De ce este important să citim? Se fac în continuare studii care susțin importanța lecturării în viața noastră. Citind, vom învăța să facem alegeri, vom reuși să ne descifrăm corect emoțiile și ne vom dezvolta empatia. Sunt suficiete argumente pentru a-ți impulsiona copilul să îndrăgească lectura: oriunde și oricât de mult.

Serile voastre se încheie cu o poveste? Dacă da, felicitări! Este cel mai sănătos mod de a ne deconecta, atât noi, părinții, cât și copiii. Însă există situații în care stresul de peste zi, activitățile de la serviciu te lasă pur și simplu fără energie, astfel că nu mai reușești să citești nici măcar o pagină cu voce tare.

Oricare ar fi situația, este important să-i insufli copilului dorința de a petrece cât mai mult timp în compania cărților. Iar acest lucru înseamnă că o singură repriză de citit pe zi, și aceea seara, nu este suficientă.

Momentul potrivit pentru a citi copilului

Nu există! Oricând ai ocazia de a citi o pagină celui mic, fă-o! Fie că te afli lângă el atunci când ia o gustare, fie că vă aflați în drum spre casă, în autobuz ori în metrou, fie că așteptați să intrați în cabinetul medicului. Dacă te afli la volan, folosește-te de materialele audio. Sunt perioade scurte de timp, care adunate, îl vor ajuta pe cel mic să se îndrăgostească de lectură.

Încă ai nevoie de argumente pentru care cititul ar trebui să facă parte din viața copilului? Îți voi enumera doar 5 dintre ele. Dar află că fiecare pagină nouă, poate dezvolta cititorului noi abilități.

Dacă te simți depășit de situație sau dacă îți dorești să afli câteva trucuri care să te ajute în meseria de părinte, cartea „Copilul tău este un geniu!” îți vine în ajutor. Află mai multe de aici.

Acest volum te va surprinde cu activități practice, simple și distractive, menite să dezvolte potențialul copilului tău în numai 30 de minute acordate zilnic.

Care va fi, pe termen lung, câștigul copilului tău din lectură?
10 trucuri care îl vor face pe copilul tău să se îndrăgostească de lectură 5
  • Îi va îmbogăți imaginația – ceea ce-i va permite copilului să viseze cu ochii deschiși, să creeze locuri magice, să experimenteze călătorii fantastice.
  • Oferă o extraordinară lecție despre toleranță – iar astfel copilul își va contura frumos personalitatea, înțelegând că avem cu toții opinii diferite și că este necesar a ne accepta unii pe ceilalți, a ține cont de nevoile celuilalt și a ne respecta pentru a putea stabili relații armonioase.
  • Dezvoltă abilitățile de comunicare – pentru că lectura îmbogățește vocabularul, dezvoltă limbajul, iar un vocabular bogat îi permite copilului să se exprime mai bine, să comunice eficient și să dobândească mai multă stimă de sine.
  • Oferă lecții despre empatie – prin intermediul personajelor, copilul trăiește, simte, se bucură, se întristează, experimentează emoții, apoi și le traduce, pentru ca mai târziu să le poată gestiona corect. Este important a fi empatici, pentru că asta înseamnă, de fapt, a-i înțelege pe ceilalți. Soluțiile pe care personajele le descoperă vor ajuta copilul să realizeze conexiuni și să găsească propriile rezolvări pentru problemele sale, din viața de zi cu zi.
  • Oferă răspunsuri pentru multe întrebări – dacă nu chiar pentru toate întrebările care-l frământă pe cel mic. Cărțile ajută copilul să se identifice cu personaje, să-și cunoască limitele, pentru ca mai târziu să le poată depăși. Există povești terapeutice, care abordează o problemă similară cu aceea cu care se confruntă copilul, oferindu-i acestuia, indirect, răspunsul care-l va ajuta să facă o schimbare, să ofere valoare vieții.

Sper că te-am convins despre importanța lecturii în viața copilului tău. Însă cum îl poți ajuta pe acesta să se simtă tot mai atras de această minunată activitate – cititul?

10 trucuri care îl vor face pe copilul tău să se îndrăgostească de lectură

10 trucuri care îl vor face pe copilul tău să se îndrăgostească de lectură 6

1. Fiecare ilustrație oferă prilejul adresării unei întrebări sau formulării unui comentariu

Folosește-te de ilustrații pentru a comunica mai mult cu al tău copil, pe marginea poveștii:

  • „De ce crezi că iepurașul este trist în această imagine?”
  • „Vezi toți floricelele răsărite în spatele căsuței? Hai să le numărăm, 1, 2, 3…”
2. Oferă explicații care să-l ajute să înțeleagă acțiunea

Astfel de comentarii din partea ta, îl vor ajuta pe cel mic să asocieze întâmplările din poveste cu cele din viața reală, să le înțeleagă, să depășească situații:

  • „Personajul nostru este vesel, fiindcă tocmai a primit o veste pe care o aștepta de ceva vreme. Replica prietenului său l-a făcut să zâmbească, vezi?”
3. Găsește echivalent pentru personaje și evenimente în viața reală

Asociază episoade cu evenimente pe care copilul le-a trăit, de asemenea, asociază personajele cu persoanele pe care acesta le cunoaște:

  • „Îți amintești cum te-ai simțit atunci când prietenul tău ți-a stricat jucăria?
  • „Tu ce ai făcut atunci când te-ai simțit singur?”
4. Formulează întrebări deschise, care-i oferă copilului ocazia de a căuta soluții:
  • „De ce crezi că personajul este mai fericit acum, după ce și-a făcut noi prieteni?”
  • „Când ai acordat ultima oară ajutorul unui prieten?”
5. Profită de orice moment pentru a-ți manifesta curiozitatea
  • „Mă întreb de ce personajul refuză să le vorbească părinților săi?
  • „Ce crezi că s-a întâmplat mai departe?”
6. Încurajează copilul să descopere, să exploreze
  • „De ce crezi că personajul s-a ascuns?”
  • „Hai să vedem unde au dispărut ceilalți copii.”
7. Roagă copilul să anticipeze finalul poveștii
  • „Ce crezi că se va întâmpla dacă vrăjitoarea va scăpa?”
  • „Oare prințul a trăit liniștit, fără a mai fi vizitat de alte vrăjitoare?”
8. Implică-ți copilul în poveste

Înteabă-l ce părere are despre o anumită acțiune:

  • „Crezi că personajul ar trebui să se lupte pentru a-și salva regatul?”
9. Dicută cu cel mic despre trăsăturile personajelor

Îl vei ajuta astfel să cunoască oamenii, să relaționeze mai bine cu ei:

  • Femeia din poveste a vrut să ajute personajul sau a încercat să-l mintă? Ți s-a părut a fi sinceră?
10. Respectă răspunsurile copilului și nu încerca să-l contrazici

Oferă-i, mai degrabă, și altă perspectivă, care să completeze ideea sa:

  • Sunt de acord cu ceea ce ai spus. Și dacă, totuși, personajul încearcă să ne păcălească pe toți?
  • Imaginează-ți ce s-ar întâmpla dacă…
Concluzia

Cititul este magic, pentru că îndeamnă imaginația să creeze lumi fantastice, în care copilul va descoperi o cale de a-și rezolva conflictele interioare. Cititul dezvoltă, îmbogățește, oferă alternative, soluții.

Crezi și tu în magia cărților?

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse