Aș dori să încep cu o situație întâlnită de curând, o întâmplare din aceea care atunci când se petrece parcă oprește timpul în loc datorită impactului emoțional puternic pe care-l generează.
Erau doi frați. Ambii băieți. Unul cred că înainta cu viteză spre vârsta de 8 ani, iar altul se ținea zburdalnic după el, la distanță de vreo 2 anișori.
Au trecut pe lângă mine în parc, alergând și râzând de zor. Prima dată mi-am zis: „Copii, se joacă și ei.”
Dar mi-au atras atenția și mai mult, pentru că la un moment dat s-au dus către mămica lor, au luat o ciocolată mare si au început să o desfacă în mijlocul locului de joacă, de față cu atâtea gurițe pofticioase la dulce. Ce a urmat m-a făcut să realizez ce înseamnă cu adevărat o bună creștere.
Cei doi frați au rupt toată ciocolata în bucățele mici, au împărțit-o cu ceilalți copii și abia la final au mâncat și ei din ce le-a mai rămas.
Ce lecție de generozitate au putut să ne ofere acești țânci veseli, mi-am zis.
Lumea privea mirată la acea mamă care descoperise rețeta cooperării și a empatiei la copii.
„- Doamnă, felicitări! Aveți niște copii minunați! Cum reușiți să-i păstrați atât de uniți și darnici cu ceilalți?”
„- Nu fac nimic special. Mă joc cu ei cât de mult pot și fac acest lucru cu toată dragostea, ca și cum aș face parte din lumea celor mici, iar secretul meu cred că e faptul că găsesc tot felul de jocuri educative din care ei pot învăța ceva.”
Așadar, dacă auzi tot mai des: „Mami, mai stau puțin!” sau „Mai jucăm o tură, te rog!”, nu te supăra.
Nu există copil în lume căruia să nu-i placă joaca. Consideră-te un părinte norocos dacă îl aștepți puțin mai mult să vină de la joacă, pentru că doar așa poate explora tărâmul emoțiilor pozitive și negative.
Metoda jocului este benefică pentru dezvoltarea inteligenței emoționale și, totodată, este și cea mai distractivă metodă de învățare.
Situațiile cu care se întâlnește zi de zi în parc, de exemplu, îl fac pe copil să înțeleagă ce este generozitatea sau empatia, atâta timp cât se bucură de o îndrumare bună din partea ta ca părinte sau a persoanei care-l însoțește.
Nu degeaba la grădiniță se predau o multitudine de joculețe educative. Copiii rețin si își formează atitudini cel mai repede prin joc.
Atenție însă! Este vorba strict despre jocurile care creează interacțiune directă și nu despre jocurile pe calculator.
Și, totuși, cum îl poate ajuta pe copil metoda jocului pentru a scăpa de emoțiile negative?
După exemplul acelei mame care a spus că încearcă să îi învețe pe cei mici anumite principii de viață prin utilizarea unor jocuri educative, am să vă spun și cum pot da roade toate acestea.
Este foarte important ca un copil aflat în plină formare, să-și cunoască mai întâi emoțiile, să le accepte și mai apoi să învețe să le gestioneze.
De ce credeți că apar tantrumurile tot mai des?
Copilul nu-și înțelege deloc stările emoționale, nu știe cum să reacționeze la un refuz politicos, nu are de unde să-și dea seama ce să facă dacă un copil i-a furat înghețata.
De aceea este recomandat să se familiarizeze cu emoțiile, să înțeleagă cu ce se confruntă, mai pe scurt.
Iar ca acest lucru să fie mult mai ușor de asimilat, părinții sau educatorii apelează la jocuri care antrenează INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ.
INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ este „principalul vinovat” în formarea unui carcter echilibrat, încrezător, sociabil, deschis către oportunități și orientat către succes.
Tot ea este vinovată și pentru gestionarea emoțiilor la copii, dar și la tinerii care se confruntă cu tensiunea unor examene, agitația primului interviu, neliniștea unei competiții etc.
Pentru a reuși să înlăturați emoțiile negative pe cât de mult posibil din viața copilului, acesta trebuie să se familiarizeze cu tărâmul emoțiilor, iar mai apoi, să-și dezvolte inteligența emoțională pentru a reuși să facă față stărilor negative.
Acest lucru este posibil prin intermediul unui joc super educativ – „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale.”
Este un joc recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 – 12 ani, care îi determină pe cei mici să își dezvolte calități prețioase precum:
- încrederea în forțele proprii
- cooperarea
- empatia
- adaptarea la situații noi
- dezvoltarea creativității
- orientarea către finalizarea obiectivelor etc.
Un joc de familie, un joc pentru frați și surori, un joc pentru prieteni.
EQ GAME nu doar că vă ajută să vă distrați, dar rezolvă problemele copiilor care dau bătăi de cap părinților, și anume:
- timiditatea
- depresia
- agitația
- complexele de inferioritate
- problemele de relaționare
Iată, așadar un joc educativ ce antrenează INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ a micuților.
Nu știu exact ce listă de jocuri educative are acea mămică pe care am întâlnit-o în parc, dar cu siguranță că printre preferințele ei se află și EQ GAME, datorită efectelor pe care le produce.
Pentru principii de viață sănătoase, apelează la un joc educativ curajos!
EQ GAME – un ajutor de nădejde al părinților și un prieten pe cinste al copiilor.
Găsești EQ GAME chiar aici: EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 12 shares