- Și, ce a mai zis cotoroanța?
- Adică, doamna. Doamna educatoare. (a subliniat fetița).
- Da, da, cotoroanța. (insista sora ei mai mare)
- Eu îi spun doamna. Tu de ce îi zici așa?
- Pentru că așa e. Nu ai văzut că arată ca o vrăjitoare?
Copilul a început să râdă zgomotos și să imite vorbele surorii ei. Cotoroanță, cotoroanță…
Am surprins această discuție în metrou și mi-a atras atenția modul în care copilul și-a schimbat imediat părerea despre educatoarea sa.
Ei bine, știai că imitarea este principala activitate prin care un copil, până la vârsta de 5 ani, poate învăța?
Creierul unui copil de 3 ani absoarbe orice informație, fără să o proceseze. Abia după această vârstă, copilul începe să-și dezvolte imaginația și capacitatea de a selecta ceea ce îl ajută. Imitarea este, așadar, principala cale prin care un copil dobândește deprinderi, comportamente.
Când te amuzi pe seama unui copil care te imită, copilul înțelege că îi validezi comportamentul și va încerca să repete gestul pentru a-ți atrage atenția și în viitor.
Astfel că e necesar să acorzi atenție lucrurilor pe care le dorești ca cel mic să le învețe, dar și acelor lucruri pe care nu le dorești. Asta pentru că el va înregistra totul.
„Imitația este una dintre cele mai esențiale abilități pentru a fi umani”, spune coautorul de studiu Zanna Clay, psiholog comparator la Universitatea din Birmingham și Universitatea Durham, ambele în Anglia.
Clay și colegul ei Claudio Tennie au testat cât de puternică este nevoia de a imita pentru 77 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani și a unui grup de 46 de cimpanzei cu vârsta cuprinsă între 3 și 29 de ani.
În studiile unu-la-unu, cercetătorii s-au așezat lângă copii și cimpanzei cu o cutie mică de lemn de dimensiunea unei mâini. Interiorul ascundea o surpriză: bomboane pentru copii și măr pentru maimuțe.
Înainte de a deschide cutia, cercetătorul a efectuat acțiuni fără sens asupra ei, a răsucit-o în aer, a pus-o pe masă de câteva ori, a făcut câteva marcaje pe ea.
Aceste mișcări de mână erau total irelevante pentru deschiderea reală a cutiei. Cu toate acestea, după ce au văzut gesturile, marea majoritate a copiilor au făcut aceleași mișcări înainte de a încerca să-și deschidă propria cutie. Niciun cimpanzeu nu a copiat acțiunile irelevante.
Concluzia?
Imitația este o formă specială de copiere, prin care oamenii fac acțiuni care nu servesc în mod clar scopului. Dar, cu toate acestea, imitația ne ajută să evoluăm repede și să ne dezvoltăm propriile idei și principii.
Prin imitație ne formăm, încă din copilărie, baza pentru a ne stabili propria identitate și autonomie.
Astfel că, este foarte probabil ca începând de a doua zi, fetița să repete întocmai vorbele surorii sale și să se adreseze educatoarei cu apelativul „cotoroanță” și nu, doamna.
Respectul se transmite din generație în generație. La fel și credințele. La fel și bunele maniere.
Dacă imitarea are un rol atât de important în copilăria fiecărui copil, nu ar fi bine ca aceștia să învețe numai lucruri, care să-i conducă spre succes și împlinire?
Poate că până acum ai considerat imitarea o acțiune involuntară, fără urmări grave. Poate că până acum nu ai ținut cont de faptul că ești exemplul copilului tău prin tot ceea ce faci și spui și ai încurajat unele comportamente nepotrivite ale acestuia, fără să îți dai seama. E de înțeles. Cu toții facem asta, la un moment dat.
Dar acest lucru se poate schimba. Prin intermediul jocurilor din cartea „Copilul tău este un geniu”, poți alege să îi transmiți copilului valorile necesare dezvoltării sale armonioase.
Da. Este o carte-joc, scrisă de prof dr. Florian Colceag și Florin Alexandru, care propune activități distractive și educative pentru copii și din care poți afla informații utile despre:
✅ dezvoltarea pe grupe de vârste (2-4 ani, 4- 6 ani, 6-8 ani, 8-10 ani)
✅ mediul de viață
✅ relaționarea
✅ rezultatele școlare
✅ dezvoltarea celor 5 calități de necontestat (apartenența socială, gândirea pozitivă, încrederea în forțele proprii, gândirea „Out of the Box”, inteligența emoțională)
Nu este greu să fii un geniu. Trebuie să ai un mentor bun. Și acela este părintele în persoană.
Găsești aici cartea Copilul tău ete un GENIU!