Asa cum stiti deja, Tikaboo pune mare pret pe stiinta si tocmai de aceea una din misiunile pe care ni le-am asumat este sa aducem dragostea pentru stiinta in inimile tuturor copiilor.

Si pentru ca magia este de fapt stiinta prezentata intr-un mod spectaculos, i-am luat un interviu lui Johannes Iluzionistul, unul din cei mai cunoscuti magicieni romani.

Iata ce a iesit. 🙂

Johannes merge pe apa

Salut, Ionut!

Ne bucuram ca ai acceptat colaborarea cu noi – Asistentii lui Tikaboo.

Vom spune cateva cuvinte despre Johannes Iluzionistul asa cum esti cunoscut publicului larg in Romania.

Ai realizat numere de iluzionism aflate la limita imposibilului: ai mers pe apa, ai evadat dintr-un sicriu ingropat in pamant, desi aveai mainile si picioarele legate, ai fost calcat de un tractor si alte cate si mai cate.

 

Johannes: Buna ziua! Va corectez… nu m-a calcat un tractor, ci un compactor de 15 tone de nivelat asfaltul 🙂

Asistentul lui Tikaboo: Am citit in alte interviuri pe care le-ai acordat ca aceasta magica pasiune a inceput la varsta de 12 ani, era vremea cand se afla in plina glorie cel mai mare magician – David Copperfield, de asemenea am aflat ca a fost un model pentru tine.

Asistentul lui Tikaboo: De unde aceasta sete de cunoastere? Cine te-a incurajat sa inveti atat de multe lucruri in aceasta directie? Cine ti-a fost mentor?

Johannes: Zorile acestei mari pasiuni incep undeva inainte de `89 cand un prieten de familie care avea video si TV color, ceea ce era un lucru mare pe atunci, mi-a aratat un show cu David Copperfield. Mai vazusem magicieni dar nu m-au uimit asa cum s-a intamplat vazandu-l pe Copperfield.

Din clipa aceea mi-a fost pecetluita soarta si a inceput povestea pasiunii mele. Am fost mereu in cautarea unui mentor si am avut mereu iluzia ca il gaseam dar pana la urma s-a materializat prin sfaturile si experienta impartasita de mai multi magicieni. De incurajat nu prea am fost incurajat de nimeni, ba chiar am fost mustrat din cand in cand de mama care vedea in aceasta ocupatie a mea ceva neserios si fara viitor, dar pasiunea mea era asa de mare ca a invins toate incercarile mamei de a ma orienta spre lucruri mai normale. Setea aceasta pentru magie se trage din inclinatia mea spre orice este supranatural, fantastic spre conditia umana de a se autodepasi si de a atinge imposibilul.

Asistentul lui Tikaboo: Esti de acord cu afirmatia ca Magia/Iluzionismul nu este altceva decat stiinta?

Johannes: Sunt de acord ca noi punem eticheta de paranormal sau de magie pe orice nu poate fi explicat. In momentul in care acel lucru este explicat de stiinta  devine ceva mai apropiat de normal si incepe sa fie catalogat drept fenomen. Da, magia de multe ori are o explicatie stiintifica tinand foarte mult de o abordare a unei probleme fizice, chimice sau matematice …etc.

Asistentul lui Tikaboo: De ce crezi ca copiii sunt atat de fascinati de magie?

Johannes: Copiii in general sunt ca un burete  care aduna informatii si in general sunt atrasi de orice este vizual si altfel decat vad in general ca se intampla in jurul lor. Ei atunci practic sunt si in cautarea pasiunii care le va fi ocupatie in viitor. Eu de exemplu am fost atras de mai multe lucruri pana cand am ajuns la magie. Am fosta atras de desen, break-dance, inot, lectura si chiar de compunerea unor povesti, dar pana la urma toate insumate le-am gasit in magie.

Asistentul lui Tikaboo: Cum crezi ca putem sa ii apropiem pe copii de magie, cu alte cuvinte de stiinta?

Johannes: Simplu. Copiii trebuie sa poata gasi usor personajul acela care la inceput se va transforma in idolul lor si daca acele exemple vor fi mari sportivi, actori, cantareti, mari conducatori sau magicieni in cazul de fata, atunci lucrurile ar arata destul de bine. In viitor si accesul acesta poate fi facut evident prin vizionarea unor spectacole sau informatii din media etc.

Asistentul lui Tikaboo: Ce zici, Ionut?  Esti dispus sa le aratam cateva mici trucuri celor mici?

Johannes: Mereu sunt intrebat daca sunt dispus sa invat pe cineva cateva trucuri si bineinteles ca pot gasi ceva ce puteti invata destul de repede si care, cine stie, poate deschide „apetitul” catre ceva putin mai complex.

Asistentul lui Tikaboo: Spune-mi te rog, crezi ca magia – iluzionismul poate fi studiat? Copiii au nevoie de un mentor?

Johannes: Iluzionismul poate fi studiat bineinteles… ramane de vazut daca dorinta si pasiunea de a practica magia duce pana acolo unde ajung doar profesionistii si chiar mai departe de unde incep sa se separe chiar si profesionistii devenind adevarate genii in arta magiei.

Un mentor va fi intradevar cel mai bun lucru care i se poate intampla unui discipol.

Asistentul lui Tikaboo: Traim o perioada neclara din perspectiva sistemului educational din acest moment, aproape toate tarile schimba ceva in acest sens. Practic cu toti asteptam sa vedem cine alege cartea castigatoare si sa tragem cu ochiul pentru a implementa ce se potriveste cel mai bine sistemului educational prezent.

Ce parerea ai despre situatia actuala a sistemului de invatamant?

Johannes: In ziua de azi schimbarile de orice natura sunt extrem de dese ceea ce deruteaza foarte mult si dezvolta un tip de individ total diferit de cel care avea parte de o stabilitate in setul de reguli care ar trebui sa ghideze  sistemul de invatamant pe copii.

Este un lucru negativ sa ii explici unui copil cum sta treaba si ce trebuie sa faca in scoala, pentru ca peste un timp, nu prea lung, sa vii si sa ii spui ca lucrurile s-au schimbat. Cred ca atunci cand un adult ii spune unui copil sa mearga intr-o directie pentru ca apoi sa vina altul si sa  ii zica sa mearga spre alta directie, nu va forma decat viitorul tip de om care va actiona fix pe acelasi gen de tipar si care are un singur nume: neserios.

Asistentul lui Tikaboo: Cum crezi ca putem sa imbunatatim sistemul actual de invatamant?

Johannes: Sistemul actual poate fi imbunatatit pentru inceput macar prin gasirea unui tipar care sa aibe o stabilitate mai mare fara a fi schimbat atat de des si cred ca este foarte simplu de facut doar prin copierea unui model cu adevarat bun care a dat rezultate in alte tari civilizate.

Asistentul lui Tikaboo: Care crezi ca ar fi rolul tau si a celor din comunitatea de magie din tara?

Johannes: Eu pana acum am avut ocazia sa ma vad de mai multe ori prin ochii acelor copii care isi descopera idolul sau acea latura ce poate forma pe viitor tipul de om deschis spre descoperirea unor tehnologii noi, spre depasirea unor limite sau spre formarea unei pasiuni mari. Magia nu te impinge neaparat spre profesia de magician. Eu de exemplu am reusit de cateva ori sa molipsesc anumite persoane doar cu felul in care le transmiteam pasiunea meau pentru magie, iar ei au luat doar aceasta latura in abordarea mai altfel a ocupatiei lor.

Asistentul lui Tikaboo: Esti ecologist Ionut?

Johannes: Cred ca cel mai important lucru este respectul pentru natura, adica pentru ceea ce ne tine in viata. Daca il vom distruge vom avea mari probleme in viitor, iar lucrurile se vad destul de bine in ziua de  azi. Un anumit echilibru se poate modifica pana acolo unde noi nu vom mai putea trai si practic ne vom autodistruge. Acest ecosistem pana la urma se va reface dar la o distanta de timp mare dupa ce omenirea va fi doar o poveste pe care nu o va mai putea spune nimeni.

Asistentul lui Tikaboo: Cum vezi afectat viitorul copiilor peste 15 ani tinand cont de lipsa unui management eficient al mediului?

Johannes: Nu stiu daca ei vor putea intelege ca odata demult au existat fructe, legume, plante  crescute in mod natural si normal care sa se regaseasca in produse fara acele componente care azi sunt mascate de fel de fel de formule scrise micut si mult pe etichete… apoi vad o transformare destul de mare a tipului de individ care face parte din generatiile actuale. Nu as vrea sa intru in acea discutie de genul ca generatia mea era buna si frumoasa si asta este rea, dar totusi nu cred ca mergem in directia buna.

Asistentul lui Tikaboo: Ce recomandari ne poti face din perspectiva unui ecologist?

Johannes: Este simplu. Daca ai minimum de cunoastere si intelegi ca atunci cand defrisezi padurile nu faci decat sa creezi culoare pentru viiturile ce vor matura locuinta ta si vor alunga sau va pune capat unor specii de pasari sau animale care la randul lor isi au rolul de a mentine acel echilibru natural, atunci mai ai o sansa sa poti trai normal si sa te bucuri de o viata frumoasa. Daca nu intelegi ca pana si daunatorii isi au rolul lor in acest echilibru si vii si ii starpesti intr-un mod in care sa ajungi la niste rezultate cu care de la an la an sa obtii nu stiu ce rezultate artificiale, atunci intr-un tarziu vei afla si de greseala pe care nu o vei mai putea repara usor sau deloc.

Asistentul lui Tikaboo: Te-ai implica intr-un asemenea proiect daca te-am invita?

Johannes: In functie de activitatea mea care este destul de mare as incerca, de ce nu.

Asistentul lui Tikaboo: Ne poti face o recomandare de carte sau documentar despre lumea magiei?

Johannes: Un documentar excelent este History of magic de pe BBC care are o multime de episoade.

Asistentul lui Tikaboo: Un sfat pe care l-ai oferi parintilor?

Johannes: Pe parinti m-as limita in ai sfatui sa le faca copiilor surpriza intalnirii cu un magician adevarat.

Asistentul lui Tikaboo: Si te rugam sa ne spui cum ti se pare proiectul Tikaboo?

Johannes: Tikaboo ridica niste intrebari si se ocupa de niste aspecte cu adevarat interesante pentru dezvoltarea si directia pe care trebuie sa o aibe individul de maine.

Asistentul lui Tikaboo: Daca cineva vrea sa te contacteze sau sa stie mai multe despre tine, ce pot face?

Johannes: Ma puteti contacta aici:

JohannesOfficial      |     +4074 454 5205    |     [email protected]     |     magicproduction.ro

Asta a fost interviul, sper ca ti-a placut, iar la final te invit sa vezi cum a mers Johannes pe apa. 🙂

Cu drag,

Echipa Tikaboo

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes