 150.000 de cuvinte? De ce să nu te folosești de această bogăție pentru a ajuta copilul să-și dezvolte limbajul? Poți crește numărul și diversitatea cuvintelor folosite de acesta, iar acest lucru va avea beneficii extraordinare asupra sa.

Copiii au nevoie să-și dezvolte limbajul pentru a se face înțeleși mai bine. Odată cu îmbogățirea vocabularului, se dezvoltă și gândirea analitică, și, de asemenea, capacitatea copilului de a realiza conexiuni. Copiii vor învăța astfel să se exprime mai bine, iar acest lucru va avea un impact puternic asupra reușitelor școlare și în viață, în relațiile de negociere cu ceilalți.

Putem crește expunerea la cuvinte a copiilor într-un mod distractiv, stimulându-le celor mici curiozitatea

7 metode simple prin care poți ajuta copilul să-și dezvolte limbajul 5

Când fiica mea era bebeluș, obișnuiam adesea să crez tot felul de jocuri de rol cu plușurile din casă. Fiecare păpușă devenea astfel un personaj înzestrat cu însușiri omenești, capabil să asculte, să înțeleagă ceea ce eu îi spuneam. Probabil că multe dintre frazele mele nu erau înțelese de cea mică, însă aceasta percepea ideea de bază din tonul folosit și din expresiile faciale.

Încercam să schimb de fiecare dată subiectul „conversației”, astfel încât să exprim tot mai multe emoții.

Alteori foloseam cărticelele pe care le aveam în casă, vorbindu-i celei mici despre personaje, despre aspectul lor fizic și făcând apoi comparații cu aspecte din viața reală. Același lucru poate fi făcut și cu un copil mai mare, iar materialele pot varia. Astfel, chiar și reclamele pe care le întâlnim în drumul nostru, agățate de clădiri, pot constitui un prilej de îmbogățire a vocabularului copiilor.

Iată 7 metode simple care presupun creșetrea expunerii copilului la cuvinte.

7 metode simple prin care poți ajuta copilul să-și dezvolte limbajul

1. Construiește conversații antrenante, ținând cont de vârsta copilului tău
 • Unui copil sub 1 an îi putem spune, de exemplu: „Uite, din norii care acoperă cerul, va cădea ploaia.” „Ai văzut cum s-a ascuns veverița după copac?”
 • Un copil cu vârtsta cuprinsă între 1 și 3 ani poate fi încurajat să creeze o poveste în funcție de ceea ce observă. O propunere precum: „Ce crezi că are de gând să facă pisoiul din imagine cu jucăria pe care i-o întinde băiatul?” –  îi va stimula acestuia imaginația, dezvoltându-i în același timp gândirea analitică.

Atunci când vorbești unui școlar poți folosi diverse neologisme. Momentul în care acesta îți va cere explicații suplimentare în legătură cu termenul nou folosit, constituie momentul învățării. Profită de acest prilej pentru a dezvolta limbajul celui mic.

2. Povestește-i mereu copilului despre acțiunile tale

Vorbește-i copilului despre activitățile tale zilnice. Chiar dacă ți se pare banal, povestirea celor mai simple acțiuni, în timp real, stimulează centrii nervoși pentru limbaj să realizeze noi conexiuni.

De asemenea, îți poți lăsa imaginația să-și facă de cap, imitând diverse voci. Atunci când te afli cu copilul la cumpărături, te poți folosi de acest prilej pentru a-l antrena pe cel mic să realizeze calcule matematice simple.

Iată un astfel de exemplu: „Am așezat în coș 3 portocale și 1 măr. Câte fructe avem, în total? Dacă iau două portocale, cu câte fructe mai rămânem? Ce fructe sunt acelea de-acolo?”

3. Încurajează-l pe cel mic să pună întrebări și argumentează-ți răspunsurile 7 metode simple prin care poți ajuta copilul să-și dezvolte limbajul 6

Atunci când cel mic îți adresează o întrebare, repetă întrebarea cu voce tare, apoi explică-i acestuia răspunsul tău.

 • Unui copil mic îi poți răspunde: „Bine, te mai poți da 10 minute în leagăn. După aceea însă ne vom întoarce acasă pentru a lua prânzul.”
 • Unui școlar îi poți spune: „Nu mai poți petrece alte 10 minute în fața ecranului. Cina este gata și toată lumea este așteptată la masă.”
4. Formulează întrebări care încurajează copilul să-și pună în funcțiune gândirea

Atunci când pui întrebări, asigură-te că cel mic nu-ți va răspunde doar prin da sau nu. De asemenea, încurajează-l să folosească un vocabular cât mai variat.

 • În loc să întrebi copilul: „Te-ai distrat la petrecere?”, întreabă-l „Ce ai făcut la petrecere? Ce jocuri ați jucat?”
 • De aemenea, atunci când vrei să afli mai multe detalii despre felul în care acesta percepe o anumită persoană, nu-l întreba: „Îți place noua educatoare?”; folrmulează, mai degrabă, o astfel de întrebare: „Cum este noua educatoare?”

Dacă ai 30 de minute pe zi, poţi creşte un copil genial, îl poţi ajuta să se simtă apreciat, să aibă încredere în forțele proprii. Îţi recomand cartea Copilul tău este un geniu, materialul ce te va ajuta să răspunzi tuturor întrebărilor legate de parenting care îţi dau bătăi de cap şi să îţi ajuţi copilul să devină conştient de ceea ce este.

5. Literele pot deveni jucării

În timp ce vă aflați în drum spre școală sau la o plimbare în parc, puteți juca jocuri scurte de cuvinte.

Iată câteva idei de jocuri de cuvinte care-i vor antrena imaginația celui mic:

 • Ce sunet este: Cere-i copilului să-ți spună cu ce sunet începe un cuvânt: „Care este primul sunet din cuvântul școală? Într-adevăr, este ș ”
 • Găsește litera: Rostește sunetul unei litere, apoi cere copilului să găsească acea literă pe una dintre reclamele luminoase pe care le întâlniți sau pe un indicator rutier (ex: „S”, Ai dreptate, stop începe cu litera cu S)
 • Jocul cuvintelor opuse: Spune un cuvânt, apoi cere-i copilului să rostească opusul său (ex: gălăgios/liniștit; aglomerat/liber)
 • Jocul sinonimelor: Rostește un cuvânt, apoi cere-i copilului să-ți spună un sinonim (ex: bucuros/fericit;)
 • Creați o poveste: Inventează o propoziție, apoi roagă copilul să adauge următoarea propoziție. Continuați astfel, până creați o poveste.
6. Jucați-vă cu rimele:

Pentru că cei mici le adoră, iar rolul rimelor în dezvoltarea limbajului este unul semnificativ. Acestea îi ajută pe cei mici să dezvolte abilități care îi vor ajuta mai târziu în activitatea cititului.

Rimele ajută copiii să se obișnuiască cu sunetele literelor și să exerseze împărțirea cuvintelor în segmente mai mici. Cu cât învață mai multe rime înainte de a fi înscriși la școală, cu atât aceștia vor învăța mai ușor să citească.

Iată câteva modalități de a introduce rimele în jocurile cu copilul:

 • Citește-i cu voce tare cântece sau poezii
 • Crează rime simple despre activitățile cotidiene
 • Jucați jocuri scurte de cuvinte care să rimeze (ex: masă/casă; para/vară)
7. Jucați jocuri de scriere

În cazul în care copilul nu știe încă să scrie, îți poate dicta răspunsurile pe care tu să le treci pe hârtie. Atenție! Atunci când copilul dă semne că nu mai este interesat de activitatea propusă, oprește jocul. Important este să vă distrați împreună.

Iată câteva idei de astfel de jocuri:

 • Scrisul pe corp: Trasează litere imaginare pe spatele copilului, apoi cere-i să ghicească ce ai scris. Inversați rolurile.
 • Rearanjați cuvintele: Scrie un cuvânt, iar apoi cere-i copilului să rearanjeze literele, astfel încât să creeze un nou cuvânt (ex: minune: mine/meu).
 • Realizați împreună liste cu lucrurile pe care adorați să le faceți, apoi liste cu lucrurile pe care le detestați.
 • Descrieți obiecte, persoane: Roagă copilul să studieze trăsăturile unui obiect sau ale unei persoane, apoi să aleagă 2 cuvinte din care să reiasă trăsăturile principale.
Concluzia

Oricare ar fi modalitatea prin care alegi să îți ajuți copilul să-și dezvolte vocabularul, important este să-ți folosești imaginația și să creezi situații amuzante, jocuri. Pentru că, lucrurile serioase se învață uneori în joacă, nu-i așa?

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes